Hivatalos közlemény: Nincs többéves várólista az endometriózis műtétre! - Az endometriózis okai, tünetei, kezelése

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Hivatalos közlemény: Nincs többéves várólista az endometriózis műtétre! - Az endometriózis okai, tünetei, kezelése A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő hivatalos közleménye szerint a médiában felröppent hírekkel ellentétben nincsenek több évig tartó várólisták az endometriózisban szenvedő nők műtéti ellátására vonatkozóan. Az endometriózis tűnetei, okai, kezelési módjai.

Nincs többéves várólista endometriózis műtétre - szögezte le a 2018. január 8-án, hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Pár napja jelent meg az egyik hazai énekesnő közösségi oldalán a bejegyzés, melyben megírta, hogy hosszú ideje küzd a betegséggel, erős fájdalmai vannak és még éveket kell várnia a műtétre (2022-ig), mert olyan hosszú a várólista. Kivéve, ha van 2 millió forintja, mert akkor azonnal megműtik. Erre reagálva jelentette meg a NEAK közleményét.
 

NEAK: nincs többéves várólista endometriózis műtétre


A várakozási idő legfeljebb 2 hónap
Azt írták: a sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt.

Mint hangsúlyozták, a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító. Ha valaki ettől eltérő tájékoztatást kap, vagy az ellátással kapcsolatban panasza merülne fel, annak azt javasolják, forduljon a NEAK-hoz, és kivizsgálják a konkrét esetet - tették hozzá.



Elsődleges cél a várólisták csökkentése
Kiemelték: a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően többször fordítottak erre többletpénzt, összesen csaknem 20 milliárd forintot. Ezen felül erre az évre további 5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt - tették hozzá.

"A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között" - hangsúlyozta közleményében a NEAK.

Klinika és orvosfüggő a várólista hossza
Később az énekesnő - a hírek folyományaként - kiegészítette bejegyzését, hogy ő egy bizonyos orvoshoz és intézményhez ragaszkodik, és ott sajnos ilyen sokáig kell várni a műtétre, tehát "klinika és orvosfüggő, hol milyen hosszú a várólista".
A számára időközben elindult - tőle független - online pénzgyűjtést pedig köszöni, de szeretné ennek összegét a szervezőkkel egyetértésben az "Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány részére felajánlani, hogy tinédzsereknek szóló edukációs kiadványokra és előadásokra fordítsák.
 

Az endometriózis okai, tünetei, kezelése


Minden tizedik fogamzóképes korú nő endometriózisban szenved
A meddő nők csaknem felét ezzel a betegséggel kezelik - ezt már Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endometriózis Centrumának vezető szakorvosa mondta el korábban. Vezértünetként a menstruációs fájdalom felerősödését említette, melynek mértéke nincs arányban az elváltozás súlyosságával.

Olvasd el ezt is!
Gyakran okoz meddőséget az endometriózis - Mit kell tudnod róla? »»

Mi okozza az endometriózist?
Az endometriózis a fogamzóképes korú nők betegsége, amelynek kialakulásában kulcsszerepet játszanak a méhnyálkahártya sejtjei, amelyek nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg. Ezek egyrészt gyulladást, másfelől letapadásokat, összenövéseket idézhetnek elő, és amennyiben a petevezeték is érintett, meddőség is kialakulhat. Csaknem minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek - mondta a szakorvos,k hozzátéve, hogy összességében 180-200 ezer nő lehet érintett Magyarországon.

Milyen tünetei vannak az endometriózisnak?
A menstruáció idején jelentkező erős hasi fájdalom az endometriózis legfőbb tünete, ez a betegek nyolcvan százalékára jellemző, de gyakori a krónikus, fél évnél hosszabb ideig tartó kismedencei fájdalom is – mondta az egyetemi adjunktus, aki szerint az sem ritka, hogy teljesen panaszmentes a páciens, és csak akkor diagnosztizálják a kórképet, amikor a sikertelen teherbeesés okát próbálják feltárni. Nehezíti a felismerést, hogy kizárólag a hastükrözés alkalmas a kórkép diagnosztizálására. Mivel nem tudni, mitől alakul ki, oki terápia nem létezik, kezelésként a gyógyszer vagy a műtét jöhet szóba.

Más szervekre is átterjedhet
Hozzátette, krónikus betegségről van szó, és minden egyes menstruációval romlik a páciens állapota, az endometriózis más szervekre, például a húgyhólyagra vagy a vastagbélre is kiterjedhet. Ezért is fontos, hogy korai stádiumban, egy kisebb hashártya elváltozásnál észrevegyék és kezeljék, amikor még elegendő egy néhány perces beavatkozás, és megelőzhető az életminőség romlása. Nehézkes a diagnózisalkotás, ugyanis semmilyen képalkotó eljárás vagy vérteszt nem alkalmas az elváltozás felismerésére, kizárólag műtéti eljárással, endoszkóppal lehet kideríteni a fájdalom okát, ennek azonban – minden más altatásban végzett beavatkozáshoz hasonlóan – vannak kockázatai és lehetséges szövődményei.

Egyéni kezelési módok
Mivel az endometriózis oka nem ismert, így oki terápia sem létezik. A kezelési módot mindig egyénileg határozzák meg a beteggel közösen, a döntés során figyelembe veszik egyebek közt, hogy hány éves a páciens, milyen az állapota, tervez-e gyermeket a közeljövőben.
  • Serdülőknél: Serdülők esetében többnyire gyógyszeres terápiát választanak, van, hogy fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt kap a beteg, illetve vannak különböző hormon tartalmú készítmények, amelyekkel felfüggesztik a petefészek működését, vagyis nem fog menstruálni a beteg, a magas ösztrogénszintek kiiktatásával pedig megszűnhetnek a panaszok, és megállítható az állapot romlása.
  • Babavárás előtt állóknál: Azoknál, akik a közeljövőben szülni szeretnének, a műtétet javasolják. Fontos azonban tudni, hogy krónikus betegségről van szó, és 5 éves távlatban 50 százalékos a kiújulás esélye, ezért a rendszeres kontroll elengedhetetlen.

Megelőzés - mire figyelj oda?
Dr. Bokor Attila szerint mind a megelőzésben, mind a kiújulás esélyének csökkentésében fontos szerepet játszik a helyes életmód. Az adjunktus szerint a testmozgást be kell építenünk a mindennapjainkba, és bár nem egyértelműen igazolt, de valószínű, hogy a túlzott vöröshús- és cukorfogyasztás is hozzájárul a betegség kialakulásához, így ezeket is javallott kerülni.

Számít a genetikai háttér
Genetikai háttere is van az endometriózisnak, ha az anyánál előfordult, a lányának hétszeres esélye lesz arra, hogy nála is diagnosztizálják ezt a kórképet, így családi halmozódás esetén érdemes fokozottan figyelni erre.

Tudj meg többet!
Az endometriózis, okai, tünetei, lehetséges kezelési módjai »»

Forrás: MTI, Facebook, Semmelweis Médiasarok
Fotó: Pixabay   

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2018.01.09