Gyermekkori ekcéma: kiderült, mi okozza a bőr gyulladását! - Mik az ekcéma tünetei? Hogyan lehet kezelni az ekcémát?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Gyermekkori ekcéma: kiderült, mi okozza a bőr gyulladását! - Mik az ekcéma tünetei? Hogyan lehet kezelni az ekcémát? Az ekcéma számos kisgyermek életét megkeseríti. Mik az ekcéma tünetei? Hogyan kezelhető az ekcéma? Mi a szerepe az anyatejes táplálásnak az ekcéma kialakulásában? Szakorvos ismerteti a kutatási eredményeket. A viszketés a csecsemő nyugalmát zavarhatja, nem tud pihenni, aludni, a sok vakarózástól ingerlékennyé válik. A viszketés vakarózást von maga után, amely tovább súlyosbíthatja a panaszokat.

Mi is pontosan az ekcéma?
Körmendy Miklós, a Szent Imre Kórház vezető főorvosa elmondta, az ekcéma egy gyűjtőfogalom a nem fertőző bőrgyulladásokra, amelyeket irritáló anyagok is kiválthatnak. A gyermekkorban előforduló, öröklődő ekcéma, azaz az atópiás dermatitisz minden ötödik gyereket érint Magyarországon - tette hozzá.

Az ekcéma tünetei
Az ekcéma a bőrgyulladás egyik formája, amely száraz, hámló, vörös bőrrel, esetleg nedvedzéssel és erős viszketéssel jár. Leggyakrabban az arcra lokalizálódik, de kiterjedhet a könyök- és térdhajlat, a csukló, a boka és a nyak területére is.

Számos kutatás irányult már az ekcéma kialakulására, kezelésére
A túlzott mennyiségű, illetve nem megfelelő összetételű fehérjefogyasztás hatása több közelmúltbeli kutatásnak is a fókuszába került: innen tudjuk, hogy a szoptatás helyett kényszerűen, vagy mellette idővel kiegészítésként tápszerrel táplált gyermekek közül azok, akiket az anyatejnél jóval nagyobb fehérjearányú tápszerrel etettek, nemcsak allergiára lettek hajlamosak, hanem 2,5-szer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak 6 éves korukig.

Az anyatej fehérjetartalma az etalon!
Nem mindegy, hogy milyen mennyiségű, és főleg milyen minőségű fehérjét vesznek magukhoz a csecsemők életük első négy hónapjában, ugyanis az anyatejben található fehérjétől eltérő minőségű fehérje, amely egyes tápszerekben van jelen, allergiás bőrgyulladásra hajlamosít - figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Molnár Dénes professzor szerint a kutatások eredményei is igazolják, mennyire fontos kisgyermekkorban az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej fehérjetartalma az etalon.  Ahogy az is fontos, hogy az anyatej helyett, vagy annak kiegészítéseként adott tápszerek gyártói, ezen kutatásokra is figyelemmel, törekedjenek fehérje-összetételben az anyatejhez legközelebb álló tápszerek előállítására. A megfelelő minőségű fehérje fontosságáról bővebben korábbi cikkünkben ide kattintva olvashatsz »

Ekcéma kezelése, panaszok csökkentése
Mivel a panaszok hosszú ideig fennállhatnak, ezért az a legfontosabb, hogy a tüneteket minimálisra szorítsuk vissza. A csecsemő fürdetése langyos vízben (kb. 30°C) rövid ideig történjék. A hagyományos szappan, vagy babafürdetők tovább száríthatják a bőrt, ezért a fürdetés a gyógyszertárakban kapható fürdető krémmel, hidrofiles krémmel történjék. A fürdetés után a nedves bőrt puha, jó nedvszívó  ruhával  itassuk fel, sohase dörzsöljük a bőrt. A még kissé nedves bőrt kenjük be az orvos által javasolt hidratáló, puhítókrémmel.

Az ekcémás bőr kezelésére széles körben elterjedtek a különböző szteroidtartalmú kenőcsök. Ezeket csak orvosi utasításra, annak megfelelően alkalmazzuk! Részletesebben olvashatsz az ekcéma kezeléséről az erről szóló cikkünkben, itt »

Új kutatási eredmény: egy meghibásodott fehérje a ludas!
Több, mint egy évtizede felfedezték már, hogy kapcsolat van az ekcéma kialakulása és a testben jelenlévő egyik fehérje, a filaggrin között. A filaggrin egy strukturális bőrfehérje, melynek a különböző anyagok bőrön való átjutását szabályozó folyamatokban van szerepe, egyebek közt távol tartja a baktériumokat és vírusokat.

A Newcastle Egyetem kutatói most bebizonyították, a filaggrin nevű fehérje "meghibásodása" okozhatja, hogy a bőrszárazság ellen védő réteg nem működik megfelelően - ha túl kevés termelődik belőle, a bőr nem kellőképpen védett a kórokozók ellen, ezért alakul ki az ekcéma. Körmendy főorvos úgy véli, a felfedezés előrelépést jelenthet a terápiában, ugyanis felmerülhet a fehérje helyettesítésének lehetősége is.

Az ekcémáról több infót korábbi cikkünkben is olvashatsz, kattints ide »

Forrás: MTI, Index, nature.com
Fotó: whattoexpect.com

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.05.11