Főoldal > Cikkek > Betegségek > Fuldoklás jelei, fulladás strandolás után: honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? Gyerekorvos vála - Szülők Lapja

Fuldoklás jelei, fulladás strandolás után: honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? Gyerekorvos válaszol

Szülőklapja képA vízbefulladás reális veszély, amivel minden szülőnek számolnia kell. Tudni kell felismerni a bajbajutott gyermek által adott jeleket. Te biztos vagy benne, hogy észrevennéd, ha egy gyermek fuldokolna a közeledben? Tudod, mit kell ilyenkor tenni?

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2017-07-21
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>
Sajnos egyre többször hallani a hírekben, hogy egy kisgyermek megfullad, vagy elsodorja a folyó és már nem lehetett megmenteni, pedig pár perccel korábban még mindenki látta, ahogy játszott a vízben...

A vízbefulladás reális veszély, amivel minden szülőnek számolnia kell. Tudni kell felismerni a bajba jutott gyermek által adott jeleket. Te biztos vagy benne, hogy észrevennéd, ha egy gyermek fuldokolna a közeledben? És tudod, mit kell ilyenkor tenni?

Nyár, meleg, kánikula, hőn áhított hűsölés a vízparton vagy a medencében, mindenkinek megvan a kép? És az, amikor a gyermek beleesik a vízbe és elmerül és a kétségbeesés fojtogatja az aggódó szülő torkát, hogy hol a csemete, mikor bukkan fel már a mélyből? Vajon mindenki tudja, mik az igazi jelei annak, ha a gyermek bajban van, ha fuldoklik? Nem, nem a filmekben látható, látványosan csapkodó és hosszan elnyújtott kiáltások az igazi jelek. Dr. Torkos Ágnes, gyermekorvos szakértőnk elmondja, mik a fuldoklás egyértelmű jelei, és hogy mi a teendő baj esetén.


A fuldoklás valódi jelei és a bajba jutott gyermekek megsegítése


1. Vizes (vízparti, medencés) nyaralás közben előfordulhat, hogy vizet nyel a gyerek. Mi a teendő, ha ez megtörténik?
Nyáron sok kisgyermek és szülő tölti idejét vízparton, vagy medence közelében, főleg a kánikulai időszakokban. Ez sok lehetőséget ad a vízi balesetek előfordulására. Megtörténhet a csónakból, vizibicikliről a tóba esés, de a medencékben is előfordulhat, hogy a gyermek ijedtség, fáradtság, nem megfelelő úszástudás miatt elmerül és víz kerül a légutaiba. Amennyiben ez a víz nem köhöghető ki, illetve nem kap segítséget időben, fulladás következhet be.

2. Mennyi időnk van beavatkozni, ha ezt tapasztaljuk gyermeknél? Mi a teendő, ha kihúztuk a vízből?
Akár felnőtt, akár gyermek a fuldokló, amint stabil helyre vitték és nincs légzése, vagy sem légzése, sem keringése, újra kell éleszteni. Befúvásos lélegeztetés és szívmasszázs alkalmazandó, az élesztést hosszú ideig, az életjelenségek megjelenéséig, vagy mindenképpen a mentők megérkezéséig kell végezni. A test lehűlése az oxigénhiány okozta károsodásokat jelentősen tudja csökkenteni, lassítva a sejtek anyagcseréjét.

Olvasd el ezt is!
Újraélesztés menete babáknál, kisgyermekeknél - Ezt kell tenned lépésről lépésre »

3. Fulladás, ha a gyerek már kikerült a vízből - van ilyen?
Ennek jellemző tünete a nehézlégzés, ami órákkal a vízbemerülés után jelentkezhet, ezért kell a gyermeket mindenképpen orvoshoz vinni, ha számottevő ideig volt a víz alatt, és felmerült annak lehetősége, hogy jelentősebb mennyiségű víz jutott a légutakba. Amennyiben a gyerek öklendezett, fuldoklott, kimerítően köhögött - még ha utána jobban is lett, akkor is  -, mindenképp orvoshoz kell vinni!

4. Mik a tünetei? Mit kell tennie a szülőnek, ha észleli az előjeleket?
Korai tünetek a levertség, letargia, ingerlékenység, nehéz légzés, mellkasi fájdalom, kitartó köhögés. Amennyiben korábban vizet nyelt a gyermek (ez akár 1, akár 24 órával később is jelentkezhet), mindenképp gyanakodni kell.

5. Hogyan lehet megelőzni?
A légutakba jutott víz órákkal a balesetet követően is okozhat tüdőödémát, annak ellenére, hogy úgy tűnik, sikerült a gyermeknek kiköhögnie a vizet és teljesen jól van. Ilyen esemény után mindenképpen indokolt a gyermek orvosi, kórházi megfigyelése 1-2 napig.
 
"A hivatkozott cikkekben, posztokban említett száraz és nedves fulladás ebben a formában nem létezik. Senkinek nem kell aggódnia amiatt, hogy pár másodperces alámerülésnek, vízivásnak súlyos kockázatai lennének. A sajtó minden bizonnyal az alámerüléskor kialakuló gégegörcsöt nevezi száraz fulladásnak, ez azonban víz alatt történik. Ugyanakkor jó tudni, hogy 2002-ben a World Congress of Drowning eltörölte a korábbi kategóriákat, mint a száraz, a nedves, a másodlagos, a néma és a ‘majdnem’ vízbe fulladást. Minden olyan esetet, amikor folyékony közegbe merül alá valaki, ami légzési rendellenességet okoz, vízbe fulladásnak nevezünk - a kimeneteltől függetlenül.
Fontos tudni, hogy a vízbe fulladás - alámerülés - után később is felléphetnek komplikációk, emiatt kell ezeket a gyerekeket és felnőtteket kórházban megfigyelni, még jó általános állapotban is." (Győrfy Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatója - forrás: ridikul.hu)


6. Ha a kelleténél messzebb van a szülő, hogyan lehet észrevenni, ha a gyerek fuldokol?
Bár a filmekben a fuldoklók hangosan csapkodnak és segítségért kiabálnak, a valóságban egészen máshogy néz ki, ha valaki küzd az életéért a vízben. Sokszor nehéz észrevenni, hogy a gyermek (vagy egy felnőtt) fuldoklik, hiszen ilyenkor már nincs ereje felhívni magára a figyelmet. A légutaiba bekerült víztől nem tud kiabálni, esetleges gyakori csapkodását játéknak vélhetik. Többször már csak a víz alatti testet észlelik a fürdőzők, vagy a gyermek eltűnését a szülők.
 

A fuldoklás jelei - mire figyelj fel?


7. Mik a fulladás jelei?
A fulladás valódi jelei a következők:
  • Már nincs levegője, hogy segítséget kérjen, ezért a fuldokló csendben van a vízben
  • A feje félig már a víz alatt van, a száját próbálja a víz felszíne felé tartani, hogy levegőhöz jusson.
  • Segítségért nyújtózkodás helyett karjait a teste mellett, a víz alatt lefelé próbálja nyomni, hogy fent tartsa magát a felszínen.
  • Nem rugdalózik mindenfelé, a fulladó ember maga alatt tapossa a vizet, amíg van ereje, le-fel mozog vagy szinte mozdulatlannak tűnhet - feltűnő lehet a függőleges tartás a vízben.
  • Mindez nagyon gyorsan lejátszódik, 20-60 mp-ig képes így ellenállni az ember, utána elmerül.

7. Mire hívná fel a szülők figyelmét?
Nagyon fontos a gyermekek folyamatos szemmel tartása, váratlan helyzetek bármikor adódhatnak és még a jó úszónak tartott gyermek is elvesztheti magabiztosságát, megijedhet, vagy játék közben a víz alá merülhet. Sokszor éppen játék közben igyekeznek víz alá nyomni egymást a gyermekek, ezzel fitogtatva ügyességüket. Sok szülő ezt ügyességi próbának tartja és nem is avatkozik közbe.

Szintén előfordulhat, hogy a szülő alszik, telefonál, vagy igen elmélyülten beszélget, ilyenkor jobb, ha a gyermek nem megy a vízbe. A vízben tartózkodás legyen szülővel együtt töltött játék, illetve a szülő folyamatosan figyelje a gyereket amíg a vízben tartózkodik, még ha ez időnként komoly kihívás is a számára.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
Fotó: Pixabay

Címkék: fulladás, vízbefullás, baleset, nyár, veszély

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A leggyakoribb nyári sérülések, balesetek babáknál, kisgyermekeknél - Mi a legfontosabb teendőd? Mikor vidd orvoshoz a gyereket?
A leggyakoribb nyári sérülések, balesetek babáknál, kisgyermekeknél - Mi a legfontosabb teendőd? Mikor vidd orvoshoz a gyereket?

Babáknál, kisgyerekeknél nyáron még gyakoribbak a balesetek. Ilyenkor nem csak a szokásos „szobai sérüléseket" kell kivédeni, hanem a szabadtéri kint tartózkodásból, vízparti nyaralásból fakadó egyéb veszélyforrásokat is.

tovább a cikkre
Itt a vakáció! - Hogyan kerülhetők el a leggyakoribb fertőzések és a gyermekbalesetek?

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is.

tovább a cikkre
Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek

A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha agyrázkódásra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

tovább a cikkre
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges-húsos rizs

Zöldséges-húsos rizs

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 40 g rizs 60 g sertéskaraj 40 g sárgarépa 40 g zöldborsó 10 ml olaj 20 g póréhagyma kis gerezd paradicsom, paprika kakukkfű

Recept:

A rizst megfőzzük. A sárgarépát, a póréhagymát és a zöldborsót megpároljuk. A húst kis kockákra vágjuk, kevés olajon átpirítjuk, majd sózzuk, kevés kakukkfűvel fűszerezzük, hozzáadjuk a paprika és a paradicsomdarabot és álland&oa(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
9 hónap

Terhességi diabétesz hatása a magzatra: Ezek a betegségek alakulnak ki könnyebben a gyermekben, ha az anya cukorbeteg várandósan

vissza vissza