Főoldal > Cikkek > Betegségek > Halláskárosodás gyerekeknél - Hogyan segít az audiológus? Mikor van szükség hallókészülékre? - Szülők Lapja

Halláskárosodás gyerekeknél - Hogyan segít az audiológus? Mikor van szükség hallókészülékre?

Szülőklapja képMi a különbség a fül-orr-gégész és az audiológus között? Hogy zajlik a gyermekek audiológiai vizsgálata? Mikor van a gyermeknek szüksége hallókészülékre? Cikkünkből minden kiderül.

Szerző: Szülők lapja
2018-02-28
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mi a különbség a fül-orr-gégész és az audiológus között? Hogy zajlik a gyermekek audiológiai vizsgálata? Mikor van a gyermeknek szüksége hallókészülékre? Cikkünkből minden kiderül.


10 dolog, amit a szülők tudni akarnak az audiológusról


1. Van különbség a fül-orr-gégész, a hallókészülék specialista és az audiológus között
Az audiológus egy doktori szintű szakember, aki felméri a gyermek hallását és diagnosztizálhatja a halláskárosodást. A fül-orr-gégész elrendelhet radiológiai vizsgálatot, felírhat gyógyszereket és végezhet műtétet. A hallókészülék specialista nem állapít meg halláskárosodást.

2. A középfül folyadékok okozhatnak halláskárosodást
Van különbség a középfül folyadék (savós középfülgyulladás) és a középfül fertőzés (heveny középfülgyulladás) között. A savós középfülgyulladás esetében a középfül területe steril, nem fertőzött. Bár fertőzés nincs jelen, a folyadék mégis okozhat hallásvesztést. Ha folyadék marad a középfülben, a miatta kialakult halláskárosodás zavarhatja a beszéd és a hallás fejlődését, valamint az iskolai teljesítményre is hatással lehet. Ha a gyermeket már kezelték fülgyulladással, fontos figyelni arra, hogy a folyadék is eltűnt-e, nem csak a fertőzés.

Bővebben a középfülgyulladásról itt olvashatsz: A középfülgyulladás okai, tünetei, kezelése »

3. Fontos az újszülöttek hallásának ellenőrzése
1000-ből 3 gyermek születik nagyothallóként, miközben a szülők normál hallásúak és a családban sincs más halláskárosult. A hallásvesztés gyors felismerésével, korai beavatkozással és megfelelő kezeléssel segíthető a beszéd, a nyelv és az agy fejlődése. Ha a gyermek hallása újszülöttként nem megfelelő, folyamatosan ellenőrizni kell állapotát. Nem lehet túl fiatalnak lenni a hallásvizsgálathoz. Nem kötelező rendszeresen vizsgáltatni a hallást, de miért kockáztassunk?

4. Nem akar az orvos nyugtatót adni a gyermeknek
A pontos eredmények fontosak. A hallásvizsgálat típusát a gyermek kora és fejlődési képességei határozzák meg. Az audiológus megpróbálja a lehető legtöbb információt összegyűjteni. Ehhez az kell, hogy a szülő együttműködő legyen. Ha az utasítás szerint a gyermek nem alhat, hogy a vizsgálat során el tudjon aludni, nyugodt maradjon, ne hagyjuk a gyermeket elaludni vagy szundítani az autóban az úton! Ha az orvos azt kéri, hogy gyakoroljuk a gyermek fülére tenni a fejhallgatót, annak oka van. Egyes esetekben nyugtató alkalmazása szükséges, hogy pontos tesztet lehessen végezni, de ez a legvégső eset.

5. Soha nem túl korai megvédeni a gyermek hallását a hangos zajoktól
Egyre több gyermek szenved el halláskárosodást állandó zajok által. Autóverseny, vadászat, mezőgazdasági gépek, mp3 lejátszók fül- és fejhallgatóval, hangos koncertek, csak pár tevékenység, melyek kárt okoznak a hallásban. Zajos környezetben hallásvédőt viselni olyan, mint autóban biztonsági övet használni. A védelem megakadályozza a zaj okozta halláskárosodást és a fülzúgást.

6. A hallás nem csak a fülekről szól, hanem az agyról is
  • Füleink észlelik a hangot, de az agy ad értelmet nekik. Ha a fülek jól működnek, de a gyermek mégis nehezen hall, rosszul észleli a beérkező hang irányát vagy helyesírási hibákkal küzd, auditív feldolgozási zavar lehet a háttérben (APD). A kezelésre fontos egy erre specializálódott orvost találni, aki felállítja a pontos diagnózist és kezeli a problémát. Más szakembereknek, mint a logopédus vagy a pszichológus is fontos szerepet játszanak az APD esetén, a diagnózist azonban az audiológus fogja felállítani.
  • Egy másik hallási rendellenesség az úgynevezett auditív neuropathia spektrum zavar (ANSD), melynél a hang nem megfelelően kerül továbbításra az agyba. A hallás érzékenysége a normális és a súlyos között bárhol mozoghat. Az ANSD-vel élők nehezebben hallanak és értik meg a beszédet zajban, illetve hallásuk ingadozó. Az ANSD-t az audiológus diagnosztizálja.

7. Ha a hallókészülék kikapcsol, a gyermek agya is
A hallásban a fülnek és az agynak egyaránt fontos szerepe van, így ha a gyermek hallókészülékét lekapcsoljuk, egyértelműen nem jutnak el a hangok az agyba. Elengedhetetlen, hogy a hangok eljussanak az agyhoz, hogy az fejlődni tudjon. Az alapok (az első életévben) meghatározzák a további fejlődést, a beszéd és a nyelvi készségek elsajátítását.

8. Az enyhe halláscsökkenés is halláskárosodás
Minimális, mérsékelt, egyoldalú (egyik fül) halláskárosodás is halláskárosodás. Az iskolás korú gyermekek körülbelül 5,4%-a tapasztal állandó minimális, mérsékelt vagy egyoldalú halláscsökkenést. A kezeletlen halláscsökkenéssel élő gyermekek tízszer nagyobb valószínűséggel teljesítenek rosszabbul, mint egészséges hallású társaik. Háttérzajban (pl. zajos osztályteremben) nehezebben érhető a beszéd és a figyelem is lankad, ez pedig viselkedési problémákat eredményezhet. Fontolóra kell venni FM-rendszerű hallókészülék használatát, mert ez jelentősen javítja a beszédértést a háttérzajok tompításának köszönhetően.

9. Hallókészülék szünet
Hallókészülék szünet, a gyermek kinövi a fülmintát, tönkremegy az akkumulátor... Ez egy soha véget nem érő ciklus. Tervezni kell ilyen elkerülhetetlen esetekkel. Legyen otthon javítókészlet sztetoszkóppal, extra fülhorog, elsősegélycsomag, tisztító oldat, akkumulátor teszter, és ha lehet, egy tartalék hallókészülék. Kérjük meg az audiológust, hogy tanítson meg minket a hallókészülék összeállítására! Sok egyszerű, otthoni javítással tudunk időt spórolni, és a hallókészüléket használatban tartani. Tisztítsuk meg a hallókészüléket! Tanuljuk meg, hogy kell eltávolítani a fülzsírt a készülék fülbetétjéből, és győződjünk meg róla, hogy a gyermek jól hall vele. Ellenőrizzük, hogy a fülbetét nem túl kicsi vagy kopott, kell-e cserélni. Mindennapi odafigyeléssel megakadályozhatjuk a nagyobb problémákat, és meghosszabbíthatjuk a hallókészülék élettartamát.

10. Az audiológus a segítségünkre van
A legtöbb audiológus elhivatott szakmája iránt és szenvedélye segíteni az embereknek jobban hallani. Semmi sem kifizetődőbb, mint a beteg sikere, és semmi sem lehangolóbb, mint amikor nem sikerül kapcsolatot teremteni a családdal. Ha a cél a nagyothalló gyermeknél az orális beszéd, más módszereket kell alkalmazni, mint a jelnyelv használata. A hatékony audiológus-beteg munkához tisztázni kell a célokat, vágyakat, álmokat, hogy azok valósággá válhassanak.

Forrás: mindenamihallas.hu/Varga Zsófia
Fotó: Freepik/laros, oticon.com

Címkék: hallás, audiológus, audiológiai vizsgálat, gyermek hallókészlék, gyermek audiológiai vizsgálata, fül-orr-gégész

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyógyítható a mogyoróallergia? Új módszert találtak az allergia leküzdésére! - A mogyoróallergia tünetei, veszélye
Gyógyítható a mogyoróallergia? Új módszert találtak az allergia leküzdésére! - A mogyoróallergia tünetei, veszélye

Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatás során, amelyben a beteg gyerekek napi egy mogyoróliszt-kapszulát szedtek fél éven át, hogy kialakuljon bennük a tolerancia. Legyőzhető lesz a mogyoróallergia?

tovább a cikkre
Megfejtették a kutatók, mi növelheti a petefészekrák kockázatát - Az apának is köze van hozzá!
Megfejtették a kutatók, mi növelheti a petefészekrák kockázatát - Az apának is köze van hozzá!

Ez a tanulmány azt sugallja, hogy a nők egy része nem csupán anyai ágon, hanem éppúgy az apja családján keresztül is örökölheti a petefészekrák kockázatát az újonnan azonosított génmutáció révén.

tovább a cikkre
Tévesen hajtottak végre koponyaműtétet egy 7 éves kisfiún Debrecenben! - Nem is az volt a baja, amit az orvosa állított
Tévesen hajtottak végre koponyaműtétet egy 7 éves kisfiún Debrecenben! - Nem is az volt a baja, amit az orvosa állított

Mit tennél, ha gyermekedet indokolatlanul műtenék meg és sodornák ezzel veszélybe az életét? Ha a műtét után még rosszabb lenne az állapota, mint előtte? Ha olyan kifejezésekkel dobálózna egy elismert orvos, mint kisfejűség, koponyacsontosodási zavar?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Őszibaracklé

Őszibaracklé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm őszibarack

Recept:

Az érett gyümölcsöt alaposan megmossuk, héját leválasztjuk és almareszelőn lereszeljük. Ezután szitán áttörjük és az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamintartalma csökken!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza