Rotavírus fertőzés: hogyan terjed? Milyen tünetekkel jár? Mikor kell azonnal orvoshoz vinni a gyermeked?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Rotavírus fertőzés: hogyan terjed? Milyen tünetekkel jár? Mikor kell azonnal orvoshoz vinni a gyermeked? Rotavírus elleni oltás: Gyermekorvosok szerint ajánlatos minél kisebb korban védekezni a rotavírus ellen, hiszen ezzel nemcsak a kisgyermeket, de a többi családtagot is meg lehet védeni a súlyos lefolyású betegségtől. Gyermekorvosok szerint ajánlatos minél kisebb korban védekezni a rotavírus ellen, hiszen ezzel nemcsak a kisgyermeket, de a többi családtagot is meg lehet védeni a súlyos lefolyású betegségtől.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag idézi Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, aki felhívta a figyelmet, hogy a szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható.

Nincs ellene hatékony gyógyszer
A rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen: világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal, a családtagokat, idős, beteg nagyszülőket is a csecsemő immunizálásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer.

A rotavírus nagyon ragályos, életképes marad a tárgyakon is
Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense, családorvos kiemelte, hogy a rotavírus borzasztóan ragályos, nagyon hamar megfertőzheti a család arra fogékony tagjait. A vírus életképes marad a játékokon, jelen lehet a mosdóban, a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe.

Milyen tünetekkel jár a rotavírus fertőzés?
Póta György kiemelte: a betegség lázzal, hányással, hasmenéssel, görcsös hasfájással jár, folyadékvesztést okoz, ami miatt felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ez pedig súlyos szövődményekkel járhat. A rotavírus fertőzés súlyos kiszáradással fenyeget, a tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

2 évesnél fiatalabb gyermekek kerülnek miatta kórházba
Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 2 évesnél fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra. Évente hétezren kerülnek kórházba a rotavírus miatt, de ennél jóval magasabb, akár nyolc-tízszeres azok száma, akik megfertőződnek vele - tette hozzá az orvos.

Az idősekre és krónikus betegekre is veszélyes
Póta György felhívta a figyelmet arra is, hogy a vírus a gyerekek környezetében lévő felnőttekre, különösen az idősekre és a krónikus betegekre is veszélyes lehet.

Mit kell tudni a rotavírus elleni oltásról?
A rotavírus elleni oltás 81 ország oltási rendjében szerepel és Magyarországon is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát. Ugyanakkor, habár az elmúlt években nőtt a rotavírus elleni "átoltottság" Magyarországon, még mindig csak a gyerekek negyede van beoltva ellene - ezt már a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke mondta el május 17-én, szerdán az M1 aktuális csatornán.

A szúrás nélkül, szájon át adható rotavírus elleni oltás már 6 hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát, a háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot - hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.05.17