Főoldal > Cikkek > Betegségek > Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol - Szülők Lapja

Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol

Szülőklapja képElcsúfíthatja-e a fogacskákat a rendszeres cumihasználat vagy az ujjszopás? Valóban előreálló foga lesz a gyereknek, ha sokat cumizik? Hogyan kerülhető el a cumi, ujjszopás okozta fogdeformitás gyerekeknél, és mit lehet tenni később?

Szerző: Dr. Makausz Gyula
2015-09-30
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Amikor a gyermek az ujját szopja vagy cumizik, nyomást gyakorol a szájpadlásra és az első fogakra, ami sajnos valóban deformitást okozhat - hívja fel a figyelmet dr. Makausz Gyula fogszakorvos.

Cumizás, ujjszopás


Cumitól, ujjszopástól könnyen kialakulhat a nyitott harapás
A leggyakoribb elváltozás, amit a cumizás, ujjszopizás okoz, az az úgynevezett „nyitott harapás”, amikor az alsó és felső metszőfogak összeharapáskor nem érnek össze, és egy kis kör alakú rés alakul ki a frontfogak között.  Ez főleg étkezésnél okoz nehézséget, a gyermek nem tudja rendesen leharapni az ételt, például szendvicset, kiflit. Ezentúl a beszédnél, hangképzésnél szintén problémát okozhat a nyitott harapás.Fogorvosként általánosságban a cumizást, ujjszopást nem ajánlom. Gyakorló édesapaként azonban tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű.  A cuminak, ujjszopizásnak sok funkciója van, kiváló segítség lehet a gyermek megnyugtatásához, az elalváshoz, vagy akár fájdalomcsillapító a fogzáskor.  A szülőnek, pont emiatt, nem egyszerű leszoktatnia róla a gyermekét.

Speciális cumi, amivel elkerülhető a fogdeformitás?
A témában érdekes kutatást végzett prof. dr. Stefan Zimmer a witteni egyetemen. Azt vizsgálta, hogy a cumizás következtében milyen arányban fordul elő a nyitott harapás, illetve megnézte azt is, hogy az új kutatások során kifejlesztett úgynevezett ergonomikus, speciális z-formájú cumi is olyan eredményt mutat-e, mint a hagyományos cumik.

A 129 újszülött részvételével végzett kutatás eredménye az lett, hogy 16 hónapos korban a hagyományos cumit használó gyermekek 38%-ánál alakult ki nyitott harapás, míg a speciális cumival mindössze 5%-ot érintett a probléma. Majd tovább folytatva a vizsgálatot, 3 éves korban ez az arány 50% volt a hagyományos, és 6,7% a speciális cumi esetén. A kontrollcsoportnál, tehát akik nem cumiztak, mindkét életkorban 0%-ban állapítottak meg nyitott harapást.*

Tehát ahol nem akarnak lemondani a cumiról, esetleg érdemes megfontolni ezeknek a speciális cumiknak a használatát.

Cumizás, ujjszopás: valóban előreálló fogsora lesz ezektől a gyereknek? A szakorvos válaszol
Speciális, Z-formájú cumi, amivel biztosabban elkerülhető a nyitott harapás (Fotó: Internet)

Megmarad-e felnőtt korra a cumi okozta elváltozás?
A tapasztalatom az, hogy nem feltétlenül marad meg a szájpadlás és a fogak deformitása. Az esetek nagy százalékában, ha a gyermek idejében lemond a cumizásról, ujjszopásról, akkor magától rendeződhet a helyzet. Ha ez nem látszik rendeződni, akkor segíteni kell a fogak és a csont visszamozgatását. Láttam már olyan esetet, amikor a hiú kis pácienst rábeszélték, hogy cumizás helyett az előremozdult „kapa fogait” inkább tolja vissza az ujjával. Legnagyobb meglepetésemre sikerült is.
A legtöbb esetben inkább a fogszabályozás a valós megoldás. Ezzel nem érdemes sokáig várni, fogváltáskor érdemes gyermek fogorvos, fogszabályozó fogorvos szakember segítségét kérni.  

Legkézenfekvőbb, hogy a gyermek másfél, de legkésőbb 3 éves korára elhagyja a cumit, illetve az ujjszopizást.

*A hivatkozott tanulmány a Pediatric Dentistry, 2011 Jan/Febr, (32) 52-55. oldalán jelent meg.

Szerző: dr. Makausz Gyula
Kezdőfotó: Pixabay

Címkék: cumi, ujjszopás, fogorvos, gyerekfogszabályozás, előreálló fog, kapafog

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Cumi vagy ujjszopás gyermekkorban? - Gyermekorvos válaszol

Le szabad-e nyalni a cumit, ha az leesik a földre? Baj-e ha a baba egyfolytában cumizik? Cumit adjunk vagy ujjacskára szoktassuk a kisbabát? Mikor vegyük el a cumit a gyerektől? Gyermekgyógyász szakértőnk tanácsai cumiról, cumizási szokásokról.

tovább a cikkre
10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatban - fogorvos cáfol

Árt-e a gyerektea a kisgyermek fogainak? Rossz lesz-e az új fogacska, ha tejfog is már lyukas volt? Gyümölcsevés után mennyi idővel szabad fogat mosni? Öröklik-e szüleik rossz fogait a gyerekek? 10 fontos tény a szájápolásról, amiről mindenképpen tudni kell.

tovább a cikkre
Borostyánnyaklánc - tényleg segít a fogzásnál? Szakértő válaszol!

Egyre több kismama vásárol gyermekének borostyánból készült nyakláncot, mert azt hallotta, hogy segít a fogzásnál csillapítani a fájdalmat és megnyugtatja a kisbabát. Igaz, hogy valóban segít a borostyán? Vagy csak egy jó marketing fogás? Vegyünk-e a csecsemőnek borostyánkő nyakláncot?

tovább a cikkre
A fogzástól lehet lázas a baba? Hogyan könnyítsük meg a fogzást?

Ha egy kisbaba nyugtalan, nyűgös és lázas, gyakran a fogzásra kenik az egészet. Egy új tanulmány szerint bár a fog áttörésekor valóban megemelkedhet kicsit a testhőmérséklet, a magasabb láz nem a fogzás tünete.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gyümölcsös kukoricapehely

Gyümölcsös kukoricapehely

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Ízlés szerinti gyümölcs (turmixolva 1,5 dl) 2-3 evőkanál kukoricapehely

Recept:

A lereszelt, vagy turmixolt, esetleg centrifugált gyümölcsbe (kb. 1,5 dl) beáztatunk 2-3 evőkanál kukoricapelyhet. Amikor felpuhult, akkor az egészet turmixoljuk.

Tipp!
Amennyiben az áztatás előtt a kukoricapelyhet szalvéta között sodrófával összetörjü(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Termékvisszahívás: Szaloncukrokat hívtak vissza, nehogy egyenek belőle a gyerekek!

vissza vissza