Főoldal > Cikkek > Betegségek > Napszúrás és hőguta gyerekeknél: milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod? - Szülők Lapja

Napszúrás és hőguta gyerekeknél: milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod?

Szülőklapja képHogyan vehetjük észre, hogy a baba, kisgyermek napszúrást kapott? Mi a teendő, ha a gyermek a tűző nap miatt már az eszméletvesztésig jutott? Tudtad, hogy a hőguta egy életveszélyes állapot, ami visszafordítható? Életbevágó tanácsok minden felnőttnek, akik gyerekek közelében tartózkodnak!

Szerző: Szülők lapja
2015-07-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nyári kánikulában, a zsúfolt strandokon a gyerekek fokozottabban ki vannak téve a napszúrás és egyéb hőártálmak veszélyeinek, amelyek szélsőséges esetben ájulással járnak. Mi a teendő napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta esetén? Mik a sürgős teendők, ha a tűző napon ájult gyermekről kell azonnal gondoskodnunk? Életbevágó tanácsok Hekkel Zoltán mentőtiszttől, nem csak szülőknek.

Erős napsütés, bezárt autó a tűző napon - ezért veszélyesek a kisgyerekre
A csecsemők és kisbabák normális testhőmérséklete 36,0-37,5 Celsius között mozog. Akár hőemelkedési értékig - körülbelül 37,0 Celsiusig - is emelkedhet a test hő ebben a meleg időszakban a gyors anyagcsere végett, nem beszélve a mozgékonyság miatt betudható magasabb testhőmérsékletről. Ettől magasabb érték esetén már valamilyen kórállapot állhat a háttérben, amit rendszerint tünetek is alátámasztanak.

De nem csak fertőzéses megbetegedések tekintetében szökhet fel a kisdedek testhőmérséklete, hanem valamilyen külső hőártalom hatására, amely akár életet veszélyeztető állapotot is eredményezhet.

Napszúrás, hő kimerülés, hőguta - súlyos ártalmakat okoz gyerekeknél
Ilyen veszélyeztető állapot akkor következik be, ha a gyermek sokáig tartózkodik meleg környezetben, emiatt a szervezetben úgynevezett pozitív hőmérleg alakul ki. Ennek különböző fokozatait különböztethetjük meg súlyossági sorrendben, kezdve a legenyhébbtől: napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta.

Amennyiben a gyermek sokáig meleg környezetnek van kitéve, szervezetében fokozott hőfelvétel indul be, emiatt hőleadása csökkenni fog. Általában ezek egyensúlyban vannak, de az extrém időjárás, például a forró nyári meleg ezt felboríthatja. Fordítottan is igaz, ha a test sokáig zimankós környezet hatásainak van kitéve, akkor a hőfelvétel markánsan csökken, míg a hőleadás nőni fog, ezzel okozva a kihűléses állapotot.

Kánikulában a fokozott folyadékvesztés miatt sűrűsödik be a vér
A csökkent hőleadás miatt ereink kitágulnak, ezzel az érfalak áteresztővé válnak, a szövetek közé vesztünk relatíve sok folyadékot, amely verítékezéssel a külvilágba távozik a bőrünkön át. A hőség okozta folyadékvesztés miatt besűrűsödik a vér az érpályában, lecsökken a vérnyomás, a szívnek intenzívebben kell dolgoznia a keringés normális fenntartására. Ha tartósan fennáll a hőártalom, akár szívritmuszavarokat is generálhat.
 

Napszúrás


Napszúrás esetén azonnal adjunk folyadékot a gyerekeknek
Az agyban is kitágulnak az erek, melynek következtében az érfalon kilépő folyadék agyi ödémát - vizenyőt - okozhat, amely súlyos életveszélyes állapotot eredményezhet, hiszen onnan a vizenyő nem tud a külvilágba távozni. Felgyülemlik, és végül a sok ödémafolyadék a koponyacsontnak fogja nyomni belül az agyat, amely eszméletlenséget okoz, végül végzetes kimenetellel jár.

Napszúráskor ennek tünetei enyhe formában figyelhetőek meg. Fejfájás, kábultság, bágyadtság, szédülés, ájulás, sápadt küllem, hányinger, hányás, enyhe hőemelkedés.

Teendő ilyenkor - mint minden esetben - hűvös, szellős, árnyékos helyre vinni a gyermeket, majd lefektetni, felső testét, fejét megemelni 15-30 fokos szögben. Folyadékpótlás bőségesen, kis adagokban kell, hogy megtörténjen. Magas testhőmérséklet esetén hűtőfürdőt, hűtőborogatást kell alkalmazni, esetleg gyógyszeres lázcsillapítást.


Hő collapsus


A gyermek eszméletét is elveszíti, végtagi fájdalom is felléphet
Hőcollapsusról beszélünk akkor , hogy ha a hőártalomnak már viszonylag több ideje van kitéve a szervezet, ez eszméletvesztéses állapotot eredményez, azaz rövid ideig tartó agyi keringési zavar lép fel.

Teendőként hűvös, szellős, árnyékos helyre kell vinni a gyermeket, fektessük le és segítsük az agyi vérkeringés normalizálódását, megemelt alsó végtagokkal. Majd folyadék-, és sópótlás szükséges, mivel verejtékezés kapcsán fontos ásványi sókat is veszít a gyermek szervezete.

Ha eszméletéhez tért, akkor panaszkodhat hasi- és végtagfájdalmakra, amely szintén a fokozott folyadékvesztés miatt áll fenn. Testhője lehet normális, de enyhe hőemelkedés is felléphet. Az eszméletvesztés miatt mindenképp kórházi ellátás javasolt. Amennyiben nem tér eszméletéhez, mindenképpen hívjunk mentőt!
 

Hőkimerülés


Izomgörccsel, ködös tudatállapottal jár - vénás infúzió adása elkerülhetetlen
Tünetei közé tartozik a hányás, nagyfokú verejtékezés, gyengeségérzet, petyhüdt izmok, szomjúságérzet, izomremegés, fejfájás, végtagfájdalmak, magas testhőmérséklet, kevés vizelet - kisbabáknál a száraz pelenka erre utal -, izomgörcsök, ködös tudatállapot, eszméletzavarok.

Ebben az esetben a mentőhívás elkerülhetetlen, hisz már ilyenkor olyan sok folyadékot veszített a gyermek, így potenciális veszélynek van kitéve: bármikor leállhat életfontosságú szerve, szívritmuszavar jelentkezhet! Az ilyen beteg gyermek ellátása már mindenképpen szakképzettséget igényel. Azon felül, hogy bevisszük hűvös, szellős helyre a gyermeket, és próbálunk vele vizet itatni, illetőleg hűtőfürdőt kezdünk, már invazív beavatkozásra van szüksége. Amely azt jelenti, hogy az elvesztett folyadékot vénás úton infúzió adásával pótolják majd az egészségügyi szakellátók.


Hőguta


Mielőbb meg kell kezdeni az újraélesztést
Életveszélyes állapot! A gyermek bőre meleg, száraz lesz, abszolút folyadékvesztés, később a rossz keringés miatt, bőre sápadttá válik. Gyorsan romlik az eszmélete, légzészavar és keringés zavar jelentkezik. Epileptiform jellegű görcsrohamok, majd mély eszméletlenség jellemzi.

Amit a szülő tehet ez esetben, mint az előzőekben leírtakat követve, vigyázni a gyermekre addig, míg a mentő meg nem érkezik. Védjük a fejét görcsroham esetén a sérülésektől, illetőleg figyeljük, ellenőrizzük a légzését és lélekben készüljünk fel a legrosszabb kimenetelre, az újraélesztésre. Az újraélesztést kezdjünk meg, hogy ha légzésleállást tapasztalunk, és végezzük addig, amíg a mentő meg nem érkezik.

Folyadékpótlásra figyelni kell!
Nagy nyári melegben óriási odafigyelést igényel a gyermekek folyamatos folyadékpótlása. Előfordulhat, hogy elfeledkeznek inni vizet, mert éppen játszanak, ezért nekünk, szülőknek kell tisztában lennünk azzal, hogy mikor is ivott a gyermekünk utoljára és mennyit. Hatványozottak náluk a nyári melegben rejtőző veszélyek, hiszen mozgékonyabbak, sokat mozognak, több hőt termelnek, mint a felnőttek. Verejtékmirigyeik még éretlenek, ezért izzadni sem fognak nagy mértékben, ami becsaphat minket. Csak ha már nagyfokú folyadékvesztés áll fenn, lesz szembetűnő a verítékezés.

Válasszunk mindig árnyékos helyet, ha a szabadban töltjük a nyarat, és kerüljük a napot 11 és 15 óra között.

Olvasd el ezt is!
Kánikula babával, kisgyermekkel - Hogyan használd a légkondit, hogy ne betegedjen meg a gyermeked? »

Szerző: Hekkel Zoltán mentőtiszt - www.khmed.hu
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: napszúrás, hőguta, tűző nap, kánikula, gyerek, baba, csecsemő, eszméletvesztés, ájulás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos
Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos

Egy tapasztalt gyermekorvos elmagyarázta, hogy miért nem szabad letakarni a babakocsi bejáratát a legnagyobb kánikulában.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai
Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai

Honnan tudhatod, hogy a baba szomjas vagy nem iszik eleget? Anyatejet vagy vizet adjunk a babáknak a nyári forróságban? Mennyi a babák, kisgyerekek folyadékigénye nyáron? Milyen ételeket emészt könnyebben ilyenkor a baba, kisgyerek?

tovább a cikkre
Mennyit iszik a gyerek egy nap? Ennyi lenne az ideális a dietetikus szerint

A gyerekek, főleg kisebb korban, nehezen ismerik fel a szomjúságérzetet. Mi a következménye a kevés vízfogyasztásnak? Mennyi folyadékot kell inniuk a gyerekeknek? Tudtad, hogy a rossz folyadékivási szokás még akár elhízást is okozhat? Tények-tévhitek a vízivásról.

tovább a cikkre
Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei

Melyek a napkiütés jellegzetes tünetei? Hogyan ismerhető fel a napgomba? A terhesség idején napsütés hatására bajuszszerű folt alakulhat ki a száj körül - elmúlik? Betegségre utalnak-e a napozás során bőrünkön jelentkező pirosas, fehér vagy épp ellenkezőleg sötét színű foltok?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza