Krupp - laryngitis subglottica - tünetei, otthoni és kórházi kezelése

Dr. Krikovszky Dóra

Gyerekbetegségek

Dr. Krikovszky Dóra


A krupp jellemzően 6 hónapos kortól 3 éves korig jelentkezik a gyerekeknél. Hirtelen kialakuló, ugató köhögés, amely nehezített belégzéssel, de akár rekedtséggel is jár. Mi váltja ki, és mit tehetünk, ha jelentkezik a tünet? Mikor növik ki a gyerekek a kruppot végleg? Gyermektüdőgyógyász szakértőnk válaszol. A krupp jellemzően 6 hónapostól 3 éves kor közötti gyerekeknél jelentkezik. Hirtelen kialakuló, ugató köhögés, nehezített belégzéssel és rekedtséggel. Mit tegyünk, ha jelentkezik a tünet? Mikor növik ki a gyerekek végleg a croupot?

Bár a krupp (=croup) kifejezés széles körben elterjedt, meg kell említeni, hogy eredetileg a diftéria okozta megbetegedésre használták, és a ma használt croup hivatalos neve a pseudo-croup, vagy laryngitis subglottica.

Melyek a krupp tipikus tünetei?
Típusos esetben késő ősszel, télen, vagy kora tavasszal, éjszaka, 6 hónap és 3 éves kor közötti gyermekben hirtelen kialakuló ugató köhögés, hangos, nehezített belégzés (stridor), esetleg rekedtség képében zajló megbetegedés. A gyermekek kb. 15%-át érinti legalább egy alkalommal a betegség, kb. 5%-ban visszatérően fordul elő. Kiváltó ok az esetek döntő többségében légúti vírusfertőzés, ami a hangszalagok alatti területen (légcső kezdeti szakasza) gyulladást és ehhez társuló nyálkahártya duzzanatot okoz.

A betegség súlyosságát a légcső szűkület foka határozza meg. Mivel a légcső átmérője a fejlődés során testméretek növekedéssel együtt nő, a legszűkebb átmérőjű légcsővel rendelkező csecsemőknél, kisdedeknél súlyosabb tünetekre számíthatunk. Ez magyarázza azt is, hogy típusos esetben a betegséget a gyermekek 6 év körül kinövik, az akkor létrejövő nyálkahártya duzzanat már nem okoz olyan jelentős szűkületet, ami a légzést nehezítené.  

Mit tegyünk a tünetek észlelésekor?
Kifejezett tünetek, hangos ki- és belégzési hang esetén, ha a gyermek ellilul (cianózis), azonnal hívjunk mentőt. Fontos, hogy a szülői rémület ellenére nyugtassuk meg a gyermeket, ez a légzési munkáját és nehezítettségét is csökkenti. A mentő kiérkezéséig, illetve ha enyhébbek a tünetek, a duzzanat csökkentésére használható a hideg levegő. Télen öltöztessük fel a gyermeket és nyissuk ki az ablakot, de a hűtő kinyitása is segíthet, karunkon a gyermekkel. A hideg levegőnek köszönhetően sokszor a kórházba érkezéskor már jóval enyhébbek a tünetek.

Amennyiben emellett van otthon szteroid tartalmú (pl. prednisolon) végbélkúp, 1-2 mg/kg adagban adjuk be. A beadott szteroidról tudni kell, hogy a hatás kialakulása kb. 1 óra múlva várható és 12-24 óráig áll fenn. Vagyis ezen időszakon belül nem érdemes ismételni az adagot. Amióta otthon lehetőség van a szteroid alkalmazására, a kórházi kezelést is igénylő esetek aránya jelentősen csökkent (36%-ról kb 6%-ra). súlyos esetben azonban továbbra sem elkerülhető a kórházi felvétel. Fontos megemlíteni, hogy a tünetek gyakran hullámzó lefolyást mutatnak, vagyis egyértelmű javulást követően ismét rosszabbodhatnak.

Hogyan kezelik a kruppot a kórházban?
A kórházban az otthon alkalmazott terápia mellett lehetőség van fiziológiás sós inhalálásra, inhalációs (belégzéssel bejuttatott) szteroid alkalmazására (kb. a végbélbe adottnak megfelelő hatás), illetve kifejezett tünetek esetén gyógyszeres (micronephrin) inhalálásra. Ez utóbbi otthon nem kivitelezhető, mert a hatás leteltével (kb. 3 óra) a tünetek rosszabbodhatnak. Ezen felül súlyos esetben oxigén adására, illetve intenzív osztályon gépi lélegeztetésre is szükség lehet (a kórházba felvett gyermekek kb. 2%-ban).

Mikor gyanakodjunk esetleg más betegségre?
Típusos (pseudo)-croup nem jellemző egy-két hónapos csecsemőknél. A születéskor észlelt croupos tünetek veleszületett légcső-szűkületre utalhatnak. A korábban géppel lélegeztetett (műtét, intenzív osztály) csecsemőkben a műtét után egyre súlyosabb formában kialakuló croupos tünetek oka a légcsőbe helyezett tubus okozta nyomás miatt kialakuló hegszövet lehet. Ritkán előfordul, hogy a bőrön oly gyakran látott jóindulatú érburjánzás (haemangioma) a gégében is megtalálható, és ahogy a bőrön is, a légutakban is növekedést mutat. Ilyenkor pár hónaposan kezdődő, fokozatosan rosszabbodó croupos tüneteket észlelünk.

Nagyobb gyermeknél játszás, evés közben hirtelen kialakuló köhögés, rekedtség, belégzési nehezítettség hátterében a gégében megakadt idegentest lehet. Elhúzódó, nem típusos életkorban kezdődő, fokozatosan rosszabbodó tünetek esetén tehát - amikor felvetődik más betegség gyanúja croupos tünetek hátterében - légcsőtükrözés elvégzése javasolt. Ez egy rövid (kb. 5 perc), altatásban végzett vizsgálat, amikor végigtekintjük a légutakat és így meg tudjuk mondani a tünetek pontos okát.

Szerző: dr. Kikovszky Dóra gyermektüdőgyógyász
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR »

Dr. Krikovszky Dóra

Gyerekbetegségek

Dr. Krikovszky Dóra


2014.11.04