Köhögéscsillapítás, hurutoldás, antibiotikumok - Melyik fajta köhögésnél mi ajánlott és mi tilos? Orvos válaszol

Dr. Torkos Ágnes

Betegségek

Dr. Torkos Ágnes


Köhögéscsillapítás, hurutoldás, antibiotikumok - Melyik fajta köhögésnél mi ajánlott és mi tilos? Orvos válaszol Miért téves az a nézet, miszerint köhögésre minden esetben jó az antibiotikum? Mely köhögés fajtánál szabad, és melynél tilos köhögéscsillapítót, illetve hurutoldót adni? Hogyan ismerhetjük fel azt, hogy a kisbabánk száraz köhögést vagy éppen hurutos köhögést produkál? A köhögés a szervezetnek a légutakba bejutó idegen anyagok, kórokozók, idegen test, vagy a felgyülemlett nyálka és bent rekedt fölös levegő, eltávolítását létrehozó reflexes folyamat.

Köhögési ingert maró gőz-gáz is kiválthat – fontos a szellőztetés
A légutakba bekerülő maró gőzök, gázok erős köhögési ingert, fokozott nyálkaképződést és akár a gége görcsös összehúzódását is kiválthatják. Pl. Klórgáz, de akár erős ecetsav is kiválthat ilyen reakciót. Tisztítószerek alkalmazása során nagyon figyeljen a szülő a megfelelő szellőztetésre, mivel fiatalabb életkorban kisebb koncentrációban lévő irritáló gázok is panaszt okozhatnak.

Száraz köhögés, sípoló köhögés, hurutos köhögés
Kórokozók, mint vírusok, baktériumok a leggyakoribb okai a gyermekkorban észlelt köhögésnek, és valószínűleg a leggyakoribb panasz, amivel a gyermekorvost megkeresik. Jellege szerint sokféle formáját különböztetjük meg. A betegségek kezdeti szakában általában száraz köhögést észlelünk. Ezen belül észlelhetünk érces, vagy kutyaugatásra emlékeztető hangot, ami gyakori kísérője a gége-légcső gyulladásoknak.

Másik jellegzetes típus a sípolással járó légzési hang, mely az asztmás jellegű légzéseknek a jellemzője. A betegség lefolyása során pár nap után hurutos jellegű lesz a köhögés, mely során váladék jön fel a légutakból. Gyermekeknél amennyiben életében először jelentkezik ez a tünet, a szülő nem tudja megítélni ennek súlyosságát, ezért minél fiatalabb a gyermek annál inkább igaz, hogy mihamarabb keressék fel az éppen elérhető gyermekellátást.



Gégehurut (krupp) – jellegzetes húzó légzési hanggal jár
Gégehurut (Krupp) jellegzetességei: gyakori az éjszakai jelentkezés, akár bevezető tünetek nélkül. Az ugató és mellkasi behúzásokkal is járó köhögés oka a gége vagy a gége alatti szűk terület gyulladása. Belégzési nehezítettség alakul ki, ezért hallható belégzéskor érdes, húzó légzési hang.

Gégehurut esetén nagyon fontos a gyermeket mielőbb hűvös levegőre vinni, jól betakarva a nyitott ablakhoz állni vele, mert a hűvös levegő hatására a nyálkahártya duzzanat csökken, és a levegő szabadabban áramolhat, így a beteg állapota javul, de az orvosi ellátás nem maradhat el.

Obstruktív hörghurut – fojtó köhögés sípolással
Obstruktív hörghurut: fojtó köhögéssel, sípolással jár, a hörgőrendszer összeszűkülése miatt jön létre.  Oka a nyálkahártya duzzanat és a simaizmok görcsös összehúzódása. Emiatt nő meg a légúti ellenállás, lesz nehezített a kilégzés. A beteg nem tudja kilégzéskor kifújni a levegő egy részét, mely felhalmozódik a tüdőben, így egyre csökkentve a légcsere lehetőségét. Ilyenkor köhögéscsillapító gyógyszer adása ellenjavallt, mert a felhalmozódott levegőtől köhögéssel igyekszik szabadulni a szervezet. Ezt megakadályozva a beteg állapota gyorsan romolhat. Ilyen betegeknél is a nyálkahártya duzzanat csökkentése és a hörgők simaizom görcsének oldása a terápia feladata.

Hurutoldó sem jó ebben az esetben, mert a váladék sokkal bővebbé válik tőle, ezáltal is nehezítve a légcserét. Hasonló folyamat zajlik az asztmás betegeknél, de náluk már krónikusan fennálló betegségről van szó, és sokszor folyamatos fenntartó kezelés szükséges, megelőzendő a nehézlégzéssel járó rosszullétek kialakulását.

Mikor van szükség antibiotikumra, hurutoldóra, köhögéscsillapítóra?
Antibiotikum adása a későbbiekben akkor merül fel, ha baktériumfertőzés valószínűsíthető. Vírusos fertőzések teljesen hasonló tünetekkel járnak, és ilyenkor az antibiotikum felesleges, nem okoz hamarabbi gyógyulást, sőt a bélflóra károsítása miatt gyengíti az immunrendszer működését. Valószínűbbé válik, hogy a gyermek újra könnyen elkap valamilyen légúti, vagy gyomor-bélrendszeri fertőzést. Téves tehát az a nézet, miszerint minden köhögés során jó az antibiotikum, vagy jó, ha kap a beteg hurutoldót vagy köhögéscsillapítót.

Ezen készítmények jó része recept nélkül kapható, de tudni kell milyen típusú köhögésre, mikor mi a megfelelően adható terápia. A szülők ezt hamar el tudják különíteni, megismerve a köhögés jellegzetességeit. A váladékok lazítására általában a nem obstruktív, tehát sípoló légzéssel nem járó hörghurutoknál van szükség abban az esetben, ha sok sűrű, nehezen felköhöghető váladék észlelhető a légutakban.

Hörghurut - eleinte száraz, majd hurutos köhögés
Hörghurut: a köhögés eleinte száraz, majd 2-3 nap után fokozatosan hurutossá válik. A légzési hang normális, láz vagy hőemelkedés jelentkezhet. Okozhatja vírus vagy baktérium. Ha az első 3-4 napban lázas a beteg, de a láz nem múlik, vagy az első napok láztalanok, esetleg eleinte hőemelkedés van, és ezután jelentkezik a magas láz, szövődmény vagy bakteriális fertőzés a valószínű. Ilyenkor antibiotikum adása válhat szükségessé, valamint a sűrű váladék fellazítása hurutoldóval a könnyebb kiköhöghetőség segítésére.

Idegen test a légutakban - fojtó köhögés nyálfolyással, hányással is jelentkezhet
Idegen test a légutakban: hirtelen alakul ki légzészavar az előtte teljesen jól lévő gyermeknél, köhögése fojtó, időnként hányás, nyálfolyás is kíséri. A gyermek evett, rágózott, apró elemeket tartalmazó játékkal játszott, étellel-itallal a szájában szaladgált a tünetek jelentkezését megelőzően. Ilyenkor, ha megijed, megbotlik, igen gyakran félrenyel, és a légutakba kerül a szájából az étel.
Ha csak a gyanú is felmerül, feltétlenül orvosi vizsgálat és ellátás szükséges.

Lézerakupunktúrás kezelés légúti betegségekre - fájdalommentes
A légúti betegségek kezelésében jó eredmény érhető el lézerakupunktúrás kezeléssel is. A kezelés fájdalommentes, és igen lerövidíti a gyógyulási időt, valamint csökkenthető a kiújulások előfordulása is. Immunerősítésre szintén használható, csökkentve a megbetegedések számát.

Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: Stockvault

Dr. Torkos Ágnes

Betegségek

Dr. Torkos Ágnes


2015.04.13