Főoldal > Cikkek > Betegségek > Egyre több gyerek szenved mérgezést mosógél kapszuláktól! Nagyrészt 1-2 éves kisgyerekek lettek rosszul - Szülők Lapja

Egyre több gyerek szenved mérgezést mosógél kapszuláktól! Nagyrészt 1-2 éves kisgyerekek lettek rosszul


A babák és a kisgyerekek érdeklődését könnyen felkeltik a színes mosógél-kapszulák, pedig ha a tömény tisztítószer a szájukba kerül, akkor akár mérgezést is szenvedhetnek! Ha a baba vagy kisgyerek szájába vette a mosószert, netán lenyelte, akkor azonnal cselekedni kell! A cikkben elmondjuk, hogy hogyan. És ne felejtsd el felírni a mérgezések esetén hívható ingyenes telefonszámot sem, amit most megadunk.

Szerző: Szülők lapja
2014-07-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ahogy egyre több háztartásban próbálják ki az úgynevezett mosó- és tisztítószer gélkapszulákat, úgy nő az ezzel összefüggő gyermekbalesetek száma, ezek megelőzésért a szülők is sokat tehetnek.

Ezért az Országos Kémiai Biztonsági Intézet a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetséggel együttműködve arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy a háztartási vegyi árukat mindig elzártan, olyan helyen tartsák, ahol azokhoz a gyermekek nem férnek hozzá.

A mosógél-kapszulák a kényelmes használat miatt egyre elterjedtebbek
A gélkapszulák előre kiadagolt, folyékony mosószert, illetve tisztítószert tartalmaznak. A feloldódott kapszulák tömény, intenzív tisztító hatású gélt bocsátanak ki, melyben például folteltávolító, vízlágyító hatóanyagok és enzimek is vannak. Egyszerű és kényelmes a használatuk, emellett alkalmazásukkal környezetünket is óvjuk, mivel így elkerülhető a mosószer felesleges túladagolása. A kapszulák külseje olyan anyagból (műanyag film) készül, amely vízzel érintkezve azonnal feloldódik, így a benne lévő koncentrátum teljes egészében hasznosulni tud. Az utóbbi időben különböző tisztítószerek is kerülnek ilyen formátumban a boltokba.

A színes gélkapszulák könnyen felkeltik a gyerekek érdeklődését
A gélkapszulákat tartalmazó csomagolásnál cél, hogy az nehezen nyitható és jól visszazárható legyen. A különböző gélkapszulák általában színesek (pirosak, zöldek, kékek), és ha könnyen hozzáférhetőek,  felkelthetik a kíváncsi kisgyermek érdeklődését. Ezért is nagyon fontos a felelősségteljes szülői magatartás, a tisztítószereknek a használati utasítás szerinti kezelése, gyermekektől elzárva történő tárolása.

Ha a gyerek lenyelte a tisztítószert, sürgősen kórházba kell vinni!
Ez a gélkapszulák esetén fokozottan is igaz, mert bár úgy tűnhet, hogy a mosó- vagy tisztítószer koncentrátum a kapszulába be van csomagolva, de a külső filmréteg nedvesség hatására azonnal oldódni kezd, ezért veszélyes, ha a gyermek a szájába veszi, hiszen a tömény mosószer pillanatok alatt kiszabadul. A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, jellemzően ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel.

Mi az azonnali teendő, ha a gyerek a szájába vette a mosógél-kapszulát?
A súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében cselekedjünk azonnal, és eközben hívjunk mentőt! Mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk. Ha a termék szembe kerül, bő vízzel azonnal mossuk ki.

Egyre több gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyerek
A mosó- és tisztítószer gélkapszulákat egyre több háztartásban használják. Az előző évekhez képest, megháromszorozódott a kórházak által ellátott, gélkapszula miatt mérgezést szenvedett gyermekek száma.

Ingyenesen hívható szám mérgezés esetén: 06-80-20-11-99
- A mérgezés súlyos lúgos felmaródással járhat a szájüregben és a nyelőcsőben, illetve a szemben, ami a mérgezést követően még napokig is elhúzódhat, és akár súlyosbodhat. Fontos arra is felhívnom a figyelmet, hogy mosószerkapszula szájba, szembe kerülésekor - akár gyermek, akár felnőtt a sérült - okvetlenül szükséges orvoshoz fordulni, súlyos esetben azonnal mentőt hívni, és csak ezután felhívni az ETTSZ-t, semmiképpen sem e helyett! - figyelmezteti a Szülők Lapja olvasóit Dr. Major Jenő az Országos Kémiai Biztonsági Intézet főigazgatója.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) bárki által éjjel-nappal ingyenesen hívható számán 06-80-20-11-99 is egyre több a gélkapszulák miatti megkeresés. 2013-ban összesen 62 mérgezési esetet jelentettek gélkapszulával, míg 2014 június végéig már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az ETTSZ. Ráadásul a mérgezések csaknem felét az egy éves, harmadát a két éves korosztály szenvedi el.

- Ez a szám csak azokat az eseteket tartalmazza, amelyeknél orvosi (kórházi) ellátásra került sor, amiben az otthon (orvosi segítség nélkül) megoldott esetek száma nem szerepel, a valós esetszám tehát ennél valószínűleg kissé magasabb. Ezekről az otthon megoldott esetekről azonban az Intézet nem szerez tudomást - jegyzi meg Dr. Major Jenő.

„Gyermek kezébe nem kerülhet” - vegyük komolyan a figyelmeztetést
Legfontosabb, hogy a bajt megelőzzük! A gélkapszulák csomagolásán mindenütt olvasható és ábrán is látható a figyelmeztetés: „gyermekek kezébe nem kerülhet”. A gélkapszulákat mindig a jól visszazárt csomagolásban tartsuk! Tegyük a tároló dobozokat magas polcra vagy zárható szekrénybe, de semmiképpen se tároljuk a gyermekek által elérhető helyen és magasságban! A használat során mindig olvassuk el, és kövessük a címkén található utasításokat!

Ezentúl a védőnők is figyelmeztetni fognak erre a veszélyre
Az Országos Kémiai Biztonsági Intézettel együttműködve a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség a gyártók számára olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek segíthetnek elkerülni a mosó gélkapszulákkal összefüggő, mérgezéssel járó háztartási baleseteket. Ezek összhangban vannak a már alkalmazott nemzetközi (AISE) irányelvekkel és a tervek szerint további javaslatokat is beemel az ajánlások közé, így például a jövőben a gélkapszulákkal kapcsolatos veszélyekre a védőnők is felhívják majd a kisgyermekes szülők figyelmét.

Forrás: Országos Kémiai Biztonsági Intézet, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: mosógél, mosógél-kapszula, gyermek, gyermekbaleset, gyermek mérgezés, mérgezés esetén hívható telefonszám, hányás, hányinger

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

15 szénmonoxid mérgezés 1 hétvége alatt - mire figyeljünk nyáron?

Az idén eddig 11 ember halt meg szén-monoxid mérgezésben, és több gyerek került kórházba. Hogyan előzhető meg a baj? Ajánlott-e CO-riasztót beszerezniük a családoknak? Tudtad, hogy ilyenkor még a konyhai szagelszívót is körültekintőbben kell használni?

tovább a cikkre
Hányás, hasmenés, kiszáradás babáknál és gyermekkorban

A gyomor-bélrendszeri fertőzések miatt gyakori hányás, hasmenés következtében a babák és gyermekek kiszáradhatnak. Hogyan előzzük meg a kiszáradást? Mik a kiszáradás jelei a gyermeken? Hogyan, mivel itassuk a hányós-hasmenős babát, vagy kisgyermeket?

tovább a cikkre
Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek

A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha agyrázkódásra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

tovább a cikkre
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

tovább a cikkre
Vigyázzunk rájuk! 5 év alatt egy iskolányi gyerek hal meg balesetben!

Magyarországon, 1 és 18 éves kor között az összes betegségben együttvéve kevesebb gyerek hal meg, mint közúti baleset okozta sérülésben. A balesetek egyharmada pedig a tavaszi és nyári hónapokban történik. Szakember szerint azonban ez a szám szülői odafigyeléssel csökkenthető lenne.

tovább a cikkre
Hányással, hasmenéssel járó fertőzések

Az influenza mellett most a legtöbb kis beteg hányással, hasmenéssel járó fertőzéssel küszködik. Hogy ilyenkor mivel segíthetünk? Amikor mi is ezzel a problémával kerültünk szembe, szakértőnktől, dr. Somló Páltól kértünk segítséget.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Sajtos rúd

Sajtos rúd

Sütemények >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 16 dkg liszt 18 dkg sajt 12 dkg vaj 3 tojás sárgája 2 evőkanál tejföl só

Recept:

A lisztet, a reszelt sajtot, a vajat és a 2 tojás sárgáját összekeverjük, hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és egy kis sót. Összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk, mint a vajas tésztát, majd hideg helyre tesszük.

Egy óra múlva 1/2 cm vastagra ny&uac(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza