Főoldal > Cikkek > Betegségek > Lázcsillapítás babáknál, gyermekeknél: Ne gyógyszerrel tömd a gyereket, ha belázasodik! - Ezt tedd helyette - Szülők Lapja

Lázcsillapítás babáknál, gyermekeknél: Ne gyógyszerrel tömd a gyereket, ha belázasodik! - Ezt tedd helyette

Szülőklapja képLázcsillapítás babáknál, kisgyermekeknél - Mit tehetsz, ha lázas a gyerek? Jó dolog, ha rögtön a lázcsillapítóért nyúlsz? Édesanya szerzőnk mesélte el tapasztalatait, de a cikkben megtalálod a legújabb hivatalos lázcsillapítási elveket is.

Szerző: Szülők lapja
2017-12-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mit tehetsz, ha lázas a gyerek? Jó dolog, ha rögtön a lázcsillapítóért nyúlsz? Édesanya szerzőnk mesélte el tapasztalatait, de a cikkben megtalálod a legújabb hivatalos lázcsillapítási elveket is.

Egy barátnőm elkeseredve újságolta, hogy a fiainak 40 fokos láza van, amit még gyógyszerrel sem képesek csillapítani. Megértem az aggodalmát, mi is átéltük már ezt. Fanni az elmúlt évek alatt több tucatszor volt beteg és gyakran 40 fokig is felszökött a láza.

Az immunológiai vizsgálat szerint egészséges
Amikor zsinórban tizedszer lázasodott be, immunológiai vizsgálatot kértünk. Az eredmény megnyugtató volt, Fanni teljesen egészséges. Az immunológus elmagyarázta, hogy vannak lázas típusú emberek, akik könnyen belázasodnak. Azt is elmondta, hogy ettől nem kell megijedni, a láz egy teljesen természetes folyamat, a szervezet így védekezik a kórokozók ellen.

Azt is megtudtam, hogy a régi eljárással ellentétben, ma már óva intenek a láz rutinszerű csillapításától. Azt tanácsolta, hogy csak akkor adjunk be lázcsillapítót, ha a gyereknek rossz az általános közérzete.

Megváltoztak a lázcsillapítási szokásaim
A beszélgetést követően utánaolvastam a korszerű lázcsillapításnak, és azóta csak és kizárólag indokolt esetben adok gyógyszert Fanninak.
Megtudtam, hogy a gyógyszerekkel érdemes csínján bánni, ugyanis megterhelik a májat és extrém esetben akár súlyos májkárosodáshoz is vezethet a túlzott gyógyszerhasználat.

Kezdetben a legtöbb szülőhöz hasonlóan én is bepánikoltam, amikor Fanninak magasra szökött a láza. Mivel lázas típus, esetében ez gyakran 40 fokot jelentett.

Előfordult olyan is, hogy sem a lázcsillapító sem a hűtőfürdő nem vitte le a hőmérsékletét. Egy alkalommal Fanni begyógyszerezve ült a hűtőfürdőben, de a hőmérő higanyszála nem mozdult a 40 fokról. Kiborulva hívtuk a Bethesda kórházat. Egy kedves, segítőkész doktornő olyan tanácsot adott, ami egy életre megváltoztatta a lázcsillapítási szokásainkat.

Láz esetén ez a legfontosabb!
Azt tanácsolta ugyanis, hogy itassuk Fannit. Elmondta, hogy egy lázas kisgyereknek minimum 1 liter folyadékot kell meginnia. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a kulcsa mindennek, ennek hiányában a láza nem fog csillapodni, még gyógyszerrel sem.

A doktornővel történt beszélgetés óta, ha Fanni belázasodik a következőképpen járok el:
- Odafigyelek, hogy bőven fogyasszon folyadékot, napi 1-1,5 litert.
- Könnyű ruhát adok rá, hogy a termelt plusz hőt le tudja adni a teste.
Megfigyeltem, hogy rendszerint alvás közben szökik fel a láza. Régebben kétségbeestem, amikor 39-40 fokos lázzal ébredt és azonnal belenyomtam a lázcsillapítót. Most egyszerűen gyorsan lenge ruhába öltöztetem és megitatok vele egy nagy bögre teát.

Az esetek döntő többségében ez pont elég ahhoz, hogy 38 fokra visszamenjen a hőmérséklete. Ezt pedig már nem szükséges tovább csillapítani. A láz ugyanis-ahogy az immunológus elmagyarázta- valóban hasznos dolog. Amióta nem nyomom le erőszakkal Fanni hőmérsékletét, hanem hagyom dolgozni a szervezetét, lerövidült a betegségek lefolyása. Míg korábban 3-4 napig küzdöttünk a lázzal, újabban 1-1,5 nap alatt túl vagyunk az egészen.

Ezért nem használunk gyógyszert lázcsillapításra!
Régebben a gyógyszer radikálisan levitte a hőmérsékletét, de az néhány óra elteltével ismét felszökött. A szervezete küzdött a gyógyszer ellen és próbálta tenni a dolgát. A magasabb testhőmérséklet ugyanis arra szolgál, hogy kiirtsa a kórokozókat. Amióta természetes módszerekkel (elsősorban folyadékbevitellel), gyengéden csillapítom Fanni lázát, a szervezete sokkal hatékonyabban győzi le a kórokozókat és gyorsabb lefolyásúak a betegségek.

Ez pedig mindannyiunknak hasznára válik, a hosszan tartó lázas állapot ugyanis borzasztóan kimerítette a kis szervezetét és napokig elhúzódott a lábadozás időszaka is.
 

Lázcsillapítás csecsemőknél, gyermekeknél - A legújabb szakmai irányelvek


Nem kell lázcsillapító gyógyszer: Gyógyszeres lázcsillapító rutinszerű adása jó közérzetű gyermekek esetében nem indokolt, ha a láz csillapításának egyedüli javallata a testhőmérséklet csökkentése.

Adható lázcsillapító gyógyszer: A gyógyszeres lázcsillapítást mérlegelni kell, ha a lázas gyermek közérzete rossz. Ebben az esetben ajánlott a szülő vagy gondviselő nézeteit, elvárásait figyelembe venni.1. Amit a gyógyszeres lázcsillapításról tudni kell:
- Egyes gyógyszerek (lázcsillapító szerek), pl. a paracetamol, az amidazofen, és az ibuprofen megkönnyítik a láz elviselését és egyben csillapítják is azt. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók!
- Egyszerre nem adható kétféle lázcsillapító! Viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik.
- Lázcsillapítók esetén, akárcsak más gyógyszerek esetében is, a gyógyszer-túladagolás veszélyének elkerülése céljából mindig figyelmesen olvasd el a betegtájékoztatót vagy kérdezd meg a kezelőorvost további információkért!
- Figyelem! Szalicilát-tartalmú lázcsillapítók adása 10 éves életkor alatt nem javasolt!
- Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.

2. Fizikális lázcsillapítás (hűtőfürdő vagy/és törzs vagy az egész test borogatása) alkalmazható módszer láz esetén (főleg, ha gyógyszeres kezelés lehetősége nem lehetséges). A didergést azonban el kell kerülni, mert ez tovább növelheti a testhőmérsékletet. Olyan gyermekek esetében, akik a lázcsillapítás ezen módjától félnek, rossz élményként élik meg, kerülendő a fizikális lázcsillapítás.

Egyéb teendők
Ügyelj a rendszeres itatásra (szoptatott csecsemőnél az anyatej a legjobb), hogy a folyadékvesztést, kiszáradást elkerüljétek!  
− Figyelj a kiszáradás jeleire: száraz száj, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, aláárkolt szemek, a fejtető szintjéhez képest besüppedt kutacs (kutacs: a kis kerek "puhaság" a csecsemő feje tetején), kevesebb vizelet.  
− Biztasd a gyermeket további ivásra, ha a kiszáradás jeleit észleled. Probléma esetén kérj újra tanácsot szakembertől!
(Forrás: Egészségügyi közlöny LXI./7. 2011)

Forrás: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője; Egészségügyi közlöny kivonatok
Fotó: Flickr/futurestreet

Címkék: lázas gyerek, lázcsillapítás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kéz-láb-száj betegség: egy fájdalmas vírus terjed a gyerekek között - Mi okozza, mik a tünetei, hogyan terjed és miként kezelhető?
Kéz-láb-száj betegség: egy fájdalmas vírus terjed a gyerekek között - Mi okozza, mik a tünetei, hogyan terjed és miként kezelhető?

Egyre több gyereknél diagnosztizálnak kéz-láb-száj vírust Magyarországon. Mik a betegség tünetei? Hogyan kezeljük a kéz-láb-száj betegséget? Hogyan védekezhetünk a vírus ellen? Milyen szövődményei vannak a kéz-láb-száj vírusnak?

tovább a cikkre
Lázas, fertőző gyerekek a bölcsiben, oviban: miért dönt úgy egy anya, hogy nem marad otthon a beteg gyerekkel? - A dolgozó anyák dilemmáját fogalmazta meg egy kisgyerekes anyuka
Lázas, fertőző gyerekek a bölcsiben, oviban: miért dönt úgy egy anya, hogy nem marad otthon a beteg gyerekkel? - A dolgozó anyák dilemmáját fogalmazta meg egy kisgyerekes anyuka

A beteg kisgyereknek egyértelműen rossz, ha lázasan és betegen viszik a bölcsibe, oviba. De mit tegyen az a szülő, aki az állását féltve nagymamai segítség nélkül nem tud mást tenni? És milyen szokatlan megoldásra kényszerült egy óvoda, ahol a szülők nem hallgattak az óvónőkre? Mindezekre Kerékgyártó Andrea pedagógus szerzőnk keresi a válaszokat.

tovább a cikkre
Ilyenkor ne vidd a gyereket bölcsibe, óvodába! 7 intő jel, ami betegségre utal - akkor is, ha a gyerek nem lázas
Ilyenkor ne vidd a gyereket bölcsibe, óvodába! 7 intő jel, ami betegségre utal - akkor is, ha a gyerek nem lázas

Sok szülő úgy gondolja, hogy ha nincs láz, akkor a gyerek nem is beteg igazán, pedig a jelentéktelennek tűnő tünetek mögött komoly betegségek is meghúzódhatnak, arról nem beszélve, hogy a kisgyerek a többi bölcsis, ovis gyereket is megfertőzheti. Dr. Torkos Ágnes, gyermekorvos szakértőnk írása.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza