Hogyan segíthetünk a gyermekkori félelmeken, szorongáson, viselkedési problémákon?

Csizmadia Henrietta

Betegségek

Csizmadia Henrietta


Gyerekkori félelmek, hiszti, éjszakai bepisilés, óvodai és iskolai beilleszkedési gondok és még egy sor más tipikus gyerekkori panasz kiválóan kezelhető a napjainkban egyre népszerűbb természetes gyógymód, a Bach-virágterápia segítségével. Szakértőnktől megtudhatod, hogy milyen gyermekkori panaszok esetén segíthet a Bach-virágterápia, és miért egyre közkedveltebb módszer a családok körében. Bár felnőtt világunkból kitekintve hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy gyermekinknek nincsenek, még nem lehetnek igazi gondjaik, problémáik - már egész kisgyermekkorban nehezen alkalmazkodnak a világ által diktált felgyorsult tempóhoz.

Gyermekeink nehézségeit nem könnyű felismerni
A legtöbb intézményes közösségben és családban is olyan magas elvárási és követelmény rendszerekkel találják szembe magukat a gyerekek, melyek megkövetelik a gyors érzelmi, értelmi reakciót, ami hosszú távon igen megterhelő számukra. Az állandó nyomás és feszültség, a megfelelési kényszer pedig inkább hátráltatja egyéniségük kibontakozását, mintsem segítené.
Az óvodakezdés és beilleszkedés, az iskolakezdés vagy váltás, egy új testvér érkezése a családba, a szülők válása, vagy megromlott kapcsolata mind-mind olyan érzelmi kihívást jelent a gyerekek számára, amellyel hosszan birkóznak meg - a feladat nehézségéről pedig számos külső jel árulkodik, még ha nem is könnyű őket észrevenni és beazonosítani.

Két esetet szeretnék veletek megosztani a gyermeki szorongással, félelemmel és stresszel kapcsolatban, melyben a virágeszenciának köszönhetően nagyszerű eredményeket értünk el.

A nagyobbik testvér szorongása a magasra állított mérce miatt – esetleírás
Éltanuló-élsportoló 10 éves kisfiú érkezett hozzám az anyukájával, aki éjszakai felriadásra, rémálmokra és gyomortáji fájdalomra panaszkodott, illetve egyik szemére enyhén tikkelt. A szülei otthoni kérdezgetésére nem tudta megmondani, hogy mi bántja - minden alkalommal azt válaszolta, hogy „semmi”.
Hozzám már hosszas orvosi vizsgálat után kerültek, amelynek során szervi okot nem találtak. Találkozásunkkor sort kerítettünk mind az iskolai mind a sportteljesítménye átbeszélésére, különböző szituációkat játszottunk el, vagy rajzoltunk le. Világossá vált, hogy maximális teljesítményre törekszik, ráadásul ő a legidősebb testvér a családban, és ennek az önmaga által felállított mércének igen nehezen tud szorongás, félelem és stressz nélkül megfelelni.

Apróbojtorjánt ajánlottam neki, hogy titkolt szorongásán felülkerekedjen, vörösfenyőt, hogy az önbizalma megerősödhessen, és képesnek érezze magát arra, hogy a feladatait akár kitűnő eredménnyel is el tudja végezni. Bohócvirágot kezdtünk adagolni a bukástól és a szégyentől való félelemre, továbbá arra, hogy kihívó sportversenytársaitól ne rettegjen. Az olajfa a fizikai fáradtságon tudta átlendíteni, később szilfát is javasoltam, mert még mindig túlterheltnek érezte magát.

Ahogy javult az állapota egyre kevesebb fajta gyógyírt kellett szednie. Magabiztossá vált a jó eredményei miatt, és képessé arra, hogy megossza félelmeit és szorongásait szüleivel.

Dührohamok és hiszti a kistestvér érkezése miatt – esetleírás
8 éves kisfiú és édesanyja még az év elején érkezett hozzám vizsgálatra, akik egy iskolai tanítónő ajánlásával kerültek hozzám. Előzőleg az iskolában a szülőknek azt tanácsolták, hogy keressenek valamilyen megoldást fiúk viselkedésére, mert a tanórákon bekiabál, folyton elhagyja az ülőhelyét, ezzel vonva magára társai figyelmét - a szünetekben pedig rendszeresen verekedést provokál. A rossz magaviseletű fiúcska szülei az iskolai viselkedésért otthon rendre leszidták, mire a fiú földhöz vágta magát és dührohammal reagált. Ha az édesanyja megdorgálta rugdosott, sőt megpróbálta őt is megharapni. Egy idő után a gondterhelt szülők a nevelési tanácsadóban kötöttek ki, ahol a Bach-virágterápia lehetősége is szóba került - így ismerkedtem meg Bencével.

A találkozásunk alkalmával kiderült, hogy a család új lakóhelyre költözött, ezáltal Bencének új iskolába kell járnia, otthagyva régi barátait és játszótársait, megszokott környezetét. A költözést Bence kislánytestvérének érkezése indokolta, a régi lakásuk nem volt alkalmas egy iskolás fiú és egy csecsemő szeparált, nyugalmas elhelyezésére. Kishúgát gyakran piszkálta, csipkedte, ha nem látták rugdosta a bölcsőjét, amíg a baba sírni nem kezdett. Mivel otthon a szülők próbáltak gátat szabni indulatai kifejeződésének, haragját és feszültségét iskolai társain próbálta levezetni.

Bencének magyalt ajánlottam a féltékeny indulatai és húga elleni haragja kezelésére, nemsokára teljesen megváltoztak érzései a kistestvérével kapcsolatban. Úgy tűnik, most már inkább büszke rá. Cseresznyeszilvát is kapott, hogy érzelmeit, indulatait kontrollálni tudja, a napi rendszeres dühkitöréseket mind az iskolai közösség, mind a család rég elfelejtette.

Az anya-fiú kapcsolat harmóniája teljesen helyreállt. Az iskolából pozitív visszajelzéseket kapnak, Bence figyel, és szépen teljesít.

Gyermekkori panaszok, melyeken a Bach-virágterápia segíthet
„ A betegség valódi okai: a korlátozottság, félelem, nyugtalanság, döntésképtelenség, közöny, gyengeség, kételkedés, fanatizmus, tudatlanság, türelmetlenség, rémület, szomorúság.
Ha engedjük, ezek az akadályok megjelennek a testünkben, ahhoz vezet, amit mi betegségnek hívunk.”
(Dr. Edward Bach)


Ezek a gyermekkori panaszok enyhítetők jól Bach-virágterápiával:

-    félelmek
-    fóbiák
-    szorongás
-    óvodai, iskolai beilleszkedési panaszok
-    éjszakai bepisilés
-    tanulási problémák
-    a fájdalmak jelentős része
-    allergiás panaszok (asztma, ekcéma)
-    hiperaktivitás
-    túlzott agresszivitás

Bach-virágterápia – egyre több család mindennapjaiban van jelen
Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos, homeopata és bakterológus az 1930-as években dolgozta ki azt a 38 esszenciából álló rendszert, mely forradalminak nevezhető újításokat vezetett be az orvoslás területén. Megfigyelései szerint a fizikai tünetek vagy betegségek megjelenését, kialakulását hosszan tartó negatív lelki állapotok, hangulatok előzik meg. Hitt abban, hogy felfedezése megtöri a betegség erejét és szabaddá teszi az embereket. Számára nem a betegség volt fontos, hanem maga a beteg. Orvosi praxisában egyre több figyelmet szentelt annak a ténynek, hogy azonos betegségek minden egyénnél más-más tünetet okoznak. Véleménye szerint nem a betegség vezet el a gyógymódhoz, hanem az, ahogy a betegség az egyénre hat. Hangulatunk a legérzékenyebb vezető, amiből megtudhatjuk, hogy mire is van szükségünk. Ahogy a hangulatok elvezetnek a gyógymódhoz, ha már megbetegedtünk, úgy a panaszok megjelenése előtti s figyelmeztetnek bennünket, és így lehetőséget adnak a megelőzésre is.

A Bach virágesszenciák ezeken a területeken fejtenek ki kedvező hatást

-    a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelőzés)
-    lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése
-    akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
-    alkati sajátosságok felismerése és korrigálása a személyiségfejlesztés eszközeként

Az esszenciák alkalmazása mentes a káros mellékhatásoktól, túladagolás és hozzászokás nem következhet be, a mindennapos, rendszeres szedés következtében gyengéden fejtik ki hatásukat. 


Szerző: Csizmadia Henrietta, Bach-virágterapeuta
Fotó: FreeDigitalPhotos

Felhasznált irodalom:
Jeremy Harwood: Bach-virágesszenciák
Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia
Dr. Edward Bach: Bach virágterápia



<

Csizmadia Henrietta

Betegségek

Csizmadia Henrietta


2014.11.13