Főoldal > Cikkek > Betegségek > Fejfájás, bőrkiütés, emésztési zavarok - Hisztaminintolerancia? Diétával enyhíthetünk a tüneteken! - Szülők Lapja

Fejfájás, bőrkiütés, emésztési zavarok - Hisztaminintolerancia? Diétával enyhíthetünk a tüneteken!


A migrénes fejfájás sajnos a felnőtteket és a gyereket egyaránt érinti. Mi minden állhat a gyötrő fejfájás hátterében? Mi köze az ételérzékenységnek a fejfájásunkhoz? Tudtad, hogy a hisztaminintolerancia akár fejfájást és egy sor más tünetet produkál? Dietetikust kérdeztünk.

Szerző: Erdei Gergő
2015-02-09
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Erdei Gergő
dietetikus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A migrénes fejfájás egy epizodikus, jellemzően egyoldalú, gyakran a munkavégzést is akadályozó lüktető fejfájás, ami legtöbbször együtt jár hányingerrel, hányással és fényérzékenységgel. Ez a komplex betegség a lakosság mintegy 15%-át érinti, beleértve a gyerekeket is. Az elmúlt években nagy előrelépések történtek a migrén molekuláris alapjainak a megértésében, azonban sokan még mindig nem tudják, hogy a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk a tünetek enyhítése vagy a probléma megelőzése céljából.

A migrén egyik lehetséges oka
A migrénes fejfájás hátterében gyakran áll ételérzékenység, hisztamin intolerancia. Hisztamin intoleranciával leginkább a 40 év körüli nőknek kell számolniuk, de a probléma megjelenhet gyermekkorban is. A hisztamint normál mennyiségben a szervezetünk is termel, aminek a lebontásáért a DAO-enzim felel. Bizonyos ételek, amelyek túlzottan sok hisztamint tartalmaznak, vagy olyan anyag van jelen az ételben, ami gátolja a hisztamin lebontását hisztamin intoleranciát válthat ki.

Mikor kel hisztamin intoleranciára gyanakodni?
A gyanút kiváltó étel elfogyasztása után (lásd. lent) 1-3 órán belül megjelennek a tünetek, amik változatosak lehetnek és a méretük is eltérő az intolerancia mértékétől függően. Gyakori a fejfájás, orrfolyás, bőrkiütés, könnyezés, szemviszketés, emésztési problémák.

Milyen élelmiszerekben fordul elő hisztamin?
A hisztamin egy biogén amin, aminek a mennyisége érlelési folyamatok során, tárolással, erjesztéssel növekszik. Nagy mennyiségben tartalmaznak hisztamint az érlelt sajtok (kéksajtok, sajtkészítmények, ementáli, brie), füstölt húsok, füstölt halak, szalámifélék, kolbászok, tenger gyümölcsei, dió, savanyú káposzta, ecet félék (balzsamecet, borecet), mustár, torma, élesztő, eper, paradicsom, kivi, ananász, alkoholok (vörösborok, pálinkák, pezsgő félék).

Élelmiszerek hisztamin tartalma

Élelmiszerek Hisztamin tartalom
Tojássárgája 0
Tojásfehérje 2
Mozzarella sajt 0
Ricotta sajt 0
Feta sajt 1
Ementáli sajt 3
Szalámi 3
Tonhal 3
Dió 3
Cékla 0
Sárgarépa 0
Savanyú káposzta 3
Ecet 3
Búzacsíra 2
Ananász 3
Körte 1
Mandarin 2
Málna 2
Szójaszósz 3

0   Jól tolerálható szokásos mennyiségben.
1   Mérsékelt tünetek.
2   Jelentős tünetek már kisebb mennyiségben is.
3   Rosszul tolerálható.


Élethosszig tartó diéta vagy enzimpótlás?
A problémával mindenképpen érdemes felkeresni egy dietetikust, aki táplálkozási naplóval segít a tünetet kiváltó ételek felismerésében. Amikor már ismerjük a probléma forrását, viszonylag könnyen el tudjuk hagyni az étkezésünkből, azonban azok számára is kínál már az orvostudomány megoldást, akik nem szeretnének egy élethosszig tartó diétát folytatni. Az ő esetükben lehetőség van enzimpótlást alkalmazni.


Források:
-Theoharides, T. C., Donelan, J., Kandere-Grzybowska, K., & Konstantinidou, A. (2005). The role of mast cells in migraine pathophysiology. Brain research reviews, 49(1), 65-76.
-Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine intolerance. The American journal of clinical nutrition, 85(5), 1185-1196.
-Goadsby, P. J., Lipton, R. B., & Ferrari, M. D. (2002). Migraine—current understanding and treatment. N Engl j Med, 346(4), 257-270.
-Gazerani, P., Pourpak, Z., Ahmadiani, A., Hemmati, A., & Kazemnejad, A. (2003). A correlation between migraine, histamine and immunoglobulin E. Scandinavian journal of immunology, 57(3), 286-290.
-http://mindenevok.hu/pizzatol-kiutes-vorosborra-migren/mi-az-etel-intolerancia/


Szerző: Erdei Gergő, dietetikus
Fotó: FreedigitalPhotos

Címkék: gyerek, gyermekbetegség, migrén, hisztaminintolerancia, ételérzékenység, emésztési probléma, diéta, dietetikus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Fruktózintolerancia tünetei, kezelése - Dietetikus tanácsaival

Minden kisbaba ehet gyümölcsöt? Sajnos nem! Azok a babák, akik fruktózintolerancia vagy fruktózmalabszorpció betegségekben szenvednek, nekik egyáltalán nem vagy csak körültekintően szabad gyümölcsöt adnunk. A hasmenés, szélgörcsök, puffadás tünetei miatt sokszor a fruktóz tehető felelőssé.

tovább a cikkre
Mikortól adhatunk tojást a babáknak? Miért fontos a gyerekeknek a tojás?

Hány hónapos kortól adható tojás a babáknak? Milyen gyakran adjunk tojást a gyerekeknek? Milyen jótékony hatása van a tojásnak? Ehetnek a gyerekek nyers tojást? Tudd meg, hogy mi a legújabb felfogás a tojással kapcsolatban!

tovább a cikkre
Mikortól és milyen tejet adhatunk a babáknak? - dietetikus válaszol

Adható-e bátran a babáknak kecsketej és juhtej az anyatej, illetve tehéntej helyett? Fogyaszthatnak-e tejallergiás gyerekek más állati eredetű tejet és tejterméket? Ihatnak-e kecsketejet a laktózérzékeny gyerekek? Dietetikus szakértőnk összefoglalója tejekről és intoleranciáról.

tovább a cikkre
Miket adunk enni a gyerekeinknek? Azt hisszük, hogy egészséges, mert nem nézzük meg a címkét...

Honnan tudhatjuk, hogy a virsli, amit a gyerekeknek vásárolunk baromfibőr darálékot vagy magas tartalmú húst tartalmaz? Mi minden derül még ki az élelmiszerek címkéjéből, amire rendszerint rá sem hederítünk? Dietetikus tippjei élelmiszerek vásárláshoz.

tovább a cikkre
Ezeket NE add a gyermekednek enni! Egészségtelenek, mégis kaphatóak 2015. márciusáig

Miért nem szabad tömni a gyerekeket csokival, nápolyival és csokoládéfigurákkal? Miért kell kerülni a hidrogénezett élelmiszereket? Te tudod, hogy miért ártalmas a transzzsírsav, és az milyen élelmiszerekben megtalálható? Itt a lista, mit ne vegyünk le a gyereknek az élelmiszerboltok polcairól, ahol továbbra is ott sorakozhatnak a káros élelmiszerek.

tovább a cikkre
E-számok – mi van az ételeinkben?

Ki ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel.

tovább a cikkre
Az ekcéma és az ételallergia kapcsolata

Az atópiás dermatitis gyakran az allergiás betegségeknek, főleg az ételallergiák kialakulásának az előfutára lehet. A bőrgyógyászok ezért azt ajánlják azoknak a szülőknek, akiknek gyermekénél fennáll ez a bőrbetegség, hogy különösen figyeljenek oda gyermekük táplálkozására.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Erdei Gergő - dietetikus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza