Főoldal > Cikkek > Betegségek > Autistavizsgáló központ nyílt Budapesten! - Milyen tüneteknél gyanakodj autizmusra? Hogyan látja egy autista a vi - Szülők Lapja

Autistavizsgáló központ nyílt Budapesten! - Milyen tüneteknél gyanakodj autizmusra? Hogyan látja egy autista a világot?

Szülőklapja képMi az autizmus? Milyen jelek utalnak autizmusra? Hogyan mutatható ki az autizmus? Az Autizmus világnapja (április 2.) apropóján egy alapítvány kampánnyal jelentkezett, és átadták Közép-Európa eddig egyetlen autistavizsgáló-központját.

Szerző: Szülők lapja
2018-03-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mi az autizmus? Milyen jelek utalnak autizmusra? Hogyan mutatható ki az autizmus? Miként látják az autisták a világot? Az Autizmus világnapja (április 2.) apropóján egy alapítvány kampánnyal jelentkezett, és átadták Közép-Európa eddig egyetlen autistavizsgáló-központját is.

Autistavizsgáló-központ nyílt
Átadták Közép-Európa első autistavizsgáló-központját, amely Budapesten, a felújított Heim Pál kórház Madarász utcai részlegében kapott helyet - mondta el Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. Az új központban az autista gyerekeket a nekik szükséges nyugodt környezetben tudják gyógyítani - tette hozzá.

Mi az autizmus?
Az autizmus spektrumzavar egy veleszületett, gyógyíthatatlan betegség, amelynek számos változata létezik. A legjellemzőbb, hogy a betegséggel élők nehezen fogadják be a világot, ezen belül frusztrálónak éreznek átlagosnak tartott érzelmeket, színeket és zajokat - ismertette a főigazgató.

A tünetek általában 2 éves kor körül jelentkeznek, a gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 éves koruk között mutatják - fiúknál 4-5-ször gyakoribb, mint lányoknál. Bár közvetlen környezetükhöz való kapcsolatuk, alkalmazkodásuk ezután lényegesen javulhat, de az alapprobléma nem változik. Az autizmus nem egyforma mindenkinél, skálája az enyhe szociális készségzavartól a súlyosabb, gyakran értelmi fogyatékossággal együtt járó állapotig terjedhet.Milyen jelek utalhatnak többek között autizmusra?
- társaktól való elkülönülés - úgynevezett "autisztikus magány" - vagy szokatlan közeledés
- egyoldalú interakció
- a beszéd hiánya, a beszéd szintjéhez képest gyenge beszédhasználat, kommunikáció, vagy a nyelv szó szerinti értelmezése, furcsa tartalma, szokatlan hanghordozása
- szokatlan, sztereotip, repetitív (ismétlődő) tevékenységek, hobbik
- ragaszkodás az állandósághoz, a megszokotthoz - változás esetén dühkitörés
- repkedő kézmozgás, lábujjhegyen járás
- előre-hátra ringás, kézfej rázása stresszhatásra
- csökkent fájdalomérzés
- fóbiák
- alvászavar
- önmaga ellen irányuló agresszió

Az autista gyerekeknek a gyógyuláshoz szükségük van akadálymentesített környezetre, ahol olyan szín- és hangvilág veszi körül őket, amely nyugodt közeget biztosít nekik - erre is szolgál az autista vizsgálóközpont.

A vizsgálóközpont létrehozására tavaly április 2-án az autizmus világnapján hirdetett gyűjtést a Út a Mosolyért Alapítvány. Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke azt mondta: előszeretettel támogatnak olyan területeket, amelyek nem kapnak elég figyelmet, és mindig a hosszú távú megoldások kialakítása a céljuk, miként ez az autistavizsgáló-központ esetében is történt.

Naponta 1 autizmus-diagnózis Budapesten
Csak Budapesten naponta minimum egy autizmus diagnózist adnak ki, a legoptimistább becslések szerint is minden 100. gyerek autizmussal jön világra - ezt már a Mars Alapítvány közölte új kampányuk, egy VR-film apropóján, mely azt mutatja meg a gyermek szemszögéből, mit érez egy autista gyerek egy nyüzsgő bevásárlóközpontban.

100 ezer autista gyermek hazánkban
Egy idén nyáron záródó több éves, 16 EU-s országban zajló kutatás előzetes adatai szerint az alsó  tagozatos iskolás korosztály 1%-a autista, ez Magyarországon 100 000 embert jelent. Az autizmus diagnózisok száma erőteljes emelkedést mutat az egész világon, ezért az ENSZ 2007-ben április 2-át az Autizmus világnapjává nyilvánította.

Milyen érzés autistának lenni?
A Mars Alapítvány kampányában az autista emberek nehézségeire hívja fel a figyelmet, amik akadályozzák őket a hétköznapi életben olyan egyszerű dolgok kapcsán, mint például a bevásárlás vagy a tömegközlekedés, és amelyek az emberek többsége előtt ismeretlenek. A kampány célja, hogy közelebb hozza az autista emberek világát. A most közzétett kisfilmben érzékszerveinkkel ugyanazt érzékelhetjük, amit a főszereplő autista kisfiú a bevásárlóközpontban.

- Azt látom, hogy azok az emberek "félnek" tőlünk, akiknek nincs elég tudás a birtokukban - legyen az pedagógus, orvos, pénztáros, stb. - mondja Oravecz Lizanka, aki felnőttként kapott Asperger-diagnózist, és szakértőként segíti az alapítvány munkáját.

- Autistának lenni olyan, mintha egyszerre lennék süket, néma, vak. Süket vagyok, amikor zajban kell meghallanom a másik embert, viszont denevérfülű, ha csend van. Néma vagyok, ha hirtelen kell válaszolnom, mert nagyon szorongok, pedig amúgy rengeteget beszélek. Elvakítanak a fények, miközben élesen látok minden apró porszemet a levegőben, vagy észreveszem a legapróbb változásokat is a környezetemben. Sokszor vagyok vak szociálisan is - tette hozzá.

Videó: így érez egy autista kisgyerek a bevásárlóközpontban - Végig bírod nézni?1989 óta létezik hazánkban autizmus diagnosztika
Magyarországon 1989 óta létezik autizmus diagnosztika. A diagnózist nyújtó intézmények legtöbbjének azonban sem ideje, sem módja nincs arra, hogy az autizmus diagnózis után támaszt, információt nyújtson a családoknak. Az alapítvány ezt a hiányt pótolja szülőknek és pedagógusoknak nyújtott tréningjeivel.

- Az Egyesült Államokban vagy Angliában a diagnózis felállítása után közvetlenül a család intenzív segítséget kap. Ilyenkor a szakember rendszeresen találkozik a szülőkkel, tréninget tart nekik, meglátogatja őket az otthonukban, segíti az iskolaválasztást. Nálunk ez nem így van - mondja Szilvásy Zsuzsanna, a Mars Alapítvány vezetője, aki egyben a WHO autizmus szakértője.

- A szülők már akkor elvesznek a rendszerben, amikor az autizmus gyanúja felmerül. Legendaszerűen terjednek a hírek jó diagnosztikai helyekről, különböző fejlesztésekről, amik segíthetnek, olyan óvodákról és iskolákról, amelyek beveszik ezeket a gyerekeket. Hivatalosan az autizmus fogyatékosságnak számít, ezért az egészségügyi rendszernek biztosítania kellene valamilyen bevett útvonalat. De ez nem történik meg, a szülők egymástól és honlapokról tájékozódnak - emelte ki Szilvásy Zsuzsanna.

Olvasd el ezt is!
Hogyan látja a világot egy autista kisgyermek? Kisfia gondolatait fogalmazta meg egy édesanya »

Forrás: MTI, Országos Sajtószolgálat, Autista.hu, Wikipédia
Fotó: Pixabay

Címkék: autizmus, autizmus világnapja április 2., autizmus jelei, tünetei

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Mindjárt itt a kullancsszezon, hogyan készüljünk a kullancsok ellen? Mit kell tudni a kullancscsípésről? Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok?
Mindjárt itt a kullancsszezon, hogyan készüljünk a kullancsok ellen? Mit kell tudni a kullancscsípésről? Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok?

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, ami áprilistól novemberig tart - hívta fel a figyelmet Szlávik János infektológus főorvos, kiemelve: ajánlott beadatni a védőoltás. Milyen betegségeket terjeszt a kullancs? Hogyan védekezhetsz ellene? Mit tegyél, ha kullancsot találsz a gyermekeden?

tovább a cikkre
Közlemény: ezentúl kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás! - Miért fontos beoltatni a gyermekedet?
Közlemény: ezentúl kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás! - Miért fontos beoltatni a gyermekedet?

A bárányhimlő elleni védőoltást kötelezővé és ingyenessé teszik a Nemzeti immunizációs programban a 15-18 hónapos gyermekek részére. Milyen tünetekkel jár a bárányhimlő? Hogyan kezelhető a bárányhimlő?

tovább a cikkre
Miért nem érti meg a gyerek, amit kérsz, ha nincs baj a hallásával? Lehet, hogy ez a betegség az oka!
Miért nem érti meg a gyerek, amit kérsz, ha nincs baj a hallásával? Lehet, hogy ez a betegség az oka!

Gyermeked nem figyel, állandóan ismételned kell önmagadat, és sokszor nem teszi meg azt, amit kérsz tőle? Nem biztos, hogy ennek az oka halláskárosodás vagy figyelmetlenség. Lehetséges, hogy gyermeked APD-ben szenved. Mi az az APD, mik a tünetei az APD-nek?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Őszibaracklé

Őszibaracklé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm őszibarack

Recept:

Az érett gyümölcsöt alaposan megmossuk, héját leválasztjuk és almareszelőn lereszeljük. Ezután szitán áttörjük és az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamintartalma csökken!

 

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Szuper húsvéti programok az egész családnak: állatsimogató, pónilovaglás, bábelőadások, kerti vasutazás

vissza vissza