Főoldal > Cikkek > Betegségek > Flip-flop papucs veszélyei: Ezért ne hordjon a gyerek flip-flop papucsot - és te is kerüld! Ortopéd szakorvos taná - Szülők Lapja

Flip-flop papucs veszélyei: Ezért ne hordjon a gyerek flip-flop papucsot - és te is kerüld! Ortopéd szakorvos tanácsai

Szülőklapja képMiért egészségtelen az amúgy közkedvelt a flip-flop papucs? Tudtad, hogy a rosszul megválasztott nyári lábbeli lábdeformitásokat, kalapácsujjat, hát- és derékfájást is okozhat? Ortopéd orvos szakértőnktől azt is megtudhatod, hogy miért fájhat nyár végére a talpunk és a sarkunk?

Szerző: Szülők lapja
2014-07-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Nyári hőségben a strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi (flip-flop) papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak. Orvosszakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnámi papucsot húzni. Hogy miért is, most dr. Hargitai Gergely ortopédustól megtudhatjuk.

A sérült lábujj közötti bőrfelület könnyen elfertőződhet
Egy 2009-ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott flip-flop papucs közel 18.000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureus-t és más, fekáliából származó kórokozót is. Dr. Hargitai Gergely szerint a Staphylococcus aureus az emberek negyedénél megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip-flop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Tipp:
A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben klórhexidin fertőtlenítő szerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással, illetve az utcán is viselt gumiból készült strandpapucs rendszeres, valamilyen fertőtlenítő folyadékkal történő lemosásával csökkenthetjük a sebfertőzés kockázatát, és ha már kisebesedett a lábunk, akkor egy pár napig más lábbelit viseljünk, ne azt, ami feltörte a lábunkat.


Sebek és vízhólyagok alakulhatnak ki az egészségtelen lábbelik miatt
Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre-hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve.

- Idővel kisebb- nagyobb felületes sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet - figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Tipp:
A fájdalmatlan, kis vízhólyagokkal nem kell semmit sem kezdeni, egy idő után maguktól felszívódnak (kivéve, ha továbbra is ugyanazt a papucsot hordjuk, így érdemes néhány napra cipőt váltani). A nagyobb, fájdalmasabb hólyagok egy steril tűvel kiszúrhatók, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, az elvált bőrt azonban ne távolítsuk el, csak mikor már az alsóbb réteg is regenerálódott. A vízhólyag felszúrásakor finoman préseljük ki az összes folyadékot belőle, majd ragasszuk le, ezzel megakadályozva az újbóli kialakulást.


Ortopédiai lábdeformitásokat is okozhatnak a flip-flop papucsok
Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve és - a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló - „sarat” alkotva, ki ne csússzon a papucsból.

- Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flip-flopot viselve a "kapaszkodó" lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai lábdeformitások fokozódhatnak - hangsúlyozza Hargitai doktor.

Tipp:
Éjjel az alváshoz viseljünk bütyökkorrigálót, ún. hallux valgus korrigáló eszközt, amely minden gyógyászati segédeszköz boltban kapható, s amelynek viselésével mérsékelhetjük a bütyök térhódítását. A sín hatására az öregujj csontjai az éjszaka folyamán normál helyzetbe kerülnek.


Így alakul ki az ún. "talpi sarkantyú"
A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a „plantaris fascia”, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése - Hargitai doktor szerint- gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Tipp:
Ez csak megfelelő lábbeli viselésével kerülhető el. Az ideális sarokmagasság 3-4 cm, a lábbelinek pedig a sarkat meg kellene támasztania legalább egy sarokpánttal. Ezen a kritériumoknak a flip-flop papucs sajnos egyáltalán nem tesz eleget.Miért fáj annyira a nyár végén a sarkunk?
Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25-szöröse, futáskor pedig a 2,75-szöröse nehezedik lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik.

- A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított "ütések" szintén panaszok forrása lehet, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén – magyarázza ortopédus szakértőnk, hozzátéve, hogy a legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a már említett plantaris fascia gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként

Tipp:
Esténként hazatérve tornáztassuk meg lábujjainkat, vegyünk egy pihentető lábfürdőt, és utána lehetőleg ne lógassuk, hanem inkább támasszuk fel, pihentessük. Legjobb a párunktól kapott pár perces finom talpmasszázs lenne.


Rossz strandpapucsok - még térd- és derékfájdalmakat is kiválthatnak
A lábtámasz hiányából eredően teljesen megváltozik a járásunk. Egy nemrég publikált tanulmány szerint flip-flopban az emberek kisebb lépéseket tesznek, és másképp rakják le a lábukat, mint egy rendes pár cipőben, ami hosszú távon boka-, térd-, derék- és hátproblémákat idézhet elő.

Tipp:
Ha tehetjük, füves, kavicsos felületen, homokban járjunk mezítláb, mivel a talaj egyenetlenségei folyamatos alkalmazkodásra kényszerítik lábunkat, ezáltal erősödnek a talpi, és láb¬szárizmok, ami segíti a láb egészségének fenntartását.


A kényelmes és megfelelő támasztású lábbeli viselése tehát KIEMELTEN FONTOS, hiszen a két lábunk viszi a teljes testsúlyunkat!

Miért fáj a sarok és a talp?
A talpi fascia egy ín a talpon, ami a sarokcsont felől legyező formában fut a lábujjak felé - ez adja a lábfej boltozatos formáját. Ha gyakori feszítésnek van kitéve - például álló munka, nem megfelelő cipő(!!) vagy túlsúly esetén -,  a sarokcsonton tapadó rész begyullad, és bizony fájni kezd. Ugyan a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, ezen gyulladás következtében a fájdalom a talp közepén is felléphet, súlyosabb esetekben a talp be is dagadhat.

- A gyógyítást nem szabad halogatni, mert minden lépéstől romlik a talp állapota. Az elhanyagolt gyulladás következménye sarokcsontkinövés lehet, ami a röntgenfelvételeken is jól kirajzolódik. A saroksarkantyú nem a probléma forrása, hanem a következménye: a sarok- és a talpfájdalom tehát szorosan összefügg egymással - hangsúlyozza a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédus szakértője.

Hogyan lehet enyhíteni a fájdalmat?
Sokáig nem volt hatékony módszer a gyógyításukra, mostanáig. Az ún. lökéshullám-terápia segít a talpfájás tüneteinek enyhítésében és a gyógyításban, németországi klinikai vizsgálatok is bizonyítják a terápia gyógyító erejét. Hargitai doktor állítja, a több éves tapasztalat alapján a gyógyulás esélye 80% egy 2-3 hetes, mindössze 4-5 alkalomból álló kezelés sorozat esetén.

A lökéshullám-terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsont fájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A kezelések rövid ideig tartanak, hatásuk pedig hosszútávon érezhető, mert a kezelés sorozat a sarok fájdalom okát szünteti meg, nem a tüneteket kezeli ideig-óráig.

Ha szeretnénk újra talpfájás nélkül élni, sportolni, és mindezt gyógyszeres kezelés, injekciók és sebészi beavatkozás nélkül, úgy érdemes tenni egy próbát, hogy ne égjen talpunk alatt a talaj.

5 tanács - Így válassz papucsot!
A fentiek ismeretében, mégsem szeretnél lemondani a flip-flop papucsról akkor íme néhány tipp, hogy jó papucsot választva megelőzd a bajt:

1. Vásárláskor különösen figyeljünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő méretet, és se a lábujjaink, se a sarkunk ne lógjon ki a lábbeliből.
2. Nem jó, ha a flip-flop talpa túl könnyen hajlítható. A lábnak ennél több támaszra van szüksége. A papucsnak elég az orránál hajlania, ami a könnyed járáshoz szükséges.
3. Érdemes olyan flip-flopot választani, aminek vastagabb a talprésze, esetleg harántemelő betéttel is rendelkezik.
4. A vékony lábujjközti pánt sajnos nem jelent igazi támasztást a lábnak, ezért olyan papucsot keressünk, ahol hátul, a boka fölött is van egy tartó keresztpánt.
5.  Az ideális nyári lábbelinél a műanyag felületet egy vékony bőrréteg borítja, ezzel ugyanis elkerülhető a láb irritációja és a vízhólyagképződés.
+1Tipp: A flip-flopok nem hosszú életűek, elég gyorsan elkopnak. Cseréljük le évente, főként ha már látszik is rajta, hogy némileg viseletes.

Fotó: Pixabay

Címkék: láb, ortopédia, vízhólyag, lábdeformítás, lúdtalp, sarokcsont gyulladás, sarokfájás, hátfájás, térdfájás, bokafájás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hasznos tippek a nyári tábor előtt

Mikor érett a gyerek a nyári táborra? Hogyan készítsük fel a gyereket a táborozásra? Hogyan kezeljük, ha nehezen viseli gyermekünk a különlétet? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai táborozásra készülő gyerekek szülei számára.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek - így óvd őket a nyáron!

A várva várt nyári szünidő sajnos nemcsak a pihenést, véget nem érő játékot, hanem számos lehetséges veszélyt is jelent a kicsik számára. A tapasztalatok szerint, nemcsak a kellemes élmények, hanem a gyermekeket ért balesetek száma is növekszik a nyári hónapokban.

tovább a cikkre
Mit olvassanak a gyerekek a nyári szünetben?

Ezek a könyvek nemcsak hasznosak, de érdekes izgalmas olvasmányok is 1-4. osztályosoknak. Segíts gyermekednek kiválasztani azt, amelyiket könnyen, élvezettel fogja tudni olvasni, hogy az olvasás ne feladat, hanem élmény legyen!

tovább a cikkre
Nyári szünet - napirend kialakítása és tippek iskolásoknak

Mivel töltsék a gyerekek a vakációt? Hogyan lehet kialakítani egy jó napirendet? Mivel tölthetnék hasznosan a nyári szünetet a kisiskolások? Kell-e tanulni nyáron, vagy pihenjen a gyerek?

tovább a cikkre
Nyári veszélyek

A szép idő megérkeztével fölszabadulunk a tél hidege és a tavaszi fáradtság nyomása alól. Gyakran azt hisszük, hogy most már mindent lehet. Persze sok mindent igen. Így például lehet enni a sok jó friss, magyar zöldséget és gyümölcsöt. Végre nem mirelitet, konzervet, vagy drága, de íztelen importárut kell fogyasztani.

tovább a cikkre
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

tovább a cikkre
Nyári versek gyerekeknek 2. rész

Nyári verseket bemutató összeállításunk folytatásában újabb gyönyörű hazai költeményeket mutatunk be. A kisebb és nagyobb gyermekre egyaránt gondoltunk, minden korosztály számára találhattok köztük megfelelőt.

tovább a cikkre
Nyári versek

Végre itt a nyár! A hosszú nappalok, a perzselő meleg, a nagy lubickolások, a strandolás időszaka. Hangolódjunk át a nyári szünetre, a jó időre néhány kedves kis verssel.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Csirkehúspüré

Csirkehúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirkemell, vagy csirkecomb Só

Recept:

A megmosott nyers mell-, vagy combhúst ledaráljuk és enyhén sós vízben, vagy a hozzá készülő főzelékkel együtt megfőzzük, majd szitán áttörjük.

A hús ledarálása azért is praktikus, mert így könnyen kis adagokra osztható és lefagyasztható.

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper gyerekprogramok: arcfestés, óriás kalózhajó, terepasztal a Vasúttörténeti Parkban

vissza vissza