Ezeket a védőoltásokat kapják meg a gyerekek hatodik és hetedik osztályban! - Mi ellen védenek? Milyen tünettel járhat az oltás?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ezeket a védőoltásokat kapják meg a gyerekek hatodik és hetedik osztályban! - Mi ellen védenek? Milyen tünettel járhat az oltás? Négyfajta védőoltást kapnak a hatodikosok és hetedikesek a következő hetekben - mondta el Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke. Mi ellen védenek az oltások? Milyen tünettel járhat a beoltás? Négyfajta védőoltást kapnak a hatodikosok és hetedikesek a következő hetekben - mondta el Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.

A gyermekek először a torokgyík és tetanusz elleni DiTe oltást, majd pár héttel később a mumpszot és a rózsahimlőt megelőző MMR oltást kapják meg - ismertette.

Póta György elmondta: a hetedikeseket hepatitisz B ellen is beoltják, és azok a lányok, akik betöltötték a 12. életévüket, igényelhetik a méhnyakrák elleni, ingyenes védőoltást is az iskolákban.



DiTe oltás
Ez diphteria (torokgyík) és tetanusz ellen nyújt védettséget. Ilyen komponensű oltást a gyermekek már több alkalommal kaptak, ez az oltás az immunrendszer memóriájának emlékeztetésére szolgál. Az oltást a felkar izomzatába kapják.

Az oltás után helyi fájdalom, duzzanat, illetve enyhe láz, hőemelkedés fordulhat elő főleg az esti, délutáni órákban. Ezért azt szokták javasolni, hogy a gyermek az oltás napján ne tornázzon, ne ússzon. A felkar fájdalmát otthon vizes ruhával, illetve a lázat lázcsillapító adásával lehet csillapítani.

MMR oltás
Ez az oltás a mumpsz és morbilli (kanyaró) és rubeola  (rózsahimlő) ellen nyújt védettséget. A gyerekek az oltást a felkar bőre alá kapják, így sokkal kevesebb fájdalommal, helyi reakcióval jár általában. A tünetek az oltás beadását követő 7-10  nap múlva jelentkezhetnek, mint hőemelkedés, esetleg láz, apró pontszerű kiütések főleg a nyakon és a törzs felső részén, a nyakon nyirokcsomó megnagyobbodás léphet fel.

Hepatitis B elleni oltás
Ez az oltás fertőző májgyulladás B típusa ellen nyújt védelmet. Az oltást szeptemberben és márciusban kapják meg a gyerekek. A B típusú hepatitis vírus ellen adott oltóanyagot is a felkar-izomzatba kapják a gyerekek. Láz, helyi duzzanat, fájdalom alakulhat ki az oltás napján.

Méhnyakrák elleni (HPV) oltás
A humán papillomavírus bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Az oltási programhoz az állam a kétkomponensű, a méhnyakrák megelőzését szolgáló Cervarix oltóanyagot biztosítja.

Mellékhatásként levertség, étvágytalanság, aluszékonyság, esetenként láz, valamint az oltás helyén  bőrpír, fájdalom jelentkezhet.

Olvasd el ezt is!
HPV oltás 2018 - Mit kell tudni róla? Ki kaphat ingyenes védőoltást?

Forrás: MTI, sztlaszlo.hu
Fotó: Freepik/pressfoto

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2018.09.12