Szeméremajkak összetapadása kislányoknál: miért alakul ki? Mik a tünetei? Hogyan kezelheted otthon? Orvos válaszol

Dr. Oláh Orsolya

Gyerekbetegségek

Dr. Oláh Orsolya


Szeméremajkak összetapadása kislányoknál: miért alakul ki? Mik a tünetei? Hogyan kezelheted otthon? Orvos válaszol A szeméremajak vagy kisajak összenövések gyermekkorban leginkább 3 hónapos és 6 éves kor között, leggyakrabban 2-3 éveseknél szoktak előfordulni. Ennek tüneteiről, okairól, vizsgálatáról és kezelési módjairól ír szakértőnk, Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász. A szeméremajak vagy kisajak összenövések gyermekkorban leginkább 3 hónapos és 6 éves kor között, leggyakrabban 2-3 éveseknél szoktak előfordulni. Az összenövést a két kisajak között, rostos kötőszöveti adhéziók okozzák. A tünetekről, vizsgálati módszerről, kezelési módszerekről Dr. Oláh Orsolya, szülész-nőgyógyász szakértőnk ad számunkra részletes információkat.

A diagnózis fizikális vizsgálattal történik, ennek során az látható, hogy a hüvelybemenetet vagy részben, vagy teljesen fedik a kisajkak középen egy fehér vonallal, amely az összenövés vagy összetapadás helye. A vizsgálatot megelőzően vannak bizonyos tünetek, amik gyanút kelthetnek, pl. vizeletürítési nehézség, visszatérő hólyaghurut vagy szeméremtáji fájdalom egy játékon lovagolva, de akár a szülő vagy a gyermekorvos is észreveheti fürdés, vagy egy rutin vizsgálat során.


Szeméremajak vagy kisajak összenövések gyermekkorban


Mi okozza az összetapadást?
Nem teljesen világos, hogy miért alakul ki ez az elváltozás, de feltehetően több faktor is közrejátszik. Az egyik a gyermekkorban jellemző alacsonyabb ösztrogénszint, a másik a szeméremtájékot érő tartós irritáció bizonyos tisztálkodószerek, nedves pelenka, fertőzés vagy sérülés által. Ezek hatására a kisajkak összetapadása szülést követően már akár 6-8 hetes korban is felléphet. Az újszülötteknél még a terhesség alatt átjutott anyai ösztrogénszint bír védő funkcióval, a pubertást követően meg a saját ösztrogén miatt nem kell ettől a kórképtől tartani.
 
Mik a gyakori tünetek?
A kislányok egy részénél semmi tünet nincs, és mint előbb említettem, csak véletlenül derül rá fény a szülő által, fürdés vagy pelenkázás közben, vagy rutin gyermekorvosi vizsgálat során. Ha van tünet, ilyen pl. a szeméremtáji fájdalom, vizeletürítési nehezítettség vagy visszatérő húgyhólyaggyulladás. A húgycsövet is fedő esetekben a vizelet össze is gyűlhet a hüvelybemenetben és irritálhatja a hüvelyhámot, hüvely és szeméremtest gyulladást okozhat, és ez súlyos esetben annyira csíphet, hogy a kislány már pisilni sem mer a fájdalomtól félve. A pangó vizeletben a baktériumok feljutva a húgyhólyagba gyulladást okozhatnak.


A kezelés módja függ az összenövés mértékétől


1. Kisfokú összenövésnél elfogadható álláspont a várakozás és a gyakori kontroll. Ha nem fedi a hüvelybemenetet és teljesen tünetmentes, elég a rendszeres kontroll mindaddig, amíg nem okoz panaszt és válik súlyosabbá.

2. Közepes fokú elváltozásnál, ahol a hüvely alsó, végbél felé eső részénél van az összenövés, elegendő lehet az összenövésnél látott fehér-vonal pl. A-vitaminos olajjal történő kenegetése, nagyon óvatosan megnyomva a területet. Ezzel a probléma általában néhány hét alatt megoldódik, ezt követően pedig a tisztálkodásnál mindig oda kell arra figyelni, hogy a szeméremajkakat minden nap szétválasszuk, hogy a kiújulást megelőzzük.

3. A nagyfokú, hüvelybemenetet és húgycsövet is fedő elváltozásoknál hatékony kezelési mód az ösztrogéntartalmú krém használata naponta kétszer. A krémet mindig fürdés után vigyük fel a tiszta szeméremtájékra, a vizet puha törülközővel finoman itassuk fel! A legjobb, ha a kislány egy ágyon ül felhúzott, szétnyitott lábakkal, jó, ha látja ami történik, mert akkor általában jobban együttműködik. Húzzuk szét a nagyajkakat óvatosan, fájdalommentesen addig, amíg a fehér vonal, ami mentén az összenövés történt, láthatóvá válik. Erre a fehér vonalra kenjünk fel egy borsónyi krémet a húgycsőtől a végbél irányában. Ha a kezelés során a hüvelybemenet láthatóvá kezd válni, igyekezzük elkerülni, hogy a krém a hüvelybe kerüljön.


Fotó: freepik/nensuria

Mivel ösztrogéntartalmú krémről van szó, tényleg csak egy borsónyit használjunk egyszerre, hogy ne vigyünk be túl sok hormont a gyermek szervezetébe. A kezelés során 2-3 hét alatt a fehér vonal szét szokott nyílni és az összenövés így lassan megszűnik. Fontos a kezelés alatt a rendszeres orvosi kontroll, emellett ha a fehér vonal teljesen eltűnt és a szeméremajkak szétnyíltak, át lehet térni hormonmentes krémre vagy pl. A-vitaminos olajra. Amennyiben 2-3 hét alatt nem javul a helyzet, az összenövésnél a krémmel történő enyhe nyomás mellett végzett kenő mozdulatokkal is meg lehet gyorsítani a gyógyulást és a szeméremajkak kettéválását.

Nem veszélyes az ösztrogéntartalmú krém használata?
Csak átmenetileg kell használni és a krémben nagyon kicsi a hormon mennyisége, így nem veszélyes. Nagyon ritkán felléphetnek mellékhatások, pl. a gyermek mellei picit kidudorodnak vagy a hüvelyhám pigmentálódik, de ezek a kezelés után megszűnnek.

Mi a teendő, ha huzamosabb ideig fennáll a probléma?
Ha hónapok alatt sem javul a helyzet, meg lehet próbálni a szteroid (pl. betamethason) tartalmú krémek használatát is, ezeket szteroid tartalmuknál fogva maximum 3 hónapig szabad alkalmazni. Műtéti szétválasztásra csak mindenfajta konzervatív kezelésre nem reagáló és zavaró tüneteket adó esetekben, de leginkább csak pubertás után van szükség, az esetek döntő többsége a helyi kezelésekkel meg szokott szűnni.

Kezelés utáni teendők
  • Fontos, hogy ilyenkor egy nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal az egyéb, néha az ezzel együtt járó kórokokat is kizárjuk, mint az egyes nemi szervi, vagy húgyúti fejlődési rendellenességeket.
  • A sikeres kezelés után még érdemes további 6-12 hónapig vazelines krémmel vagy A-vitaminos olajjal kenegetni a szeméremajkakat, ezzel csökkentve a terület irritációját és a kiújulás kockázatát.
  • Utána is érdemes odafigyelni rá, és esténként fürdés után egy finom mozdulattal széthúzni a szeméremajkakat. A legjobb, ha erre magát a kisgyermeket tanítjuk meg és szoktatjuk rá, ha már elég nagy hozzá.
  • Próbáljunk meg kiiktatni minden irritatív tényezőt, kozmetikumot, szoros fehérneműt, a törülközővel csak itassuk le a vizet, a szeméremtájékot semmiképp se dörzsöljük!

Szerző: Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász
Fotók: freepik/pressfoto, freepik/nensuria

Dr. Oláh Orsolya

Gyerekbetegségek

Dr. Oláh Orsolya


2017.06.23