Így szerettesd meg a gyerekkel a fogmosást! - Miért fontos a tejfogakat is rendszeresen tisztítani? Szakember tanácsai

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Így szerettesd meg a gyerekkel a fogmosást! - Miért fontos a tejfogakat is rendszeresen tisztítani? Szakember tanácsai

A boldog gyerekmosolynál kevés szebb dolog van a világon, főleg, ha a büszke szülők mi vagyunk. A szép fogsorért azonban tenni kell, és a gyerekek esetében ez még elsősorban a szülők felelőssége.

A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, és bármilyen hihetetlen, a gyermekkori (tej)fogápolás nagyban meghatározhatja a felnőtt fogak épségét is. De mit tegyünk, hogy fogaik szépek és egészségesek maradjanak?

Már a pocakban kezdődik minden
Az első dolog, hogy kismamaként odafigyelünk saját étrendünkre és kismamaként se hanyagoljuk el a fogápolást, hisz a Rossz fog a magzatot is veszélyeztetheti! »

Az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen, hiszen a terhesség során a fejlődő magzat csak így juthat hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. Emellett, ha az anya legalább fél éves korig tud szoptatni, akkor nagyobb valószínűséggel fejlődik egészségesen a gyermek szájpadlása, mint a cumisüvegből történő táplálásnál.

Nagyon fontos az is, hogy cumisüvegből ne fogyasszon a gyermek cukros italokat, gyümölcsleveket! Az első tejfogak kibújását követően pedig máris el lehet kezdeni bevezetni a napi szintű fogápolást. A tejfogak ápolásáról bővebb információkat tudhatsz meg a Tejfogak - Mikor bújnak ki az első tejfogak? Hogyan kell helyesen fogat mosni? Hogyan kerüld el a tejfogak szuvasodását, elszíneződését? című írásunkból.


 
A tejfogakat is ápolni kell
A tejfogakról sokan gondolják, hogy nem kell úgy odafigyelni rájuk, mint a csontfogakra, hisz idővel kihullanak. Azonban ezekben is ugyanúgy idegek vannak, és az apró szuvasodás is fájdalmat okozhat gyermekünknek. A tejfogak anyaga gyengébb, sérülékenyebb a maradandó fogakhoz képest, emiatt gyorsabban elromolhatnak. Ezzel a téves elképzeléssel kapcsolatban részletesebben írunk a 10 tévhit a gyermek- és felnőtt fogápolással kapcsolatos cikkünkben. »

Nem is gondolnánk, milyen fontosak a tejfogak
- A tejfogaknak nemcsak a rágás, harapás, vagyis a táplálék előkészítésében van szerepük, hanem a beszédtanulásban, a helyes hangképzésben is. A tejfogak gondoskodnak arról is, hogy a végleges fogak egyenletesen nőhessenek ki, hiszen addig fenntartják a helyet a későbbi fog számára. Ha valami miatt a tejfogakat idejekorán el kell távolítani, a maradó fogak nagy eséllyel torlódva, kuszán fognak előbújni - mondta dr. Wenczl Mónika fogorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.
 
Játékos ötletekkel öröm lesz a fogápolás elsajátítása
Fogaink egészségének megőrzésére már kisgyermekkortól tanítanunk kell gyermekünket. Rengeteg játékos módszert alkalmazhatunk, amivel megtanulják, hogyan ápolják fogaikat. Erre kiváló példát találsz  Játékos fogmosás - Hogyan vegyük rá gyermekünket a fogmosásra? című cikkünkben, olvasd el, itt »

A helyes fogápolás érdekében ezt tanítsd meg gyermekednek:

  • Szerettessük meg vele a fogmosást! Már az első fogak kibújásakor kezdjük el játékosan bevezetni őt a fogmosás napi rituáléjába. Ha kicsi korban mindennapos rutinná válik, felnőttként is fontosnak fogja tartani majd.
  • Törekedjünk a napi kétszeri fogmosásra legalább!
  • Figyeljük, hogy gyermekünk megfelelő ideig és mozdulatokkal tisztítsa mindig a fogait. Óvodás korban még nem elég fejlett a kicsi kézügyessége, közösen fogva a fogkefét segítsünk neki.
  • A helyes technikára óvodás kortól taníthatjuk a kicsiket, ebben kérjük akár fogorvosunk segítségét is, hisz sokszor mi, felnőttek sem vagyunk ezzel tisztában. Így miközben játékosan megtanulja a mozdulatokat, megismerkedik az orvossal is, ami nagy segítség lehet a későbbi fogászati problémák esetén.
  • Egy-két éves gyermekeknél használjunk külön nekik fejlesztett puha fogkefét, és koruknak megfelelő fogpasztát.
  • Figyeljünk oda a fogbarát étkezésre! Ösztönözzük gyermekünket a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, a rágásra.
  • Mutassunk példát! Sokkal nagyobb kedvvel mossa majd ő is a fogát, ha azt velünk közösen teheti.


És ami a legfontosabb tanács:

  • A cukros üdítőket és ételeket kerüljük, túlzott fogyasztásuk ugyanis a fogak romlásához vezethet.

Hogyan kell a gyermek fogait tisztítani? Erről olvashatsz még itt »

Forrás: Budai Egészségközpont
Kép: Freepik


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.03.26