Napszúrás és hőguta gyerekeknél: milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Napszúrás és hőguta gyerekeknél: milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod? Hogyan vehetjük észre, hogy a baba, kisgyermek napszúrást kapott? Mi a teendő, ha a gyermek a tűző nap miatt már az eszméletvesztésig jutott? Tudtad, hogy a hőguta egy életveszélyes állapot, ami visszafordítható? Életbevágó tanácsok minden felnőttnek, akik gyerekek közelében tartózkodnak! A nyári kánikulában, a zsúfolt strandokon a gyerekek fokozottabban ki vannak téve a napszúrás és egyéb hőártálmak veszélyeinek, amelyek szélsőséges esetben ájulással járnak. Mi a teendő napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta esetén? Mik a sürgős teendők, ha a tűző napon ájult gyermekről kell azonnal gondoskodnunk? Életbevágó tanácsok Hekkel Zoltán mentőtiszttől, nem csak szülőknek.

Erős napsütés, bezárt autó a tűző napon - ezért veszélyesek a kisgyerekre
A csecsemők és kisbabák normális testhőmérséklete 36,0-37,5 Celsius között mozog. Akár hőemelkedési értékig - körülbelül 37,0 Celsiusig - is emelkedhet a test hő ebben a meleg időszakban a gyors anyagcsere végett, nem beszélve a mozgékonyság miatt betudható magasabb testhőmérsékletről. Ettől magasabb érték esetén már valamilyen kórállapot állhat a háttérben, amit rendszerint tünetek is alátámasztanak.

De nem csak fertőzéses megbetegedések tekintetében szökhet fel a kisdedek testhőmérséklete, hanem valamilyen külső hőártalom hatására, amely akár életet veszélyeztető állapotot is eredményezhet.

Napszúrás, hő kimerülés, hőguta - súlyos ártalmakat okoz gyerekeknél
Ilyen veszélyeztető állapot akkor következik be, ha a gyermek sokáig tartózkodik meleg környezetben, emiatt a szervezetben úgynevezett pozitív hőmérleg alakul ki. Ennek különböző fokozatait különböztethetjük meg súlyossági sorrendben, kezdve a legenyhébbtől: napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta.

Amennyiben a gyermek sokáig meleg környezetnek van kitéve, szervezetében fokozott hőfelvétel indul be, emiatt hőleadása csökkenni fog. Általában ezek egyensúlyban vannak, de az extrém időjárás, például a forró nyári meleg ezt felboríthatja. Fordítottan is igaz, ha a test sokáig zimankós környezet hatásainak van kitéve, akkor a hőfelvétel markánsan csökken, míg a hőleadás nőni fog, ezzel okozva a kihűléses állapotot.

Kánikulában a fokozott folyadékvesztés miatt sűrűsödik be a vér
A csökkent hőleadás miatt ereink kitágulnak, ezzel az érfalak áteresztővé válnak, a szövetek közé vesztünk relatíve sok folyadékot, amely verítékezéssel a külvilágba távozik a bőrünkön át. A hőség okozta folyadékvesztés miatt besűrűsödik a vér az érpályában, lecsökken a vérnyomás, a szívnek intenzívebben kell dolgoznia a keringés normális fenntartására. Ha tartósan fennáll a hőártalom, akár szívritmuszavarokat is generálhat.
 

Napszúrás


Napszúrás esetén azonnal adjunk folyadékot a gyerekeknek
Az agyban is kitágulnak az erek, melynek következtében az érfalon kilépő folyadék agyi ödémát - vizenyőt - okozhat, amely súlyos életveszélyes állapotot eredményezhet, hiszen onnan a vizenyő nem tud a külvilágba távozni. Felgyülemlik, és végül a sok ödémafolyadék a koponyacsontnak fogja nyomni belül az agyat, amely eszméletlenséget okoz, végül végzetes kimenetellel jár.

Napszúráskor ennek tünetei enyhe formában figyelhetőek meg. Fejfájás, kábultság, bágyadtság, szédülés, ájulás, sápadt küllem, hányinger, hányás, enyhe hőemelkedés.

Teendő ilyenkor - mint minden esetben - hűvös, szellős, árnyékos helyre vinni a gyermeket, majd lefektetni, felső testét, fejét megemelni 15-30 fokos szögben. Folyadékpótlás bőségesen, kis adagokban kell, hogy megtörténjen. Magas testhőmérséklet esetén hűtőfürdőt, hűtőborogatást kell alkalmazni, esetleg gyógyszeres lázcsillapítást.


Hő collapsus


A gyermek eszméletét is elveszíti, végtagi fájdalom is felléphet
Hőcollapsusról beszélünk akkor , hogy ha a hőártalomnak már viszonylag több ideje van kitéve a szervezet, ez eszméletvesztéses állapotot eredményez, azaz rövid ideig tartó agyi keringési zavar lép fel.

Teendőként hűvös, szellős, árnyékos helyre kell vinni a gyermeket, fektessük le és segítsük az agyi vérkeringés normalizálódását, megemelt alsó végtagokkal. Majd folyadék-, és sópótlás szükséges, mivel verejtékezés kapcsán fontos ásványi sókat is veszít a gyermek szervezete.

Ha eszméletéhez tért, akkor panaszkodhat hasi- és végtagfájdalmakra, amely szintén a fokozott folyadékvesztés miatt áll fenn. Testhője lehet normális, de enyhe hőemelkedés is felléphet. Az eszméletvesztés miatt mindenképp kórházi ellátás javasolt. Amennyiben nem tér eszméletéhez, mindenképpen hívjunk mentőt!
 

Hőkimerülés


Izomgörccsel, ködös tudatállapottal jár - vénás infúzió adása elkerülhetetlen
Tünetei közé tartozik a hányás, nagyfokú verejtékezés, gyengeségérzet, petyhüdt izmok, szomjúságérzet, izomremegés, fejfájás, végtagfájdalmak, magas testhőmérséklet, kevés vizelet - kisbabáknál a száraz pelenka erre utal -, izomgörcsök, ködös tudatállapot, eszméletzavarok.

Ebben az esetben a mentőhívás elkerülhetetlen, hisz már ilyenkor olyan sok folyadékot veszített a gyermek, így potenciális veszélynek van kitéve: bármikor leállhat életfontosságú szerve, szívritmuszavar jelentkezhet! Az ilyen beteg gyermek ellátása már mindenképpen szakképzettséget igényel. Azon felül, hogy bevisszük hűvös, szellős helyre a gyermeket, és próbálunk vele vizet itatni, illetőleg hűtőfürdőt kezdünk, már invazív beavatkozásra van szüksége. Amely azt jelenti, hogy az elvesztett folyadékot vénás úton infúzió adásával pótolják majd az egészségügyi szakellátók.


Hőguta


Mielőbb meg kell kezdeni az újraélesztést
Életveszélyes állapot! A gyermek bőre meleg, száraz lesz, abszolút folyadékvesztés, később a rossz keringés miatt, bőre sápadttá válik. Gyorsan romlik az eszmélete, légzészavar és keringés zavar jelentkezik. Epileptiform jellegű görcsrohamok, majd mély eszméletlenség jellemzi.

Amit a szülő tehet ez esetben, mint az előzőekben leírtakat követve, vigyázni a gyermekre addig, míg a mentő meg nem érkezik. Védjük a fejét görcsroham esetén a sérülésektől, illetőleg figyeljük, ellenőrizzük a légzését és lélekben készüljünk fel a legrosszabb kimenetelre, az újraélesztésre. Az újraélesztést kezdjünk meg, hogy ha légzésleállást tapasztalunk, és végezzük addig, amíg a mentő meg nem érkezik.

Folyadékpótlásra figyelni kell!
Nagy nyári melegben óriási odafigyelést igényel a gyermekek folyamatos folyadékpótlása. Előfordulhat, hogy elfeledkeznek inni vizet, mert éppen játszanak, ezért nekünk, szülőknek kell tisztában lennünk azzal, hogy mikor is ivott a gyermekünk utoljára és mennyit. Hatványozottak náluk a nyári melegben rejtőző veszélyek, hiszen mozgékonyabbak, sokat mozognak, több hőt termelnek, mint a felnőttek. Verejtékmirigyeik még éretlenek, ezért izzadni sem fognak nagy mértékben, ami becsaphat minket. Csak ha már nagyfokú folyadékvesztés áll fenn, lesz szembetűnő a verítékezés.

Válasszunk mindig árnyékos helyet, ha a szabadban töltjük a nyarat, és kerüljük a napot 11 és 15 óra között.

Olvasd el ezt is!
Kánikula babával, kisgyermekkel - Hogyan használd a légkondit, hogy ne betegedjen meg a gyermeked? »

Szerző: Hekkel Zoltán mentőtiszt - www.khmed.hu
Fotó: FreeDigitalPhotos

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.07.22