Ingyenes HPV elleni védőoltás: szeptember 13-ig igényelheted a gyermekednek! - Kik kaphatják meg?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ingyenes HPV elleni védőoltás: szeptember 13-ig igényelheted a gyermekednek! - Kik kaphatják meg? Idén is kérhető az iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát - számolt be Horváth Judit Krisztina országos tisztiorvos keddi budapesti sajtótájékoztatón. Idén is kérhető a méhnyakrák elleni oltás a magyar általános iskolákban azok számára, akik most kezdik a a 7. osztályt. A méhnyakrák elleni védőoltás fontosságát egy brit kutatás eredménye is igazolja, mely szerint a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.

Meddig kérhető a méhnyakrák elleni oltás?
Az iskolai kampányoltás keretében szeptember 13-ig kérhető a védőoltás, a szülőnek eddig az időpontig kell a kitöltött, aláírt igénylőlapot visszaküldeni az iskolai védőnőknek.

Hogyan történik az oltás és hogyan alakul ki a védettség?
A szakember elmondta, a vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van - hívta fel a figyelmet. Az első adag oltást a igénylők októberben, a másodikat tavasszal kapják meg.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos elmondta, az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés (humán papilloma vírus) következtében kialakuló méhnyakrák ellen, ugyanakkor felhívta a figyelmet az oltás melletti rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára is.

Mennyire eredményes a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program?
Horváth Judit Krisztina beszámolt arról is, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint a HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program kezdete, vagyis 2014 óta igen jók az átoltottsági adatok, az első két évben a jogosultak 80 százaléka, azaz több mint 70 ezer lányiskolás kapta meg a védőoltást.

A helyettes országos tisztifőorvos kiemelte, az iskolai kampányoltás lehetőségével eltűntek a területi különbségek, így a hátrányosabb helyzetű fiatal lányok is hozzájuthatnak a HPV-elleni oltáshoz.

A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

Kell-e fizetni a jogosultaknak a méhnyakrák elleni oltásért?
Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik.

Kiknél és milyen rákos betegségek ellen nyújt védelmet a HPV-oltás?
Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt - írta a BBC News.

- Elegendő ember beoltásával felszámolható a vírus, mivel kizárólag embereket fertőz meg. Ausztráliában 90 százalékkal csökkent a fertőzöttség a vakcinaprogram tíz évvel ezelőtti bevezetése óta - mondta Ian Frazer, az ausztráliai Transzlációs Kutatóintézet professzora.

Hogyan reagál az immunrendszer a HPV vírusra?
A humán papillomavírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

- Az emberek többségének immunrendszere egyszerűen megszabadul a vírustól anélkül, hogy az illető tudomást szerezne arról, hogy megfertőződött, de a népesség egy százalékánál öt évig is fennáll a fertőzöttség. Ebben az esetben a fertőzöttnek nagyon nagy az esélye, hogy rákos lesz - mondta a szakember.

A HPV-oltás bevezetése óta 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma
A HPV-oltás bevezetése óta 170 millió dózist adtak be a világ 130 országában, aminek hatására 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma.

Felszámolható lesz a HPV okozta összes ráktípus
A kutatók célja, hogy a jelenleg két vírustörzs ellen védő vakcinát addig tökéletesítsék, amíg kilenc vírustörzs ellen lesz képes védelmet nyújtani.

- Amennyiben ez sikerül, akkor a HPV okozta összes ráktípust képesek leszünk felszámolni - húzta alá Frazer.

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI 2016. augusztus 30., kedd

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.09.05