Nagyothallás babáknál, kisgyermekeknél: Cytomegalovírus is okozhatja! - Milyen tüneteknél gyanakodj? Hogyan kezelhető?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Nagyothallás babáknál, kisgyermekeknél: Cytomegalovírus is okozhatja! - Milyen tüneteknél gyanakodj? Hogyan kezelhető? Mi az a CMV vírus, mely halláscsökkenést okozhat a babáknál? Tudtad, hogy már magzatként is megfertőződhet? Melyek a halláscsökkenés korai tünetei? Miért fontos és hogyan zajlik a csecsemők hallásvizsgálata?

A cytomegalovírus, röviden CMV, egy nagyon gyakori vírus, melynek szinte mindannyian a hordozói vagyunk. A legtöbben nem tudunk róla, ugyanis ritkán okoz tüneteket. Ha egyszer megfertőzött, többé nem szabadulunk tőle, hol aktív, hol nyugvó állapotban van, de ha egészségesek vagyunk, akkor általában az utóbbi a jellemző. Csak másik embertől kaphatjuk el, különféle testnedvek útján terjed.


Egy vírus, ami halláskárosodással fenyegeti az újszülöttet


A CMV miatt elsősorban a gyenge immunrendszerű embereknek és a várandós kismamáknak kell aggódni
Babaváráskor akkor lehet veszélyes, ha a kismama korábban nem találkozott a vírussal, és a terhesség ideje alatt fertőződik meg. Ha már régebben átesett az első fertőzésen, jóval kisebb az esély, hogy a vírus aktiválódjon, és bekerüljön a magzat szervezetébe.



A CMV tünetei:
Ha a magzat a méhben fertőződik meg, akkor már születéskor súlyos tünetek mutatkozhatnak rajta: sárga bőr és szemek, lila foltok a bőrön, alacsony születési súly, megnagyobbodott lép illetve máj, valamint májműködési zavarok.

Ám a legtöbb fertőzött baba születéskor egészségesnek tűnik, és csak később, akár hónapok vagy évek múltán derül fény a következményekre. Ezek közül a leggyakoribb a halláscsökkenés. Mivel ez alapvetően befolyásolja a gyermek beszédfejlődését, nagyon fontos, hogy idejében felfedezzék a babáknál ezt az egészségügyi problémát.

Miért fontos a CMV-fertőzés ellenőrzése?
Természetesen el kell végezni a megfelelő vizsgálatokat, hogy kiderüljön a kismama CMV fertőzöttsége, és a terhesség során is többször szükséges az ellenőrzés, hiszen bármikor találkozhat a kismama a vírussal, illetve kis eséllyel ugyan, de a már szervezetben lévő vírusok is aktiválódhatnak.

Korai stádiumban a CMV-fertőzés vírusellenes gyógyszerekkel kezelhető, ennek hiányában azonban jelentősen megnő a halláskárosodás, illetve egyéb szervi rendellenesség kialakulásának kockázata.

Melyek a gyermekkori nagyothallás jelei?
Fontos, hogy a gyerekeknél időben felismerjük a halláskárosodás jeleit, ugyanis a halláscsökkenés következtében a beszéd- és nyelvtanulásban súlyos hátrányba kerülhet, amely később az egész életpályájára kiható, komoly tanulási problémákhoz vezethet.

Melyek a halláscsökkenésre utaló jelek?
- kisbabánk nem reagál kellően a hangokra és a zajra, nem keresi a tekintetével a hangforrást, nem ijed meg a hangos zajokra
- csecsemőnél a sírás különös hangszíne hívhatja fel a figyelmet, kisgyereknél a beszéd hangszíne, magassága és ritmusa lehet szokatlan
- halláskárosodott kisgyerekeknél a pöszeség, a gyenge olvasás- és íráskészség, a megkésett beszédfejlődés, a vizuális beállítottság lehet jellemző
- a gyermek gyakran magába fordul, vagy agresszív magatartást mutat
- a hallássérült babák sokkal kevesebbet gügyögnek, mint ép hallású kortársaik

Hogyan zajlik a csecsemőkori hallásvizsgálat?
Érdemes a csecsemő hallását ellenőriztetni, akkor is, ha semmilyen tünetet nem tapasztalunk. A halláscsökkenés és a hallóideg veleszületett károsodását OAE (otoakusztikus emisszio), illetve BERA (agytörzsi audiometria) vizsgálatokkal lehet kimutatni, melyeket a baba életének első 4-6 hetében szükséges elvégeztetni. Nem kell aggódni, mert a csecsemő hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes, rövid ideig tart, és megbízható, pontos eredményt nyújt. A hallásrehabilitáció minél korábbi megkezdésével biztosíthatjuk, hogy gyermekünk nyelvi fejlődése ne maradjon el ép hallású kortársaihoz képest

A babákat a saját gügyögésük hallgatása segíti a beszédtanulásban
A babák beszéd- és nyelvi fejlődésében döntő fontosságú saját, beszédet utánzó gügyögésük hallása. A babák életük első évében rengeteget tanulnak a hangokon keresztül. A másoktól való tanulás is fontos a beszédfejlődésükhöz, ám a hallás teszi lehetővé számukra, hogy felfedezzék saját hangadásukat, kiejtésüket, és ezáltal tanuljanak, fejlődjenek.

Halláscsökkent csecsemők implantátummal utolérhetik a beszédfejlődésben kortársaikat
A Missouri Egyetem kutatói megállapították, hogy a jelentősebb halláskárosodásban szenvedő csecsemők, akik hallásuk javítása érdekében cochleáris implantátumot kaptak, igen gyorsan, mindössze négy hónapon belül utolérték a hangok kiejtésében azt a szintet, mely az ép hallású csecsemőknél tapasztalható. A kutatók tanulmányukkal a korai hallásellenőrzés fontosságára, és a cochleáris implantátumok jelentőségére kívánták felhívni a figyelmet.

Forrás:mindeamihallas.hu/Jáksó Nóra
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.09.04