Ha náthás, megfázott a gyerek: a 10 leghatékonyabb természetes módszer, gyógytea váladékoldásra, köptetésre - Így készítsd el!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ha náthás, megfázott a gyerek: a 10 leghatékonyabb természetes módszer, gyógytea váladékoldásra, köptetésre - Így készítsd el! A megfázásos időszak beköszöntével gyakran felmerülő probléma, hogy a kisgyermek nehezen köhögi fel a pangó váladékot, mert az nem vagy csak nehezen akar felszakadozni. Néhány tippet adunk, hogy milyen természetes szereket adhatsz a gyógyszertári készítmények helyett. A náthás időszak beköszöntével gyakran felmerülő probléma, hogy a kisgyermek nehezen köhögi fel a pangó váladékot, mert az nem vagy csak nehezen akar felszakadozni. Ha nem akut az eset, akkor egy-két természetes praktikával mi magunk is megpróbálkozhatunk otthon - természetesen csakis gyermekorvosi jóváhagyás mellet, az esetleges allergiás reakciókra ügyelve. Arra is figyeljünk, hogy az egyes gyógynövények keresztreakciókat válthatnak ki, tehát egyszerre ne több kúrát végezzünk, hanem inkább csak egyet válasszunk ki a lentiek közül.

- A lent felsorolt gyógynövénykúrák és egyéb népi praktikák közismertek, sőt ezekkel a felnőttek szívesen élnek is az őszi-téli megfázásos időszakban. De hogy a teát miként készítsük el, és abból mennyit adagoljunk egy kisgyereknek, ez az, ami csak nehezen meghatározható. Mennyi teafüvet forrázzunk le egy csecsemőnek és mennyit ihat abból egy 4-5 éves kisgyerek? Sajnos nem könnyű ezekre választ adni. A legtöbb gyermekorvos kolléga éppen ezért nem javasolja a gyógynövénykúrákat, mert nehezen állítható be az optimális adag - fogalmazza meg erről a véleményét dr. Torkos Ágnes gyermekorvos szakértőnk.

- Mivel a legtöbb gyógynövényterápiánál a felnőtt adagok ismertek, magam a csecsemőknél csak ritkán alkalmazom. 4-5 éves gyerekeknél már 3x1 dl gyógytea adható, az utolsó adag teát pedig délután 5-6 óra fogyassza a gyerek - ajánlja a gyermekgyógyász.

Az általános tapasztalat mégis az, hogy bár a gyermekorvosok nem ajánlják szívesen az évszázados népi praktikákat, gyógymódokat, ezeket a recept nélkül is kapható teafüveket, gyógyhatású készítményeket a szülők mégis bátran (sokszor túl bátran is) felveszik a házi patika alapkellékei közé.
Mindenképpen ügyelj tehát arra, hogy az alábbi gyógynövényeket az észszerűség határain belül használd, használat előtt olvasd át el az elkészítési javaslatot, konzultálj gyógyszerésszel, tapasztalt természetgyógyásszal.


TERMÉSZETES PRAKTIKÁK, GYÓGYTEÁK KÖPTETÉSRE, VÁLADÉKOLDÁSRA - GYEREKEKNEK


1. Kakukkfűtea mézzel + kakukkfű krém mellkasra


Ha náthás, megfázott a gyerek: a 10 leghatékonyabb természetes módszer, gyógytea váladékoldásra, köptetésre - Így készítsd el!

Főzz egy gyenge kakukkfűteát, és kortyoltasd a gyerekkel. Nem kell belőle túl sokat fogyasztania, a hangsúly inkább a rendszerességen van. Éjszakára semmiképpen se adj belőle a tea köptető hatása miatt. Kiegészítésként kenegetheted a gyerek mellkasát kakukkfüves krémmel, amit gyógyszertárakban, drogériákban szerezhetsz be.
 

2. Hagymatea + disznózsíros pakolás

Ez az egyik legrégebbi és leginkább elterjedt népi gyógymód a nagyanyáink praktikái közül, amivel nem igazán lehet mellényúlni.

Főzz minden nap egy jó adag friss hagymateát, amibe a héját is belefőzöd, ha langyosra kihűlt, édesítsd mézzel, hogy jobb íze legyen. Ebből kortyoljon a gyerek annyit, amennyit csak bír.

Ha száraz köhögés kínozza a gyereket, akkor próbáld ki kiegészítésként a sokak által hatékonynak vélt disznózsíros pakolást, amit nem csak a mellkasra, hanem a hátra is felkenhetsz. A disznózsíros pakolásban nyugodtan aludhat is a gyerek éjszaka (ez esetben csupán az ágynemű épségére kell ügyelned).

Dr. Torkos ajánlása: ha lázas a gyermek ne tegyünk fel neki zsírpakolást, mert úgy nehezebben tudja leadni a hőt a kis bőrén keresztül, és emiatt még magasabbra is szökhet a baba a láza.
 

3. Szálas izlandi zuzmó

Izlandi zuzmó (Cetraria islandica) száraz köhögésre ajánlott gyógynövény, hatóanyagi csökkentik a nyálkahártya irritációját, mert védőréteggel látják el azt. Enyhe fertőtlenítő hatással is rendelkezik. A népi gyógyászat már régóta használja az alsó- és felsőlégúti betegségek kezelésében. Gyulladáscsökkentő és étvágyjavító hatása is van.

Elkészítése: 2,5 dl hideg vízbe tegyél 1 teáskanálnyi zuzmót, majd lassan forrald fel és szűrd le. Gyerekeknek 1-2 csésze tea ajánlott naponta.
 

4. Lándzsás útifű ázat

A gyógynövény maga baktériumölő, köhögéscsillapító és sebgyógyító. A belőle készített tea elsősorban légúti betegségek kezelésére jó, mivel nyákoldó, köhögéscsillapító hatással bír. A lándzsás útifűből készült tea öblögetésre és gargalizálásra is kiváló.

Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifűre egy csésze hideg (!) vizet kell ráönteni, és 1 órán át áztatni kell. Ezután fogyasztható.

Dr. Torkos ajánlása: Az ismerten szénanáthás gyermekeknek a lándzsás útifű nem ajánlott, még tea formájában sem. Kerüljük még akkor is, ha nem igazolt az arra való allergia. Egészen kisgyerekeknél inkább válasszunk kamillát vagy hársfavirágot a lándzsás útifű helyett, amelyeket egészen kicsik esetén is megpróbálhatunk adni.
 

5. Salvus víz

Önts Salvus vizet a párologtatóba, vagy fújd egyenesen a gyerek orrába.

Dr. Torkos ajánlása: A sóoldatos inhalálás egy maszkon keresztül a leghatékonyabb, mert ilyenkor még mélyebben belégzi a gyermek, ezáltal a mélyebb légutakban is fellazítja a váladékot - orrcseppként is kiválóan alkalmazható.
 

6. Orvosi ziliz (fehérmályva gyökér) ázat

Áztass be egy kiskanálnyi orvosi zilizt 3 deci vízbe. Néhány órás áztatás után szirupos folyadék válik majd belőle - ez a gyógynövény amúgy sok köptető szirup alapja is. Ha házilag készíted, akkor adalékanyagmentesen tudod használni. Nem csak az íze jó, de kifejezetten hatékony. Napi 1-2 kanálnyit lehet belőle adni gyerekeknek.


7. Bodzatea


Ha náthás, megfázott a gyerek: a 10 leghatékonyabb természetes módszer, gyógytea váladékoldásra, köptetésre - Így készítsd el!

Fontos tudni, hogy csakis a bodza virágát és a gyümölcsét lehet belsőleg fogyasztani. A levelei mérgezőek (azokból rovarirtószer készül).
A jól elkészített bodzatea remek ellenszere a meghűlésnek és felszabadítja a légutakat.

Egy kanál bodzavirágot tegyél bele 2,5 deci forró vízbe, majd a csészét 5 percig fedd le. Miután leszűrted, mézzel édesítheted.

Figyelem! A bodzateát nem szabad 10 napnál tovább inni!
 

8. Hársfatea


Ha náthás, megfázott a gyerek: a 10 leghatékonyabb természetes módszer, gyógytea váladékoldásra, köptetésre - Így készítsd el!

Kiváló nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatással bír, ezért leginkább az őszi-téli megfázások időszakában szoktuk kortyolgatni. Betegség esetén akár napi három csészével is lehet belőle fogyasztani.

Sokan csecsemőknek is adják a nyugtató hatása miatt, sok gyermekorvos javaslata szerint azonban csecsemők számára a hársfatea fogyasztása kifejezetten ellenjavallt, mert hozzájárulhat a csecsemőkori botulizmus kialakulásához.


9. Kakukkfűtea + parajdi só a vízfürdőbe

10 perc pancsolás elegendő is, hogy a két természetes szer hasson.
 

10. Fekete retek mézzel


Reszelj le egy nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegen keresztül nyomd ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverd össze. Mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni, ezért csak kis adaggal szabad kezdeni.

Fogyasztás:
1. nap: 1/4 csészével
2. nap: 1/4 csészével
3. napon: 1/2 csészével
4. napon: 1/2 csészével
5. napon: 3/4 csészével
6. napon: 3/4 csészével
7. napon: 1 csészével
8. napon: 1 csészével

Figyelem, a kúra felnőtteknek javasolt! Mielőtt kisgyerek esetén gyógynövénykúrába kezdenél, kérd gyógyszerészed és/vagy gyermekorvosod segítségét!

Olvasd el ezt is!
További 10 hatékony gyógymód nátha, megfázás, influenza ellen gyerekeknek és felnőtteknek »

Fotó: drweil.com

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.10.14