Allergia - tünetei, okai, kezelése

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Melyek az allergia tünetei? Mi az allergia kialakulásának 9 legfőbb oka? Ha a szülők allergiásak, akkor a gyerek is az lesz? Mi az allergia pszichés háttere? Tudtad, hogy a virágpor allergia lelki hátterében szexuális problémák húzódnak? Természetgyógyász szakértőnket kerestük meg a témában.

Közel hárommillió magyar lakos életét keseríti meg allergia, mely a legyengült szervezet a légutakba került valamilyen külső anyaggal szemben történő túlérzékenységének következményeként a légutak akut (rövid ideig tartó) vagy krónikus (tartós) gyulladásos ingerlékenységét jelenti. Előfordulása évről- évre növekvő tendenciát mutat, és sajnos bármilyen életkorban jelentkezhet. A dolog különös pikantériája, hogy egy allergiás szülő gyermekénél 35% a valószínűsége, hogy nála is kialakuljon valamilyen légúti megbetegedés. Ha mindkét szülő allergiás, ez az érték már 80%- ra emelkedik. 

Miért alakul ki az allergia egyáltalán?
„Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója, mondhatni „túlreagálása” a levegőben szálló, egyébként másokra nézve veszélytelen anyagokra. Képletesen fogalmazva mintha a határőrség országos mozgósítással válaszolna egy személy határsértésére. Mindez a szervezetünkben azért vált ki allergiás reakciókat, mert az immunrendszerünket túlterheljük a természetellenes életmódunkkal” - magyarázza Benke Rita természetgyógyász.

Melyek az allergia tünetei?
Általában a sorozatos tüsszögés, köhögés, orrfolyás és könnyezés, a szem és az orr viszketése, gyulladása, légzési nehézségek a ráutaló jelek, hogy allergiásak vagyunk. Tartós fennállása esetén az alvás, pihenés sem kielégítő, mely állandó álmosságot, fáradtságot okozhat, azzal együtt idővel megjelenik a tartós feszültség, ingerlékenység is. Amennyiben a virágpor áll az allergiás reakció középpontjában, akkor elsősorban kint, a szabadban jelentkeznek a tünetek, lakásban vagy más zárt helyen történő tartózkodás esetén azonban mérséklődnek a panaszok, ha azonban a házipor a ludas, akkor sajnos otthon sem szűnnek meg.

A parlagfű miatt rengetegen szenvednek
M. Bálint (34) Dunántúli kisvárosból került a fővárosba először egyetemre, majd itt kapott remek karriert biztosító állást, ahol a személyes előrehaladásra is lehetőség adódott az informatika gyorsan fejlődő világában. Hamarosan megnősült, s egy kisfiúval gyarapodott a család. Úgy tűnt minden rendben van, de az allergia bizony megkeserítette és lassan élhetetlenné tette mindennapjait. Amikor már a légúti panaszokon kívül szemgyulladás, viszketés, valamint emésztőszervi problémák is jelentkeztek - számos élelmiszert nem ehetett, mert felpuffadt, szélgörcsök kínozták, gyakran gondot okozva a munkájában is -, szakemberhez, alternatív gyógyászhoz fordult segítségért. „Már egy jó ideje szenvedtem pollenallergiától. Több éve voltak a tavaszi hónapokban és augusztus- szeptember folyamán allergiás panaszaim: viszkető szemek, állandó orrfolyás, viszkető nyálkahártya és hasonlók. A nyár végi időszak volt a rosszabb, köszönhetően a parlagfűnek. Mindemellett volt néhány gyümölcs - alma, barack, cseresznye, mandula és még sorolhatnám -, amit gyakorlatilag több éve nem ehettem, mert szintén allergiás reakciót váltott ki - meséli Bálint. Mindezt megelégelve elkezdtem egy 8 hetes, célzott akupunktúra kúrát egyéb kiegészítő kezeléssel egybekötve, és úgy érzem, nagyon sokat segített. Azóta - egy szem gyógyszer nélkül - a következőket mondhatom el: az idei tavaszi időszakot néhány tüsszentéssel megúsztam, a korábbi viszketésnek, erős orrfolyásnak és egyéb kellemetlenségnek nyoma sincs. Az említett gyümölcsöket is gond nélkül ehetem végre. A parlagfű szezon kellős közepén vagyunk lassan, de úgy érzem ezzel sem lesz semmi gond!”

Az allergia kialakulásának 9 legfőbb oka

A légúti allergiás megbetegedések okai szerteágazóak lehetnek, íme, csak kilenc lehetséges ok a sok közül. 

1. Helytelen táplálkozás - túlfinomított, módosított élelmiszerek túlsúlyban
„Én első helyen a helytelen táplálkozást, a mesterséges - adalékanyagokkal, festékekkel, tartósítókkal, ízfokozókkal, állományjavítókkal, emulzifikálókkal ’fűszerezett’, túlfinomított, módosított - élelmiszereket említeném, valamint a természetellenesen, gyorsított ütemben nevelt, a zsúfoltság és a fokozott nagyipari tömegtermelés miatt antibiotikumokkal kezelt állatok húsa és más állati eredetű termékek sem maradhatnak ki a sorból - hangsúlyozza természetgyógyász szakértőnk. 

2. Felborult bioritmus - nem veszünk róla tudomást?
Gyakori külföldi utazás, az országok közötti ingázás, a váltott műszakok, esetleg a rendszeres éjszakázás miatt felboruló bioritmusunk gyengíti az immunrendszert.

3. Rossz alvás - jó helyen alszom?
Például vízér, földsugárzás, műszálas ágynemű, káros festék és ragasztó kipárolgás az ágyból, padlóból - mind a legfőbb okok közé sorolhatók.

4. Magas porkoncentráció a levegőben - egyre több az allergiás
A rossz minőségű, szennyezett, magas porkoncentrációjú levegő  is kiválthatja az allergiát: allergiás nátha, allergiás kötőhártya- gyulladás vagy asztma formájában.” Érdekesség, hogy Kínában az elmúlt húsz évben folyamatosan emelkedett az asztmás jellegű megbetegedések száma, csak az elmúlt öt évben közel 40%- kal. 

5. Elektroszmog - legalább a gyerekszobában ne legyen elektromos „kütyü”
„Kevés szó esik az elektroszmogról, más szóval a bennünket körülvevő elektromágneses sugárzásról, ami szintén felelős lehet az allergiás reakciók előidézésért. Ma már szinte nincs olyan munkahely, ahol ne lennének közvetlen környezetünkben számítógépek, faxok, másológépek, nyomtatók, telefonok és más irodai gépek. Fontos lenne a szellemi és fizikai felfrissülés érdekében napközben rendszeres szellőztetni a helységben, időnként néhány gimnasztikai gyakorlatot végezni, egy-egy alapos nyújtózkodással egyetemben. Ügyeljünk arra is, hogy legalább az otthon, de különösen a hálók - és persze gyerekszobák - legyenek mentesek lehetőség szerint az elektromos berendezésektől, ugyanis életünk harmadát itt töltjük” - javasolja a szakértő. Mikor alvás közben testünk regenerálódik, agyunk elektromágneses aktivitása (15- 20 Hz- ről 3 Hz- re) lecsökken a mély alvás szakaszában, ilyenkor „sérülékenyebbek” vagyunk: a műszaki berendezések által - még kikapcsolt állapotban is - generált, biológiailag nem igazán hasznos frekvenciák zavart okozva a sejtjeinkben, károsan hatnak az idegrendszerre.

6. Rossz folyadékfogyasztási szokás - nem iszunk eleget
A légúti panaszok kialakulásában a helytelen folyadékfogyasztási szokások jócskán szerepet játszanak. Természetgyógyász szakértőnk hangsúlyozza, hogy legalább 2-3 liter vizet kellene naponta fogyasztanunk.

7. Dohányzás és más káros szenvedélyek sem feltétlenül kedveznek az allergiának.

8. Mozgáshiány - életvitelünk ellustult
Benke Rita természetgyógyász kifejezésével élve az „online-élet” is nagymértékben közrejátszik. Évszaktól, munkától, sporttól, súlytól függően, és rendszeres (napi legalább 30-40 perc) mozgást kellene beiktatni mindennapjainkba ahhoz, hogy az allergiát megelőzzük. 

9. Lelki állapotunk - valódi emberi kapcsolatokra lenne szükség
Végül, de nem utolsó sorban a magányos lét, a valódi, személyes és szeretetteljes emberi kapcsolatok hiánya valamint az ebből adódó lelki dolgaink, pillanatnyi pszichés állapotunk is kihathat szervezetünkre.

A betegség pszichés forrása: a fojtogató, nyomasztó légkör
Mint minden betegségnek, így az allergia hátterében is fellelhetők lelki okok, Benke Rita szerint ezért jó, ha górcső alá vesszük a környezetünkkel, környezetünkben élőkkel való viszonyunkat: ki az, akire „allergiásak leszünk, ha meglátjuk”, aki „elszívja előlünk a levegőt”, aki szinte „fojtogat minket” (akár a szeretetével például), aki valamiért nem akarja, hogy „tisztán lássunk”. A légúti allergiás megbetegedésben szenvedők száma világszerte aggasztóan szaporodik, ez pedig a pszichés okok alaposabb tanulmányozására is ösztönzi a terapeutákat. Természetesen az allergia lelki hátterének kutatásában is jobb, ha szakembertől, így például természetgyógyásztól kérünk segítséget, hiszen - miként a mondás is tartja, „nem látjuk a fáktól az erdőt” - ha szenvedő alanyként benne vagyunk, nem találjuk (vagy éppenséggel nem merjük megtalálni) a kiindulási pontot.

„Az érzéseink, a belső indulatok, a feszültség elfojtása, különösen a tartós, akár éveken át tartó konfrontáció-kerülés (nem szólok vissza, mert akkor elhagy, nem szólok vissza, mert elveszítem a munkám, és ehhez hasonló önámítások) kiváló táptalajt biztosít az allergiának - figyelmeztet a természetgyógyász szakember. Önismeret és asszertív konfliktuskezelés (azaz kellően határozott és öntudatos fellépés, a környezettel összhangban igyekszünk megoldani a problémát és elérni a céljainkat - a szerk.) az alapja a gócpont feloldásának.”

A virágpor allergia szexuális problémákra utal
Kurt Tepperwein, világszerte népszerű, német életvezetési tanácsadó és író szerint a virágporral szembeni allergia szexuális téren jelentkező, többnyire öntudatlan elutasításra utal, míg a házipor- allergia esetében az élet bizonyos területeit tisztátalannak tekintjük.


Forrás: Harmónia Gyógyászati Centrum
Fotó: FreeDigitalPhotos
 

 

 

 

 


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2014.09.08