Ezért ne hagyd annyiban, ha sír a kisbabád! - Ijesztő dologról számolt be egy apuka

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ezért ne hagyd annyiban, ha sír a kisbabád! - Ijesztő dologról számolt be egy apuka A kisbabák gyakran sírnak, hiszen mindent így tudatnak a szüleikkel - azt, ha éhesek, álmosak, fáj a pocakjuk vagy éppen melegük van. De hogyha minden kellemetlenséget elhárít az ember, és a sírás csak nem akar abbamaradni, akkor nem szabad annyiban hagyni a dolgot - mint ahogy azt egy kansasi család esete is bizonyítja. A kisbabák gyakran sírnak, hiszen mindent így tudatnak a szüleikkel - azt, ha éhesek, álmosak, fáj a pocakjuk vagy éppen melegük van. De hogyha minden kellemetlenséget elhárít az ember, és a sírás csak nem akar abbamaradni, akkor nem szabad annyiban hagyni a dolgot - mint ahogy azt egy kansasi család esete is bizonyítja.

7 héttel korábban született
Scott és Jessica Walker kislánya, Molly szeptemberben született, és - akárcsak 3 éves nővére - hét héttel korábban érkezett a vártnál. Néhány hét kórházi tartózkodás után azonban hazaengedték, és mára egészséges, virgonc 5 hónapos kisbaba lett belőle.

Ezért ne hagyd annyiban, ha sír a kisbabád! - Ijesztő dologról számolt be egy apuka

A család - ahogy az apuka elmesélte - nemrégiben étterembe készült, amikor is Molly egyszercsak sírni kezdett, és a szülei bármennyire is igyekeztek minden bevált módszerrel a nyűgös hangulat elmulasztására, nem jártak sikerrel.

Miért sírt Molly?
Szerencsére az anyuka, azt gondolván, Mollynak esetleg melege van, lehúzta a kislány zokniját és ekkor vették észre, mi is a keserves sírás okozója. Egy hajszál volt ugyanis rátekeredve a kicsi lány egyik lábujjára, ráadásul annyira szorosan, hogy belevágott a húsába.

- Molly szerencséjére az anyukája elsősegélynyújtó szupererővel rendelkezik, így egy nagyító és egy csipesz segítségével néhány perc alatt megszabadította őt a hajszáltól. Ez a fotó 45 perccel a beavatkozás után készült - sajnos a hajszál olyan erősen volt rátekeredve Molly ujjára, hogy belevágott a húsába is. De rosszabb is lehetet volna, ha még egy ideig nem vesszük észre. A gyerekorvos mindenesetre azt mondta, hogy mindig nézzük meg ezentúl a gyerekek lábujjait, ha a bevált módszerek után sem csitul a nyugtalaság és sírás - írta ki az apuka a Facebookon, hogy a többi szülőnek is felhívja a figyelmét, ilyen bárkivel megtörténhet.

Ezért ne hagyd annyiban, ha sír a kisbabád! - Ijesztő dologról számolt be egy apuka

A Toe-tourniquet szindróma
Dr. Julie L. Gallombardo, a New York-i Egyetem Langoni Orvosi Központja gyermekgyógyászati osztályának klinikai vezetője a Buzzfeed Newsnak elmondta, egy ilyen hajszáltekeredés - ha nem veszik észre időben - súlyos fertőzést is okozhat, extrém esetben akár az ujj elvesztésével is járhat. A szakorvos felhívta a figyelmet, hogy bármennyire is furcsának tűnik az eset, nagyon gyakran előfordul kisbabáknál.  A szakirodalomban Toe-tourniquet szindrómának nevezett jelenséget legtöbbször az idézi elő, hogy valahogyan egy hosszabb hajszál kerül a gyermek zoknijába vagy ágyába, és az tekeredik az ujja köré. Kisfiúknál a makk köré tekeredő, kislányoknál a szeméremtest közé kerülő hajszál szintén okozhat problémákat.

Forrás: Buzzfeed News
Fotók: Facebook/Scott Walker

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.02.05