Torokgyulladás kezelése homeopátiás szerekkel - Orvos válaszol

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)

Betegségek

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)


Kezdő torokgyulladás a kisgyerekeknél bátran kezelhető homeopátiás szerek adásával. Milyen homeopátiás szert adjunk a különbözőféle torokgyulladásokra? Hogyan adagoljuk a homeopátiás szereket a tünetek jelentkezésekor? Mikor és hogyan csillapítsunk lázat?

A torokgyulladás a leggyakoribb betegségek közé tartozik gyerekeknél és a felnőtteknél is. Mi ennek az oka?

Bölcsődés és óvodás korban szerzik meg a gyerekek az immunitást
A torok és az itt elhelyezkedő a mandulák jelentik a legelső bástyát a külvilág és belső szerveink között, ez a legkülső védvonal, mely megakadályozza, hogy a kórokozók a szervezetünk belsőbb régióiba jussanak. A torokgyulladások abban az életszakaszban, amikor a kisgyermek bölcsődébe, óvodába kerül igen gyakoriak.  Ilyenkor a gyermek megszerzi az immunitást azok ellen a kórokozók ellen, amelyekkel eddig nem találkozott és a lázas betegségek egyfajta érlelődését is jelentik a szervezetnek.  

Láz – hogyan csillapítsuk a lázat?
Jó esetben ezek a betegségek néhány nap alatt lezajlanak, és hamar túlesik rajta a kis beteg. Rosszabb esetben a betegség elején vagy később, antibiotikum adására lehet szükség és különösen akkor, ha elhúzódnak, vagy súlyosbodnak a tünetek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne következzen be? Fontos, hogy a szervezet egyik legfontosabb saját védekező reakcióját, a lázat ne csillapítsuk feltétlenül. Amíg a gyermeket nem viseli meg túlzottan a lázas reakció, jó az energetikai állapota, addig inkább tartsuk szoros ellenőrzés alatt a hőmérsékletet, és csak magasabb láz esetén adjunk lázcsillapítót. A gyógyszerek mellett ne feledkezzünk meg a test fizikális hűtéséről sem. Ha hagyjuk, hogy a láz segítségével a szervezet mozgósítsa az immunrendszer „katonáit”, a fehérvérsejteket, akkor kisebb az esélye annak, hogy később antibiotikumra lesz szükség. A jól megválasztott homeopátiás szer erősíti a szervezet öngyógyító törekvéseit, elősegíti ezzel a gyorsabb gyógyulást.

Homeopátiás szerek torokgyulladásra – Mit és mikor adjunk?
Ha nem ismerjük a homeopátiás szereket és azok adagolásának módját, akkor is nyúlhatunk homeopátiához, ha fáj a torkunk. A torokfájás esetén alkalmazható komplex szerek vény nélkül kaphatók a patikában. A legismertebb ezek közül a Homeogéne9 és az Angin-Heel. Ezek olyan szerek kombinációját tartalmazzák, melyek a gyakorlat alapján jól beváltak a torokfájás kezelésében. Adagolásuk módja a betegtájékoztatóban olvasható.
Ha van némi jártasságunk az egyfajta hatóanyagot tartalmazó (monokomponens) homeopátiás szerek alkalmazásában, akkor célzottabban segíthetünk a torokfájás enyhítésében.  Az alábbiakban a szerválasztáshoz szeretnék segítséget nyújtani:

Aconitum
Akkor vegyük elő a házi patikánkból ezt a szert, ha a torokfájás egy metsző hideg széllel érkező hidegfront érkezésekor HIRTELEN, szinte villámcsapásszerűen, hevesen kezdődik. Ha a tünetek kezdetekor rögtön adjuk a szert, sokszor a betegséget már az elején „el tudjuk kapni” és a tünetek nem fejlődnek tovább.

Apis
A torokfájás itt is hirtelen kezdődik, szúró-viszkető-égő fájdalmat érzünk, ami hasonló egy méhcsípés utáni fájdalomhoz. A torok halványpiros, duzzadt, vizenyős, a nyelvcsap is duzzadtabb. Gyermekünk nem szomjas, nem hajlandó inni, de ha mégis, akkor is csak hideg innivalót fogad el, vagy fagylaltért könyörög, mert a hideg enyhíti torokfájását. A tünetek gyakran a torok jobb oldalán kezdődnek, vagy ott kifejezettebbek.

Belladonna
Itt is hirtelen, hevesen jelentkezik a torokfájás.  A gyermek arca lázrózsás, kipirult, nedves és forró, viszont a végtagok hidegek.  A fájdalom lüktető és a torok színe is égővörös. Gyakran figyelhető meg a málnanyelv – a nyelv a gyulladt, vörös elődomborodó ízlelőbimbók miatt a málnára emlékeztet. A gyermek minden ingerre túlérzékeny, zavarja a zaj, a fény, a mozgás, sötétre és nyugalomra vágyik, citromos, savanyú italokat szívesen kortyolna. A levertség izgatottsággal váltakozik. A Belladonna kezdő szer, ha ezek a kezdeti heves gyulladásos tünetek elmúlnak, adása már nem indokolt.

Bryonia
A tünetek lassan, fokozatosan kezdődnek. Igen jellemző tünet a nyálkahártyák szárazsága. A torokban szárazságot, kaparást érez a beteg, emiatt állandóan krákog. A betegség a mellkasba húzódik, száraz, érces, köhögés jelentkezik fokozatosan. A beteg minden mozgást kerül, sőt teljes mozdulatlanságra törekszik, egyedüllétre vágyik, barátságtalan, ingerlékeny, kötekedő. A szájszárazság miatt nagy mennyiségű hideg vizet kíván.

Phytolacca
A torokképletek bíborvörös színűek, lakkszerűen fénylenek. A nyelv szürkéssárgán bevont, a mandulán apró fehér pöttyök láthatók. Jellegzetes tünet a nyeléskor a fülbe sugárzó fájdalom, a nyaki nyirokcsomók duzzadtak, fájdalmasak.

Hepar sulphuris
A torokfájás száraz-hideg-szeles időjárás esetén jelentkezik. Szálkaszerű szúró fájdalmat érez a beteg a torokban, mely ásításkor a fülbe sugárzik. A mandulákon már tüszők vannak, a garat falon gennycsorgás látható. Gyermekünk ebben az állapotban nehéz beteg: szélsőségesen ingerlékeny, dühös, elégedetlen, túlérzékeny. Fázik és mégis izzad. A párás meleg, a betakarás, bebugyolálás, meleg italok enyhítik panaszait.

Lachesis
Ez az állapot inkább melegfront esetén alakul ki. Bal oldali szer, a torokgyulladás is a baloldalon kezdődik. A torokképletek lilásvörösek, esetleg fekélyek is lehetnek rajtuk. A beteg gombócot érez a torkában, az „üres nyelés” is fájdalmas, a fájdalom itt is a fülbe sugározhat. Nyakán nem tűr borogatást vagy sálat, a még a torok érintése is kellemetlen számára. Nem szeret meleg italokat kortyolgatni, hideg italokra vágyik. Friss levegőn, hidegtől, váladékozások megindulásától (pl. orrfolyás, izzadás, menzesz, stb.) panaszai enyhülnek.

Mercurius solubilis
A Mercurius állapotra a gennyedés és fekélyképződés jellemző. Fekélyek lehetnek a torokban és a garatíveken, a mandulák is tüszősek, fekélyesek. Igen jellemző a nyelv, mely piszkossárga lepedékkel fedett, petyhüdt és szélein a fogak benyomata látható. A  torokban sebszerű, égő fájdalom, a szájban fémes íz, bűzös lehelet, erős  nyálazás, izzadás és a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata tapasztalható ebben az állapotban. Tipikus az éjszakai ros¬szabbodás, erős szomjúság.

Homeopátiás szerek adagolása torokgyulladás esetén
Igen kifejezett tünetek esetén az első órában 3-4 adag (gyermekek egyszeri adagja annyi golyó ahány éves, maximum 5, kisebb gyermeknek oldjuk fel a golyókat 2-3 kanál vízben) majd napi 3-4 illetve a javulással a gyógyszeradás adásának gyakoriságát csökkentve napi 2-3 illetve 1-2 adag. Ha a beteg állapota nem javul 3-4 adag gyógyszer bevétele után, más homeopátiás szert kell választani.
Javasolt potencia: C5-C30, illetve CH5-CH30, D12-D30 tartományok közötti hígítások.

A kezdődő torokgyulladás bátran kezelhető homeopátiás szerekkel, azonban ismerni kell a határokat és eredménytelenség esetén, állapot rosszabbodáskor vagy elhúzódó panaszoknál mindenképpen orvossal kell konzultálni.
 
Kérdésével forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz.

Szerző: Dr. Tóth Marian, gyermekgyógyász-homeopata
Fotó: FreeDigitalPhotos


Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)

Betegségek

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)


2015.01.05