2022. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Betegségek > Pánikbetegség - Pánikbetegség kezelése terhesség alatt - Szülők Lapja

Pánikbetegség - Pánikbetegség kezelése terhesség alatt


Melyek a pánikroham jellemző tünetei? Súlyosbodik vagy enyhül a pánikbetegség miután egy nő teherbe esik? Melyek a pánikbetegséggel küzdő kismamák leggyakoribb félelmei? Mit szabad és mit nem szednie a pánikbeteg kismamának?

Szerző: Dr. Tolnai Valéria
2015-01-14
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Tolnai Valéria
pszichiáter és homeopátiás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>
Pánikbetegségnek nevezzük a hirtelen kezdődő, majd 10-20 perc múlva hirtelen megszűnő, halálfélelemmel és vegetatív idegrendszerei tünetekkel járó rohamot.

Melyek a pánikbetegség tünetei?
A pánikbetegség pszichés tünetei sokfélék  és változatosak lehetnek: halálfélelem, megőrüléstől, agyvérzéstől, infarktustól, ájulástól való félelem, menekülésérzés, stb. Az amúgy is felbillent hormonszintű kismamáknak ezeken túl egyéb félelmeik is kialakulhatnak. A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamák leggyakrabban a szülési komplikációk és a születendő kisbaba egészsége miatt aggódnak. Gyakori félelme terhes kismamáknak, hogy valamilyen betegséggel, esetleg fejlődési rendellenességgel fog kisbabájuk megszületni. A kismamák nem csak a szüléssel és kisbabájukkal kapcsolatban pánikolnak, hanem túlzott aggódásukat felismerve félhetnek attól is, hogy a pánikállapotuk káros hatással lesz a magzatra. Félelmeik folyamatosan ott motoszkálnak az agyukban: Vajon fél-e a magzat akkor, amikor ők félnek? Elveszíthetik-e a magzatukat a sok szorongástól? Kialakul-e bármilyen betegsége a babának, attól, hogy az anyuka túlzottan szorong?
A pánikbetegséggel vegetatív tünetek is jelentkeznek: felugrik a vérnyomás, fej melegség érzet, hőhullám, izzadás, szédülés, vizelési inger, hasmenés, puffadás, böfögés, szájszárazság, csuklás tünetek bármelyike felléphet.

Pánikbetegség kezelése gyógyszerrel
A pánikroham tulajdonképpen bármilyen életkorban előfordulhat, azonban előfordulása relatíve gyakoribb fiatal felnőtt korban - a pánikbetegség nem egyszer 20-30 éves kor között jelentkezik először.
Az orvosok elsődleges feladata, hogy kizárják a belgyógyászati betegségeket, melyek hasonló tünetekkel bírnak: vércukor ingadozás, pajzsmirigybetegség, mellékvesebetegség, szívbetegség, vérszegénység, stb.
Az akadémikus orvoslás (ez a pszichiáterekkel végzett hagyományos orvoslást jelenti) a pánikrohamot általában szorongásoldókkal és/vagy hangulatjavítókkal gyógykezeli - ilyenkor a hangulatjavítók antipánikszerként hatnak. A hangulatjavítókat csak nagyon lassan, fokozott óvatossággal szabad beállítani, ugyanis nagyon gyakran pánikrohamot provokál a szervezet számára nem megszokott adag.

Mit szedjenek a pánikbeteg kismamák / kismama pánikbetegek?
Természetesen kismamáknál is előfordulhat pánikzavar, szerencsés esetben (és ez a jellemzőbb) az előzőleg már kialakult betegség a terhesség alatt „szünetel”, vagyis megszűnnek a terhesség idején a korábban jelentkező tünetek. De sajnos ennek pont az ellenkezője is megeshet: erős pánikbetegség esetén a panaszok a terhesség ellenére is fennállnak.

Terhesség alatt nem szabad gyógyszereket szedni, mert többszörösen káros a magzatra nézve. Lerakódik a vegyszer az anya májában, a kémiai anyagok hatnak a magzatra is, mert az anya minden terhelő tényezőt, minden „mérget” megoszt a magzattal. Ezért is fontos a teherbeesés előtti alapos méregtelenítés, amiről sajnos kevesen tudnak.
A kontroll nélkül szedett gyógyszer a kisbabánál akár fejlődési rendellenességet vagy légzőközpont bénulást is okozhat - tehát a gyógyszerszedést és szigorúan be kell tartani.

Jó megoldás lehet a homeopátia, hiszen ott nincs vegyszer, ami lerakódna, ezért nincs mellékhatása sem. A homeopátiában biofizikai hatással gyógyítunk, tehát nincsenek vegyületek.

Szerző: dr. Tolnai Valéria
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: kismama, pánikbetegség, pánikroham, homeopátia

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Felmondási tilalom: még több védelem a kismama munkatársaknak

Változott a Munka törvénykönyve: a kismamáknak már nem kell bejelenteniük előzetesen a terhességet, illetve a lombik programban való részvételt a főnöknek ahhoz, hogy felmondási védelmet élvezzenek a munkahelyen. Jogi szakértőnket kértük meg arra, hogy magyarázza el, miért volt alkotmányellenes a korábbi - kismama dolgozókra- vonatkozó jogszabály.

tovább a cikkre
Felmondási védelem várandósoknak, valamint Gyed, Gyes mellett, vagy után visszatérő kismamáknak

Kiket véd a felmondási tilalom? Felmondás esetén milyen kártérítés jár? Milyen indokokkal mondhat fel a munkáltató a kismamáknak? Felmondhat-e a munkaadó, ha megszűnik a munkakörünk?

tovább a cikkre
A szoptatás testi és lelki hatása a babára és a kismamára

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak? Miért egészséges az anyatejes táplálás? Hogyan hat a szoptatás a csecsemőre és hogyan a kismamára? A szoptatás testi és lelki előnyei. Segítség anyatejes táplálással kapcsolatban, avagy szoptatási ambulanciák Magyarországon.

tovább a cikkre
A terhesség hatása a kismamára

Milyen hatással van a kismama a magzatra? Milyen hatással van a magzat az anyukára?
Miért ébred fel a kismama a legkisebb nyöszörgésre, míg az apuka a hangos sírásra sem?

tovább a cikkre
A dohányzó kismamák a következő generációkat is veszélyeztetik

Nemcsak a gyermeke, de még az unokái is szenvedhetnek, annak a kismamának, aki nem képes felhagyni a káros szenvedélyével a terhessége alatt. Bár sokat hallunk az egészségkárosító hatásról, mégis sok kismama mérgezi a szíve alatt hordott gyermekét és ezáltal annak a leendő leszármazottjait is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Tolnai Valéria - pszichiáter és homeopátiás orvos

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Meggy burgonyával

Meggy burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: pár szem meggy 10 dkg burgonya

Recept:

A meggyet kimagozzuk, megfőzzük és szitán áttörjük. A krumplit fedő alatt kevés vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ezután a meggyet és a krumplit összeforraljuk.
A meggyet megtisztítva, szitán áttörve nyersen is belekeverhetjük a burgonyapürébe, &iacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Életmentő kézikönyv szülőknek: Mit tegyél, ha a gyermeked megbetegszik vagy baleset éri?

vissza vissza