Ismét kapható a patikákban az agyhártyagyulladás elleni vakcina - Ezért érdemes beoltatnod a gyermeked!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ismét kapható a patikákban az agyhártyagyulladás elleni vakcina - Ezért érdemes beoltatnod a gyermeked! A közlemény szerint év végéig elegendő mennyiség áll rendelkezésre az agyhártyagyulladás elleni oltóanyagból. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható. Mik az agyhártyagyulladás tünetei? Mennyibe kerül a vakcina? Ismét elérhető a hazai gyógyszertárakban a csecsemőkortól adható, meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina - közölte a gyártó cég kedden az MTI-vel.

Már csecsemőkortól beadható
A GlaxoSmithKline (GSK) Kft. közleménye szerint év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A cég által gyártott és forgalmazott vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

A közlemény idézi Iglódi-Csató Juditot, a cég kommunikációs igazgatóját, aki szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős, már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd Magyarországra. Várakozásaik szerint ezek kielégítik majd a megnövekedett hazai keresletet.

Mennyibe kerül a vakcina?
A GSK közölte, hogy a védőoltást továbbra is a korábbi nagykereskedelmi áron értékesíti, és az ajánlott 26 800 forintos bruttó fogyasztói áron sem változtat, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet.

Mit kell tudni az agyhártyagyulladásról?
A meningococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladás rendkívül gyors lefolyású fertőző betegség, a tünetek kezdetétől számítva 24-48 órán belül halált is okozhat. Ráadásul a fertőzés első jelei és tünetei más gyakori, nem súlyos megbetegedésre is utalhatnak, ezért a betegség a korai szakaszában nehezen diagnosztizálható. A fertőzésen átesettek 10-20 százaléka maradandó, súlyos testi és idegrendszeri károsodást szenved.



Agyhártyagyulladást több baktériumtörzs okozhat
Európában a legtöbb meningococcus megbetegedést a baktérium öt legismertebb - védőoltással megelőzhető - változatából a B és a C típus okozza. Magyarországon az elmúlt évtizedben évente átlagosan 43 meningococcus okozta esetet jelentettek, ezek többségében a baktérium B típusa okozta a megbetegedéseket.

Tragikusan is végződhet
2016 decemberében egy 18 éves budapesti gimnazista halt meg fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek, majd Borsodban és Hevesen halt egy 22 és 6 hónapos csecsemő, vélhetően agyhártyagyulladásban.

Mostanra szűnt meg a hiány oltóanyagból
Akkor az oltóanyag iránt sokszorosára növekedett kereslet, ezért hiánycikk lett a vakcina. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet akkor azt közölte, hogy az ellátás zavartalan biztosításáért több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, keressenek külföldi forrásokat, ám sajtóhírek szerint eddig folyamatosan hiány volt az oltóanyagból.

Olvasd el ezt is!
Agyhártyagyulladás - ezekkel a tünetekkel vidd azonnal orvoshoz a gyereket! »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.07.26