Bőrbetegségek tünetei: Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza és más

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Bőrbetegségek tünetei: Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza és más Melyek a napkiütés jellegzetes tünetei? Hogyan ismerhető fel a napgomba? A terhesség idején napsütés hatására bajuszszerű folt alakulhat ki a száj körül - elmúlik? Betegségre utalnak-e a napozás során bőrünkön jelentkező pirosas, fehér vagy épp ellenkezőleg sötét színű foltok?

Ha valakinél rendszeresen csalánkiütésre, ekcémára emlékeztető tünetek jelentkeznek miután nap éri a bőrét, feltételezhetően fényérzékeny. Egyre többen jelentkeznek ilyen tünetekkel a bőrgyógyászatokon, egyik gyakran észlelt kórkép az úgynevezett fotokontakt allergia - mondja dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.

A fényérzékenység nem összetévesztendő a napallergiával
Mindezt azzal magyarázza, hogy kémiai környezetünk nagyon megváltozott, sok anyag hajlamosít a fényérzékenységre – ilyenek a kozmetikumok, illetve gyógyszerek. Ezeket egyre nagyobb mennyiségben használjuk az utóbbi évtizedekben, nem beszélve a környezeti hatásokról – akár étellel, vízzel is szervezetbe kerülő káros anyagokról. Az allergiás bőrreakciót tehát nem önmagában a fény okozza, csak az váltja ki: átalakítja a bőrben lévő kémiai anyagot, és ez okoz kiütéseket. A fényérzékenység nem összetévesztendő a napallergiával, ami rendkívül ritka – hangsúlyozza a szakember.

A napkiütés jellegzetes tünetei és kezelése
A napkiütés olyan mint a csalánkiütés, általában a mellkason, arcon jelentkezik, a beteg azt tapasztalja, hogy miután a nap megsüti, piros, viszkető foltok jelennek meg, melyek általában 1-2 nap alatt elmúlnak maguktól. Eltüntetésükben segíthetnek az antihisztamin tabletták, helyileg pedig a szteroidos krémek, melyek azonban vénykötelesek a hűsítő, bőrnyugtató krémek általában nem elegendőek a megoldáshoz.

Mit tegyünk, ha naptej használata mellett is jelentkeznek a piros kiütések?
Ha rendszeresen, naptej használata ellenére is kialakulnak a piros kiütések, el kell menni bőrgyógyászhoz kivizsgálásra, mert a fényérzékenység súlyos immunbetegségek első tünete is lehet.

Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei
Napozás után kialakuló piros kiütések a bőrön

Fényvédő krémmel kell óvni kell a bőrt az erős naptól, főleg azoknak, akiknek valamilyen pigmentbetegségük van. Ha fehér vagy sötét foltok jelennek meg a bőrön, szintén érdemes orvoshoz fordulni, nem mindegy ugyanis, hogy mitől alakulnak ki, és lehet-e őket kezelni.

„Napgomba” jellegzetes tünetei: foltos barnaság
A fehér foltok helyén a bőr alulpigmentált lesz, a sötét foltok esetében túlpigmentált. Ezt okozhatja gombás fertőzés - napgomba -, amit, ha fehér foltként megsüti a nap, épp sötétebbre barnul, mint a környező bőr. Ennek a felismerése, kezelése könnyű, amennyiben szakemberhez fordul a beteg.

Vitiligo - kézháton és arcon jelentkező fehér foltokNapallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei
Több fejtörést okoz a szakembereknek az úgynevezett vitiligo, mely kialakulásának okát nem tudják, gyógyítása sem megoldott, igen nehéz. Jellemzően épp a legfeltűnőbb testrészeken: a kézháton, arcon megjelenő fehér foltról van szó, melyet ha nap ér, könnyen leég, de fehér marad.

Lentigo (köznyelven májfolt) - ismétlődő leégéstől alakul ki
A sötét foltoknak is több fajtája lehet: sokan ismerik a köznyelven májfoltnak nevezett lentigót, mely idős korban általános, különösen kézháton, karokon jelentkezik, az ismétlődő napégéstől alakul ki. 

Keratózis - több anyajegyszerű folt a bőrön
Valamivel fiatalabb korban már előfordulhat a keratózis, mely általában több, zsírosan fénylő sötétbarna anyajegyszerű folt, hasonlít a melanómára, de ártalmatlan, eltávolítható. 

Melasma - száj körüli bajuszszerű folt terhes kismamákon
Nem túl esztétikus az úgynevezett melasma sem, mely jellemzően a száj körül alakul ki, a sötét foltok szinte bajuszt alkotnak. Általában terhességgel jelentkezik, hormonváltozás indítja el - akár fogamzásgátló szedése miatt is kialakulhat -, esetében is ajánlott a napsütést kerülni.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.07.15