Torokfájás, rekedtség, krákogás - Tanítsd meg a gyermekedet ezekre az egyszerű szabályokra!

Fodor Tímea

Gyerekbetegségek

Fodor Tímea


Vigyázunk az egészségünkre, bőrünk szépségére, de vajon odafigyelünk a hangunk, hangszalagjaink épségére? Hogyan óvjuk meg hangunkat? Milyen folyadékokkal, cukorkákkal és praktikákkal tudjuk kényeztetni, megőrizni hangunk épségét? Torokköszörülés kerülése
Torokköszörülés folyamán a hangszalagok egymáshoz dörzsölődnek, súrlódnak. Kímélőbb megoldás az apró, pici köhögés. Néha egy korty víz is segíthet a torokban lévő rossz érzés megszüntetésében. Apró, egymást követő nyelések is alkalmasak a torokköszörülés elkerülésére.

Páratartalom/folyadékfogyasztás
Hangképző szerveink nyálkahártyával borítottak. Fogyassz minél több folyadékot. Amit iszol ne legyen se túl forró, se túl hideg.
A szénsavas italok nem a torok barátai.
Ha a körülöttünk lévő levegő páratartalma alacsony, (pl. fűtött helyiségekben) igyekezzünk párásítani a levegőt. Szopogass el hangod védelmébe például: zsályacukorkát, édesgyökér-bonbont és olyan pasztillákat, amelyek sót is tartalmaznak. Semmiképp sem erős, köhögésre árusított mentolos és kámforos cukorkákat, mert ezek a nyálkahártyát még inkább kiszárítják. A népi gyógymód, miszerint kamillás, forró víz fölé kell hajolni (inhalálás) helytelen, a kamilla dehidratálja a nyálkahártyát, a forró víz párája szintén.

Suttogás kerülése
Sokan azt gondolják, hogy a túlterhelt hangnak jót tesz, ha suttognak. Sajnos ennek épp az ellenkezője igaz. Suttogáskor az izmok még inkább igénybe vannak véve, mint a normál beszéd során. Kerüld a suttogást!

Hangnyugalom
Megfázás esetén, ha rekedt vagy kímélned kell a hangod. Legyen ideje a csendnek; beszéljétek meg mennyi ideig maradsz csendben, ilyenkor játszhattok mutogatós játékot.

Ásítás
Az ásítás nagyon hatékony eszköz a gégefő feletti izmok nyújtására. Továbbá hasznos a torokban fellépő szűkösség érzésének megszüntetésére. Ásíts ezért minél többször. Kellemesen masszírozza a lágyszájpadod, ha többször egymás után ismétled az alábbi szavakat: akka, anga, akka, anga, majd ásítasz egy nagyot elnyújtott hangadással.


Fotó: Freedigitalphotos.net


TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Fodor Tímea

Gyerekbetegségek

Fodor Tímea


2015.03.31