Gyermekbetegségek lelki okai: Mi okozhat fejfájást vagy migrént a gyereknél? - Milyen egyéb okból fájhat a gyerek feje?

Sari Ilona

Gyerekbetegségek

Sari Ilona


Gyermekbetegségek lelki okai: Mi okozhat fejfájást vagy migrént a gyereknél? - Milyen egyéb okból fájhat a gyerek feje? A fejfájásnak - még gyermekkorban is - lelki okai is lehetnek, tartják a holisztikus szemléletű gyógyítás hívei. Ahogy a fejfások, úgy a kialakulásukért felelős lelki okok is egészen különbözőek lehetnek. A fejfájásnak - még gyermekkorban is - lelki okai is lehetnek, tartják a holisztikus szemléletű gyógyítás hívei. Ahogy a fejfások, úgy a kialakulásukért felelős lelki okok is egészen különbözőek lehetnek. Másképpen fáj a gyermek feje akkor, amikor megoldatlan problémája van, és máshogy, amikor nem ura a helyzetnek, vagy éppen attól fél, hogy nem szeretik őt eléggé…

Írásommal azoknak próbálok segítséget nyújtani, akik a holisztikus emberszemlélet jegyében szimpatikusnak tartják azt a nézetet, hogy a stressz és érzelmi megterhelések összefüggenek a szervi megbetegedésekkel. Cikkemben csak és kizárólag a lelki eredetű fejfájással foglalkozom, nem írok azokról a fejfájásokról, melyek hátterében szervi problémák húzódnak.

Fejfájás kisgyermekeknél és nagyobbaknál
Konkrét fejfájás csak 6 évesnél idősebb gyermekek esetében fordul elő, amikor túlterheltségről van szó. Az iskoláskorú gyermekeknél az élet ’intellektuális megemésztése’ már több nehézséget okoz, mint a kisebb gyereknél. Hat éves kor alatt ugyanez a belső feszültség nem fejfájásban, hanem hasi panaszokban nyilvánul meg. A fejfájást sok minden okozhatja.



Amíg a kisgyermekkort a játék uralta, az iskolakezdést követően már megkezdődik az áthangolódás a fejpólusra. Tíz éves korra többnyire végbemegy ez a folyamat, és a fej válik a fő központtá.

Az erős teljesítménykényszer miatt kialakuló túlterheltség, illetve a szülők és a környezet által egyre korábban elvárt becsvágy - éppen elég okot adnak a fejfájásra. Az egyre szélsőségesebb erőfeszítések és az önmaguk elé állított teljesíthetetlen követelmények közvetlenül heves fejfájást okoznak már nagyon fiatal gyermekkorban is.

Melyik gyermek nem lesz fejfájós?
Nagyon fontos lenne, hogy a gyermek tisztában legyen azzal, a szülők és a környezet vele örül, ha jól teljesít és valamit elér, de akkor is szereti mindenki, ha nem feltétlenül sikeres.

Az a gyermek tudja csak tehermentesíteni a fejét és feloldani a görcsös feszültségeket, aki képes fantáziálni, játékosan és könnyedén gondolkodni, bátran megtenni az első lépéseket egy új területekre; képes döntéseket hozni, bátran kinyitja a száját, és szóban képes érvényt szerezni önmagának.
 

Hol és hogyan fáj a gyerek feje? - Ilyen lelki gondokkal küzd


Homlokra koncentrálódó fejfájás
A nagyagy homloklebenyéből, a racionális gondolkodás központjából indul ki. Arra készteti a gyereket, hogy nézzen szembe a valódi élettel, merjen konfrontálódni a problémákkal, és ne csak „agyaljon”, és a fejében éljen. Különösen igaz ez, amikor azt tapasztaljuk, hogy a fejfájás a tanulás és gondolkodás közben rosszabbodik.

Ha a halánték sajog
Úgy érezzük, mintha satuba fogták volna a fejünket. Ilyenkor a gyerek szinte kutyaszorítóba kerül, és tényleg nem tudja, hogyan tovább. Ez esetben tudatosan nyugalomra és mozdulatlanságra kellene törekedni, és nem pedig küzdeni a történések ellen.

Lüktető fájás
Azt jelzi, hogy az élet kopogtat, mert valamilyen ütközet közeleg, és megvívásának ritmusa a szív ritmusával egyezik.

Tarkótáji fájdalom
Az agynak abból a részéből indul ki, amelyet kisagynak nevezünk, ami az egyensúlyért felelős az életben. Aki valamit tartogat a kisagyában, annak hátsó gondolatai vannak, annak a lelkéből még valamit elő kell hoznia. Ezt a típusú fejfáját többnyire a megoldatlan problémák okozzák. A lényeg az, hogy a dolgokat hozzuk be a tudatunkba.

Középső választék vonalában jelentkező fejfájás
Azt jelzi, hogy a nyomás felülről érkezik. Ilyenkor a gyerekek nagyon nyomottnak érzik magukat, gátat építenek, és semmit sem akarnak beengedni. A megoldás az lenne, hogy tudatosan hagyjuk magunkat befolyásolni, legyünk nyitottak.

Vérnyomás okozta fejfájás - szédülés
A magas nyomással járó fejfájásokkal ellentétben az alacsony nyomás, az elégtelen vérkeringés is okozhat fejfájást. Ide tartoznak azok az esetek, amikor a gyerek nem tud tisztán gondolkodni, nem képes a dolgokat áttekinteni. Ha még be is csapja magát, akkor gyakran társul a fájdalom szédüléssel - azaz nem ura a helyzetnek, és ez bizonytalanságot vált ki nála.

A fejfájás eredhet lelki nyomásból, amikor kínzó bánat gyötri a gyereket, vagy éppen a saját családja miatt retteg. A megoldás a bánat feldolgozása, hogy legyen valaki, aki őt megvigasztalja.
 

Egyéb okok a gyermekkori fejfájásra


A fejfájás 4 gyakori, nem lelki eredetű oka gyerekeknél
- Fejfájást válthat még ki az is, ha a gyermek vérszegény, túl kevés vizet iszik, vagy nem megfelelő táplálékot fogyaszt.
- Szintén gyakori ok a rádióhullámmal terhelt élettér. A rengeteg inger: zaj, fény, média, számítógép, televízió, mozi, mobiltelefon, stb. - mind hozzájárulhat a fájdalomhoz, mivel ezek az ingerek túlterhelik a szervezetet.
- A fejfájás gyakran figyelmeztető jel lehet arra, hogy a gyerek nem lát jól, és szemüvegre lenne szüksége.
- Allergiásoknál a problémás élelmiszerek is okozhatnak fejfájást.

Migrén - a gyermekkori migrén drámai figyelmeztetés
A lelki eredetű migrénes gyermek kifejezetten nagy elvárásokat támaszt saját magával szemben, amihez gyakran az is társul, hogy a szülők elvárásai is igen magasak. A saját vagy idegen igények átalakításának hiánya oda vezethet, hogy a gyerek retteg a kudarctól, és rémesen gyötrődik, hogy megfeleljen a saját, illetve a szülők elvárásainak.

A migrén gyakrabban lép fel azoknál a gyerekeknél, akik úgy érzik, nem szeretik őket eléggé. Nagyon jellemző rájuk, hogy rendkívül érzékenyek a külső ingerekre.

Az émelygéssel és hányással társuló migrén egyértelműen jelzi, hogy a gyerek már semmit nem tud megemészteni, semmit nem akar beereszteni.
Ha látászavarral jár együtt, azt jelzi, hogy a gyerek már nem képes átlátni a dolgokat, és pillanatnyilag alkalmatlan arra, hogy rendbe tegye az életét.
A gyermekkori migrén megjelenése drámai figyelmeztetés, hogy a teljesítmény témáját vissza kell fogni.

Összességében a lelki eredetű fejfájás és migrén megjelenése jelzi, hogy felszínre került a "töröm a fejem" effektus, a gondolati feszültség, túlfeszített szellemi tevékenység, becsvágy, görcsös akarat, túl magas elvárások.

Olvasd el ezt is!
Látászavar, migrén, tanulási nehézségek, fiatalkori stroke, diabétesz: Lehet, hogy mitokondriális betegség okozza »


Forrás: A betegségek lelki okait taglaló cikksorozatunk egyes fejezetei főként Reudiger Dahlke kötetei alapján készültek, aki orvos-pszichoterapeuta, a pszichoszomatika egyik jelentős képviselője. Kutatásának elméleti alapja az, hogy a betegségeket értelmes történésként fogja fel, és úgy véli, a lélek ekképpen hozza a tudat szintjére a megoldatlan konfliktusokat. Felhasználásra kerültek még Kurt Tepperwein terapeuta, valamint Jacques Martel pszichoterapeuta könyvei, akik szintén e témakör meghatározó képviselői.
A szerzők könyvei alapján összeállította: Sari Ilona
Fotó: Freepik/drobotdean

Sari Ilona

Gyerekbetegségek

Sari Ilona


2014.05.27