10 tévhit a gyermek és felnőtt fogápolással kapcsolatban - A fogorvos cáfol

Dr. Makausz Gyula

Betegségek

Dr. Makausz Gyula


10 tévhit a gyermek és felnőtt fogápolással kapcsolatban - A fogorvos cáfol Árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak? Rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt? Gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni? Öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek? 10 fontos tény a szájápolásról, amiről mindenképpen tudni kell. Árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak? Rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt? Gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni? Öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek? 10 fontos tény a szájápolásról, amit mindenképpen tudni érdemes.

1. A rágózás helyettesíti a fogmosást
Hamis! A rágózás semmi esetre sem helyettesíti a fogak fogkefével és fogköztisztítóval való ápolását. Sokkal inkább egy kiegészítő ápolás lehetne, feltéve, hogy cukormentes rágót fogyasztunk. Különösen ajánlottak a kifejezetten fogápoló rágógumik, melyek Xylitet vagy hasonló összetevőt tartalmaznak. A rágógumik hatására fokozódik a nyáltermelés, ami által a nyál a káros savakat közömbösíti, és a zománcot erősíti. Azonban a fogra tapadt lepedék eltávolításához mindenképpen alapos fogmosásra van szükség.  



2. Az almaevés megakadályozza a fogszuvasodást
Hamis! Ez is gyakori tévhit, hogy kemény állagú élelmiszerek fogyasztásával, mint például az alma vagy a répa, a fogszuvasodás megelőzhető. Tény, hogy ezek az élelmiszerek a fogakon lévő felső lepedéket ledörzsölik. Azonban a fogkövet és a fogközök között keletkező lepedéket csak fogkefével és fogköztisztítóval lehet maradéktalanul eltávolítani. Ennek ellenére semmi sem szól az ellen, hogy az ember egy-egy almát, répát rágcsáljon. Az almánál csak arra kell figyelni, hogy a magas gyümölcscukor és savtartalma miatt a zománcot kissé felpuhítja. Közvetlenül ezután soha ne mosson fogat.

3. Evés után azonnal fogat kell mosni
Hamis! Jóllehet fontos a fogmosás idővel evés után, azonban nem rögtön evés után. Különösen akkor, ha gyümölcsöt fogyasztott desszertként. A gyümölcsök sava és a gyümölcs leve hatására ugyanis a fogzománc kissé felpuhul, és ilyenkor a fogmosás sértheti a zománcot. A gyümölcsökön kívül a bor, a kóla is puhítja a zománcot. Ezért legjobb, ha evés után fél órát vár a fogmosással. Körülbelül ennyi időre van szüksége a nyálnak, hogy a savakat a szájban semlegesítse.

4. Erős sikáló fogmosás a leghatékonyabb
Hamis! Jóllehet fontos, hogy a fogakat alaposan megtisztítsuk, erős sikálásra ehhez nincs szükség. Aki túl erősen nyomja a fogkeféjét fogaira, az árt a fogaknak és a fogínynek is. A nyomás hatására a foghús visszahúzódik, ezáltal a fognyaki rész szabadon marad. Ez a felület nincs zománccal borítva, könnyen kopik, úgy néz ki, mint ahogy a favágó ék alakban vágja a fát. A csupaszon maradt fognyaki rész nagyon érzékeny, különösen hidegre és a kiszáradásra. Ezért így soha ne mossunk fogat.

5. A tea árt a fogaknak
Hamis! Bár vannak olyan teafajták - többek között a fekete tea -, melyek elszínezik a fogakat, de ezek az elszíneződések, polírozással minden további nélkül eltávolíthatóak. A zománcot a fekete tea nem károsítja, csupán néhány nagyon savas gyümölcstea gyakori fogyasztása okozhat károkat. A kisbabáknak cumiban adott gyerekteát a kisgyermek nem mindig issza meg azonnal. Sokszor játszik vele, nyalogatja, zubogtatja. Ha a tea cukormentes, akkor a tejfogon megjelenő elszíneződés lekaparható. Ha cukros teával teszi ugyanezt, akkor az elszíneződés legtöbbször romló felszínt takar.

6. Egy perc fogmosás elegendő
Hamis! Egy perc helyett este és reggel is három percet kellene fogmosásra szánni. Körülbelül ennyi idő kell ahhoz, hogy minden lepedéket eltávolítson a fogak felszínéről. Ehhez jön még, hogy a fogkrémben lévő hatóanyagoknak (pl. fluorid) is időre van szükségük, hogy a fogakra hassanak. Az esti fogmosás a legfontosabb, ilyenkor kellene elegendő időt szánni a fogmosásra, mert a fogak éjjel tudnak a legjobban regenerálódni.  

7. A tejfogakat nem kell ápolni
Hamis! Gyakori tévhit, hogy a tejfogak nyugodtan kilyukadhatnak, úgyis kiesnek majd. A tejfogakat igenis gondosan ápolni kell. Mert a tejfogakon keletkező fogszuvasodás szélsőséges esetben a maradó fog koronáját is károsíthatja. Ha szuvasodás következtében idő előtt elveszíti valaki a tejfogát, előfordulhat, hogy a maradó fog rossz helyen nő ki, és későbbiekben szabályozásra szorul.

8. A rossz fogazat örökletes
Hamis! A rossz fogazat nem örökletes - csak mert a szülőknek rossz fogai vannak, nem jelenti, hogy a gyermeknek is rosszak lesznek a fogai. Vannak genetikailag meghatározó tényezők, például a fogzománc vastagsága vagy csontozat és a fogak helyzete, állása. Épp ezért hasonlítunk a szüleinkre. Így adódhat, hogy egy fog a rokonoknál hasonlóan csálé helyzetben áll, ezért nem tisztítható könnyedén. De ha a családtag ügyesen ápolja, akkor nem fog károsodni. Általánosságban kimondható, hogy egy tiszta fogon nem keletkezik szuvasodás, és azért hogy tisztán tartsuk a fogainkat, csak mi magunk felelünk.  

9. Minden fogfehérítő fogkrém káros
Hamis! A fogfehérítő fogkrémeknél mindig az adott terméktől függ. Sok fogkrém agresszív dörzsanyagokat tartalmaz, ami a fogzománcot megtámadja, és ezáltal károsíthatja a fogakat. Ezeket a termékeket jobb, ha kerülik. Van azonban olyan fogfehérítő fogkrém is, mely relatív gyengéd, és csak kevés abrazív (dörzsölő) anyagot tartalmaz. Legjobb, ha megkérdezi konkrétan a fogorvosát, mely termékek jelentenek veszélyt a fogaknak. Ha fehérebb fogakat szeretne, érdemes fogfehérítésben is gondolkodni. De ebben a kérdésben is, jobb kikérnie fogorvosa tanácsát.

10. A dohányzás csak a fog felszínét színezi el
Hamis! Aki rendszeresen dohányzik, annak azzal kell számolnia, hogy a fogai idővel sárgás szürkére színeződnek. Nem csupán a felszín, mint például a teánál, hanem idővel a mélyebb rétegek is.  A felszíni elszíneződéseket le lehet polírozni, a mély elszíneződések azonban megmaradnak. Ezen kívül, a dohányzás következtében romlik az íny vér- és oxigén-ellátása is. A nyálkahártya elvékonyodik, felülete mattul, szárad. Ezáltal alakulhatnak ki fájdalmas fogínygyulladások, rosszabb esetben ínysorvadás, mely a fog elvesztéséhez vezet.

Olvasd el ez is!
Játékos fogmosás: Így vedd rá a gyereket a fogmosásra úgy, hogy ne érezze kényszernek »


Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: Freepik

Dr. Makausz Gyula

Betegségek

Dr. Makausz Gyula


2015.02.19