Káliumhiány babáknál, gyerekeknél: 3 bőrelváltozás, amire figyelj oda! - Miért fontos a kálium a szervezetnek? Hogyan pótold?

Teremi Orsolya

Gyerekbetegségek

Teremi Orsolya


Káliumhiány babáknál, gyerekeknél: 3 bőrelváltozás, amire figyelj oda! - Miért fontos a kálium a szervezetnek? Hogyan pótold? Az újszülött még megfelelő mennyiségű káliumot kap édesanyjától, de később, kisgyermekkorban - főleg, oltások, antibiotikumos kúrák után vagy kevés zöldség fogyasztás mellett - a gyerekek szervezetében néha káliumhiány léphet fel. Szerencse, hogy erről a hiányállapotról a kis arcuk is árulkodik! Kisgyermekek esetén is egy-egy tipikus bőrelváltozásnak fontos jelentése van! Hogyan segíthetnek ilyen esetekben a Schüssler sók?


Schüssler sók – arcdiagnosztika kisgyermekkorban


Három jellegzetes, bőrelváltozást emelek ki, amelyek a Kalium Chloratum (Nr.4.) Schüssler só hiányállapotára jellemzőek és ennek a biokémiai életsónak a szedésével rendeződnek.

1.    tejfehér elszíneződések az arcon
2.    apró értágulatok
3.    grízes csomócskák a bőrön

A Kalium Chloratum 2-3 hónapos kúraszerű szedésével nemcsak a bőrprobléma szűnik meg, de egyéb, a gyermek egészségére kiható negatív folyamatok is megállíthatóak.

Mi is ez a Kálium Chloratum Schüssler só?
A Kalium Chloratum szinonímája a kalium chloridum, vagy kalium muriaticum, magyar neve a kálium-klorid. A kálium a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, bevitelére leginkább a kálium-klorid alkalmas.  

Mit egyen a gyermek, hogy ne alakuljon ki káliumhiány?
Leginkább a növényi táplálékokban található meg: burgonya, alma, sütőtök, füge, olívabogyó, lencse, citrom, napraforgómag, banán, spenót tartalmazza nagyobb mennyiségben, de megtalálható még tejtermékekben, halakban, baromfihúsban.

Kálium - miért van rá szüksége a szervezetnek?
A Kalium Chloratum nélkülözhetetlen valamennyi életfontosságú sejttevékenységhez és igen fontos méregtelenítő szer. A kálium elsősorban a sejteken belül a sejtplazmában található. Legfontosabb szerepe a nátriummal együtt az idegsejtek, izmok ingerület átvitele, a sejtek energiaellátása, a sav-bázis egyensúly biztosítása. A cukor-fehérje anyagcserében rendkívüli szerepe van, és ettől az ásványi sótól függ a nyálkahártyák működése is. Különböző belső elválasztású mirigyek támogatására is bátran alkalmazható. Gyakran észlelhető hiánya az arcdiagnosztikai megfigyeléseknél cukorbetegség és pajzsmirigyproblémák esetén is.

Jellemzően mikor lép fel káliumhiányállapot?
A Kalium Chloratum hiányállapota megfigyelhető a sok oltást és szintetikus szert kapott gyermekeknél (például túlzott antibiotikum használat), továbbá, ha kevés zöldséget, növényi táplálékot fogyasztanak. Hasmenés, hányás után is jellemző a káliumveszteség.

Arcdiagnosztika gyerekeknél – mi utal káliumhiányra?
 

Alapvetően igaz, hogy az újszülött egy harmonikus várandósság során édesanyjától minden szükséges ásványi anyagot megkapott és a később jellemző hiányállapotok fokozatosan alakulnak ki a fejlődése során. Gyermekkorban és a felnőttkorban végzett arcdiagnosztika azonos, de gyerekeknél vannak olyan elváltozások, amelyek rejtettebb formában jelentkeznek.
Gyermekek arcán, összefoglalva három tipikus jel mutathatja a Kalium Chloratum hiányát. Ezek külön-külön, de egyszerre is jelentkezhetnek az kisgyermek bőrén.

1. Ilyen a bőr tejfehér elszíneződése az arcon, elsősorban a száj felett (ezt tejbajusznak hívjuk) és a szemöldök alatti területen.

2.  Kisebb nagyobb értágulatok az arcbőrön (például szem körül vagy az ajkak szélén). Ilyen jelenség újszülötteknél az úgynevezett gólyacsípés, ami az első életévben általában spontán megszűnik a bőrön, de az alkati sajátosságok miatt jelentkezhetnek a Kalium Chloratum hiányra utaló jelek később a bőrön.

3. A bőr grízessége nemcsak az arcon, de a felnőttekkel ellentétben kisgyermekeknél a test egyéb részein, de különösen a felkar bőrén is megjelenhetnek.


Mivel a Kalium Chloratum összefoglalva a savós hártyák, nyálkahártyák és mirigyek sója, ezért gondoljunk minden ezeket érintő megbetegedés esetén a Kalium Chloratum Schüssler sóra.

Szerző: Teremi Orsolya
Kép: Pixabay

Felhasznált irodalom:
Dr. Farkas Orsolya: Schüssler sók alkalmazása gyermekkorban
Günther H. Heepen: Schüssler-féle ásványi sók
Hans Wagner: Teljes körű egészség Schüssler sókkal

Teremi Orsolya

Gyerekbetegségek

Teremi Orsolya


2016.03.16