Ingyenes HPV elleni védőoltás 2017: meddig lehet igényelni? Kik jogosultak az ingyenes oltásra?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Ingyenes HPV elleni védőoltás 2017: meddig lehet igényelni? Kik jogosultak az ingyenes oltásra? Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár 2017. október 17-én, kedden, budapesti sajtótájékoztatóján. Az oltóanyag ingyenes azoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg a 7. osztályt.

Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár 2017. október 17-én, kedden, budapesti sajtótájékoztatóján. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, hogy a kétadagos oltóanyag azoknak lesz ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát. - Adta hírül az MTI.

A méhnyakrák elleni védőoltás fontosságát egy brit kutatás eredménye is igazolja, mely szerint a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.


Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás


Az oltás nem kötelező, hanem kérhető
Kitért arra, hogy az oltás nem kötelező, csak kérhető, de nagyfokú védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV (humán papilloma vírus) ellen.Hozzátette: a kormány igyekszik a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetni, a különböző szűréseken való részvétel azonban hullámzó volt az elmúlt években.

Van megfelelő mennyiségű oltószer
Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a védőoltás a teljes életkori csoport számára rendelkezésre áll. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, az első oltást novemberben kapják meg a lányok.

Meddig lehet igényelni a védőoltást?
A HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program 2014-ben indult - emlékeztetett az államtitkár -, és az igénylés minden évben 70 százalék feletti volt.
Szabó Enikő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője hozzátette: október végéig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolába a kitöltött és aláírt beleegyező nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy lányuk megkapja az oltást.

Az Egészségkalauz portál ennél pontosabb dátumot tud: információik szerint október 25-ig igényelhetik a szülők az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást.

Hogyan történik az oltás és hogyan alakul ki a védettség?
A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos, és ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség hat hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van. Az első oltást 2017 őszén, a másodikat pedig 2018 tavaszán kapják meg az érintett hetedik osztályos lányok.

Kell-e fizetni a jogosultaknak az oltásért?
Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

Kiknél és milyen rákos betegségek ellen nyújt védelmet a HPV-oltás?
Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt - írta a BBC News.

- Elegendő ember beoltásával felszámolható a vírus, mivel kizárólag embereket fertőz meg. Ausztráliában 90 százalékkal csökkent a fertőzöttség a vakcinaprogram tíz évvel ezelőtti bevezetése óta - mondta Ian Frazer, az ausztráliai Transzlációs Kutatóintézet professzora.

Hogyan reagál az immunrendszer a HPV vírusra?
A humán papillomavírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

- Az emberek többségének immunrendszere egyszerűen megszabadul a vírustól anélkül, hogy az illető tudomást szerezne arról, hogy megfertőződött, de a népesség egy százalékánál öt évig is fennáll a fertőzöttség. Ebben az esetben a fertőzöttnek nagyon nagy az esélye, hogy rákos lesz - mondta a szakember.

A HPV-oltás bevezetése óta 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma.
 
Forrás: MTI, BBC, Egészségportál
Fotó: Freepik/pressfoto

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2017.10.19