Rákkeltő dolgok az otthonunkban és az ételeink között - Mit kerülj a szakember szerint?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Milyen tényezők befolyásolják a daganatok kialakulását és milyen tévhitek alakultak ki ezzel kapcsolatban? Milyen tévhitek alakultak ki a mellrákkal kapcsolatban? Hogyan csökkenthetjük a daganatos megbetegedések kialakulását? Milyen anyagokat kerüljünk a hétköznapok során a háztartásunkban, mire figyeljünk vásárláskor és főzésnél? Milyen tényezők befolyásolják a daganatok kialakulását, és mi az ami tévhit?
A daganatok kialakulását a genetikai tényezők és bizonyos környezeti hatások – fizikai, kémiai behatások, fertőzések – együttesen határozzák meg. Köztudott például a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás, vagy a mozgásszegény életmód hajlamosító szerepe, de ismert bizonyos anyagok (pl. kátrány) rákkeltő hatása is. A rizikó csökkenthető, azonban hajfestéktől vagy dezodortól nem lehet rákot kapni – hívja fel a figyelmet a tévhitekre dr. Dank Magdolna, a SE I. Sz. Belgyógyászati Klinika onkológiai osztályvezetője.

Mik a mellrákkal kapcsolatban kialakult tévhitek?Rákkeltő dolgok az otthonunkban és az ételeink között - Mit kerülj a szakember szerint?
Dr. Dank Magdolna sajnálatosnak nevezte, hogy sok a tévhit, sok pánikkeltő cikk jelenik meg a mellrákkal kapcsolatban. Példaként említi azokat a tévedéseket, miszerint melltartótól, hajfestéktől vagy dezodortól rákot lehet kapni. Ahogy mondja, ez utóbbin csak mosolyog az, aki tudja, hogy a nyirokkeringés az emlők felől kifelé vezet a nyirokcsomók felé, hiszen így ha a dezodorból bármilyen káros anyag fel is szívódna a szervezetben, az nem az emlők felé, hanem éppen ellenkező irányban áramolna. Természetesen azokat könnyű megtéveszteni, akik nem szakemberek – mondja a szakember.

Hogyan lehet csökkenteni a rák rizikófaktorait?
A rák megelőzése érdekében a rizikófaktorokat érdemes csökkenteni, ezért dr. Dank Magdolna tanácsolja, hogy kerüljék a túlzott mennyiségű tartósítószer fogyasztását. Az élelmiszerek esetében érdemes figyelni a gyártási idő és a lejárati idő közelségére. Hiszen ha ez a kettő nagyon távol esik egymástól, vagy például ha éjszakára kint marad egy joghurt és nem romlik meg, az gyanús. Ez a fajta fogyasztói éberség szükséges az „E betűs” összetevők esetében is, érdemes az apró betűt elolvasni. Annál jobb, minél inkább természetes az állagmegőrzéshez szükséges tartósító anyag (C-vitamin, aszkorbinsav). Kiemeli azonban, hogy a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitel sem jó, mert túlterhelheti a vesét.

Rákkeltő dolgok az otthonunkban és az ételeink között - Mit kerülj a szakember szerint?Mit tanácsol az orvos?
A doktornő tanácsa szerint ajánlatos kerülni a túl sok, tömény kémiai anyag alkalmazását (oldószerek, tartósítószerek, tisztítószerek, stb.), mert a sok vegyszer hatása összeadódik.
Tehát amikor lehetőség van rá, érdemes természetes anyagot használni (pl. zsíroldásra ecetet, citromot). Nem javasolja a 48 vagy 72 órás izzadásgátlást biztosító dezodorok állandó használatát sem. Szerinte nincs szükség ilyen hosszan elnyomni, gátolni a verejtékmirigyek működését. Lehet akár naponta többször olyan dezodort használni, ami mellett van izzadás, de szagtalanít.

Tanácsok:
  • Főzés: kerülendő az olaj használata, nem kell égett ételt enni.
  • Ruházkodás: nem ajánlott az izzadást okozó műanyag, törekedjünk természetes anyagok használatára.
  • Tisztítószerek: erős vegyi szerek belégzése nem tesz jót a nyálkahártyának.
  • A hajfesték roncsolja a hajat, de nem fog rákot okozni.
  • Dezodortól nem lehet mellrákot kapni.

Fotó: Freedigitalphotos.net, http://semmelweis.hu/mediasarok/
Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok/


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2015.07.30