Elveszettnek érzed magad? Mit tehetsz, hogy boldogabb legyél?

Sütő Annamária

Gyerekbetegségek

Sütő Annamária


„Számtalan (szak)irodalom számol be arról, hogy stressz idején a testről leszakad a lélek, például megerőszakolt nők menyezettől látják az eseményt. A pszichológia szerint a lehasadt részek elvesznek a kollektív tudattalanba. A pszichológus feladata, hogy segítsen a páciensnek visszahozni az elveszett élményt. (…) A kineziológus egyedi technikákkal tud segíteni abban, hogy a korábbi trauma által bekövetkezett stressz oldódjon.” Érezted már valaha, hogy valami hiányzik, eltűnt az életedből? Olyan mintha valami elveszett volna, ami korábban megvolt...
Ha egy kicsit megállsz, és elgondolkozol, lehet, hogy meg is tudod fogalmazni: ott hagytad a lelked egy részét valakinél, valahol.

Múltbéli lelki sebeink gátolják a jelen boldogságát?
Vágyunk a boldog életre, sikerre, a pozitív változásra, de azt vesszük észre, hogy nem jön létre, mert van egy seb, ami nincs begyógyulva - lelkünk egy része letapadt, leszakadt, valahol a múltban. Nem tudunk a jelenben lenni, nem ismerjük fel lehetőségeinket, a jelen valóságát.  Ilyenkor ráadásul falat építünk magunk köré, amely megvéd minket további fájdalmaktól, de a számunkra hasznos, jó dolgokat is kizárja.

Trauma átélésekor lelkünk egy része „lehasad”
Lélek: vitális eszencia=az élet princípiuma, amit általában a testtől megkülönböztetett létezőnek tartanak, spirituális részek, szemben a pusztán fizikaival. Az ősi időkben e vitális eszencia elvesztését a lélek elijesztésének, elkóborlásának vagy ellopásának tulajdonították. Trauma átélése esetén vitális eszenciánk úgy tudja túlélni ezt az eseményt, hogy egy része lehasad rólunk, és még a fájdalom „teljes becsapódása” előtt elmenekül.
(Sandra Ingerman: Lélekvisszahívás, Amritana Könyvkiadó, 2008)

Íme, néhány példa azokra az eseményekre, amelyek következtében elveszíthetjük lelkünk darabjait:
-    társ, gyerek, szülő halála
-    válás, elválás
-    autóbaleset
-    destruktív kapcsolatban lenni vagy abból kilépni nehezen, „ott hagytam valamit magamból”, mintha egy részem mindig vele lenne
-    betegség
-    erőszakos cselekedet
-    háborús cselekmények, stb.

Melyek azok a tünetek, amelyek jelzik, hogy „nem vagyunk a jelenben”

-    úgy érzed, mintha a testeden kívül lennél, az eseményeket úgy nézed, mint egy filmet
-    egy részem figyel az elmémmel, de nem tudom, mit érzek, vagy nem érzek semmit
-    dermedtség, apatikusság, tompultság
-    hézagok a gyerekkori emlékekben
-    függőségek: szex, alkohol, drog, étel, stb.
-    gyakran keresel külső pótszereket, amikkel a belső űrt vagy ürességet ki kell tölteni
-    elhúzódó gyászfolyamat válás vagy haláleset után

A korábbi traumákkal komolyan foglalkozni kell
Számtalan (szak)irodalom és film is tele van olyan beszámolókkal, amelyek a stressz idején a testről való lehasadásról szólnak. Pl.: megerőszakolt nők menyezettől látják az eseményt. A pszichológia számára a lehasadt részek elvesznek egy hatalmas megismerhetetlen tartományba, a kollektív tudattalanba.  A pszichológus feladata, hogy segítsen a páciensnek visszahozni az elveszett élményt. Ebben használhatja az álommunka, a fantázia, a szabad asszociáció vagy a hipnózis módszerét, hogy segítse a pácienst hozzáférni énjének elveszett részeihez.
A kineziológus egyedi technikákkal tud segíteni abban, hogy a korábbi trauma által bekövetkezett stresszt oldja.

Tanácsok:

-          Légy nagyon őszinte magadhoz: jó-e neked ez a megrekedt állapot v agy szeretnél végre ÉLNI?
-          Vizsgáld meg mit is szeretnél az élettől, magadtól? Ha már azt meg tudod fogalmazni, mi az, amit nem szeretnél, elindultál egy úton.
-          Téves az a gondolat, hogy a te életed a legnehezebb. Keress társaságot magadnak, olyan emberek személyében, akik életvidámak, életerővel megtöltenek.
-          Bármilyen erőszakos cselekedet hasznodra válhat, gondolj azokra, akik segítenek hasonló tapasztalatokkal rendelkezőknek.
-          Nem utolsó sorban érdemes segítséget kérni szakemberektől, és azt befogadni. Érdemes tudni, hogy majdnem minden trauma feldolgozható. Sokan azt gondolják, egyedül kell megoldani lelki sérüléseiket, ám a tapasztalatok azt mutatják, ha bátran segítséget kérünk, egészséges ütemben, saját ritmusunkban visszatérhetünk életünk természetes medrébe

Az univerzumban van egy rend, amelyet a lélek is követ: minden egyensúlyra törekszik. A lélekrészek is szeretnének visszakerülni helyükre, és ha ez megtörténik a pozitív változás: kiegyensúlyozott állapot, életöröm léphet be életünkbe.



Szerző: Sütő Annamária
Fotó: FreeDigitalPhotos

<




Sütő Annamária

Gyerekbetegségek

Sütő Annamária


2014.09.23