Asztma csecsemő- és gyermekkorban: Okai, tünetei és kezelése

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Asztma csecsemő- és gyermekkorban: Okai, tünetei és kezelése Az asztma csecsemők és gyerekek esetében a legalattomosabb légúti betegség. Hogyan lehet felismerni, hogy a csecsemő vagy kisgyermek asztmás? Mit kell azonnal tenni asztmás roham esetén?

Az asztma csecsemők és gyerekek esetében a legalattomosabb légúti betegség. Hogyan lehet felismerni, hogy a csecsemő vagy kisgyermek asztmás? Mit kell azonnal tenni asztmás roham esetén?

Tudtad, hogy a kezeletlen asztmás rohamnál kezdetben csak oxigénhiány, majd egyre mélyülő tudatzavar lép fel, és a klinikai halál állapota is beállhat? Teendők, tanácsok, tudnivalók (nem csak) asztmás gyerekek szüleinek.

Az Egészségügyi Világ Szervezet 1995-ös megfogalmazása alapján az alsó légutak krónikus gyulladásos megbetegedése az asztma, világnapját május 3-án tartjuk.

Asztma - genetika és túl gyakori alsó légúti gyulladás is kiválthatja
Okának többnyire genetikai hajlamot tartják, gyakran öröklődik. Gyakori felső-és alsó légúti fertőzések késői szövődményeként fordulhat elő. Ez azt jelenti, hogy minél többször fordul elő az alsó légutakban gyulladás, előbb-utóbb az adott területen kötőszövetes elváltozásra lehet számítani. 

A hörgők krónikus gyulladásáról van szó
A légzőrendszer alsó szakasza: légcsőből, két főhörgőből, hörgőkből, hörgőcskékből, léghólyagocskákból és a tüdő szövetéből áll. A levegő ezen az útvonalon közlekedik egészen a gázcseréig (oxigén-széndioxid), amely a léghólyagocskákat körülvevő érhálózaton következik be. Asztma szempontjából a hörgők krónikus gyulladásáról beszélünk. A gyulladásos állapot valójában mindig fennáll, viszont nem mindig okoz panaszt. 

Nyugalmi helyzetben is a hörgők fala (a rugalmasságuk elvesztése miatt kötőszövetes átalakulásként) beszűkült - ennek mértéke a gyulladástól függ. A heveny szakot okozhatja különböző allergének a levegőben és a hörgők nyálkahártyáját ingerlő gáznemű anyagok bejutása az alsó légutakba. Bármilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében is kialakulhat akut fellángolás a krónikus asztmásoknál. 

Asztmás rohamnál a gyermek nem jut elég oxigénhez
Asztmás roham következtében a hörgők fala, minden légvétel után kilégzéskor görcsösen összeszűkül, így a levegő gyorsan távozik a szervezetből. Minden megnyúlt kilégzés után, egy rövidebb ideig tartó belégzés következik, amely oxigénfelvétel szempontjából nem elegendő. Ez sajnálatosan a hörgők görcsös szűkülete miatt valósul meg. 

A kezdeti oxigénhiány egyre mélyülő tudatzavarig fajulhat
A levegő gyors kiáramlását tükrözi a hirtelen kialakuló köhögési roham, mely üvegszínű, áttetsző, tapadós köpetürítéssel járhat. A beszűkült légút miatt akár szabad füllel is hallható sípolás, búgás minden kilégzéskor. A beteg bőrszíne az oxigénhiányos állapot miatt elkékülhet - cianózis -, kezdetben ez az ajkakon, orron, végtagokon alakul ki, majd testszerte megfigyelhető a márványozott cianózis. 

Megfigyelhető a beszédképtelenség ténye, amely a roham előrehaladtával egyre jobban nyilvánvalóvá válik.

Kezeletlen asztmánál az oxigénhiány miatt egyre mélyülő tudatzavar, majd eszméletlenség lép fel, ilyenkor már a légző mozgások sem kielégítőek, beállhat a klinikai halál állapota.

Az asztma gyógyszeres kezelése
Gyógyszerelés szempontjából, az asztmás betegek otthonában mindig van valamilyen hörgőtágító, amelynek fontos szerepe van az asztmás roham kivédésében. Többnyire ezek szájon át alkalmazandó spray-k, melyeket belégzéssel kell bejuttatni az légutakba.

Léteznek azonban tablettás kiszerelések és kúpok is, melyek alkalmazását minden esetben orvos írja elő. Léteznek intravénás készítmények is, de ezeket csak szakemberek használják, abban az esetben ha az alternatív megoldások nem segítenek.

Minden asztmás rohamnál azonnal hívjunk orvost!
Csecsemők és gyermekek esetében az asztma az egyik legalattomosabb légúti betegség, mely a légző rendszerük törékenysége miatt veszélyes. Gyerekeknél rapidabban (gyorsabban- a szerk.) zajlik le a roham, mint felnőtteknél, de a gyógyszerre nagyon jól reagálnak.

Éppen ezért a szülőknek, meg kell ismerniük a betegséget, tudniuk kell annak minden velejárójáról, hogy mindig felkészülten és magabiztosan tudjanak segíteni a kis betegeken, addig is míg a mentő vagy orvosi ügyelet ki nem érkezik a helyszínre. Ugyanis minden ilyen rohamnál, javasolt a mentő/orvos hívása, mert az állapot rosszabbodást, illetve újabb roham megismétlődésének bekövetkezését nem tudjuk előre. Ezért főleg gyermekek esetében, fontos a kórházi obszerváció. 



Sokat segíthetünk asztmás gyerekeken ilyen egyszerűen
Az asztma általában végigkísér az életünk folyamán. Ahhoz, hogy panaszmentesek legyünk, azért mi magunk is sokat tehetünk. 

Sportok
Érdemes olyan sportokat űzni, olyan hobbit választani, amellyel tüdőnket tágítani tudjuk, és mégsem túlságosan megerőltető. Ezért érdemes akár gyermekünket gyógyúszásra vagy hagyományos úszásra beíratni, természetesen a betegségről tájékoztatni kell az oktatót, illetve edzőt.

Zene
Ha a zene világát szereti a gyermek, akár a fúvós hangszerek kipróbálása sem mellőzendő, mint például: klarinét, oboa, trombita, harsona stb.

Hobbi
A gyerekek hobbiszinten űzhetik a lufifújást, illetve bármi olyan tevékenységet, mellyel a kis tüdejük tágulni tud. 

Allergiás asztma - amikor allergének váltják ki
Mivel allergének is okozhatják az asztmát (allergiás asztma), ezért antihisztaminok alkalmazása megfontolandó, és ha esetleg felmerül az allergia lehetősége, mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Az allergénekkel teli légteret - bár napjainkba ez nehéz-, de kerülni kell. Minden irritatív gőztől-gáztól próbáljuk megóvni gyermekünket.

Az immunrendszer erősítésével szintén sokat segíthetünk
Fertőzések tekintetében nehéz elkerülni a baktériumok és vírusok légkörből való bejutását a légutakba, de jó immunrendszerrel gátat tudunk szabni azok elszaporodásának, és így a betegség kialakulásának - ezért fontos, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt juttassunk a szervezetünkbe és a folyadékháztartásra fokozottan figyeljünk gyermekeinknél. 

Szerző: Hekkel Zoltán mentőtiszt, KH-MEDworks Kft. ügyvezető
Fotó: Pixabay (illusztráció)


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.10.07