Stroke csecsemőknél és gyerekeknél: Mi válthatja ki? Milyen tünetei vannak? - Gyermekorvos válaszol

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Stroke csecsemőknél és gyerekeknél: Mi válthatja ki? Milyen tünetei vannak? - Gyermekorvos válaszol Gyermekorvos szakértőnk, Dr. Torkos Ágnes a gyermekkori stroke-ról ír, hogy felismerhessük a tüneteit és időben segítséget tudjunk nyújtani, ha szükséges. Hisz a tudatlanság nemrég csaknem egy 12 éves kislány életébe került.

Amikor Albertirsán egy 12 éves kislány stroke-t kapott a játszótéren, nem törődtek vele az ott lévő felnőttek, mert azt hitték, csupán részeg vagy narkós. Ha egy biztonsági őr nem lép közbe, a kislány talán már nem is élne.

Gyermekorvos szakértőnk, Dr. Torkos Ágnes most a gyermekkori stroke-ról ír, hogy felismerhessük a tüneteit és időben segítséget tudjunk nyújtani a rászorulóknak.


Csecsemő- és gyermekkori stroke - Mi válthatja ki? Milyen tünetei vannak?


Mi az a stroke?
Stroke-on az agyi funkciók hirtelen beálló zavarát értjük, melynek hátterében az agyállományban keletkezett vérzés vagy agyi vérellátási zavar következtében létrejött egyes agyterületek vérellátási zavara áll.



A csecsemőkori stroke kiváltó okai
- Csecsemőkorban a vérzéses stroke oka lehet szülés alatt elszenvedett sérülés, pl. vacuumos szülés, veleszületett vagy szerzett véralvadási zavar, K-vitamin hiány.
- Agyvérzés oka lehet csecsemőknél és nagyobb gyerekeknél beütődéssel járó sérülés, esés, hirtelen rándulás (pl. autóbaleset), csecsemő megrázása, agyi érfejlődési rendellenességek.
- Koraszülötteknél az erek szakadékonysága miatt a vérzéssel járó esetek előfordulása gyakoribb.

Agyi keringési zavar hátterében gyulladásos betegségek pl. fertőzések, autoimmun betegségek állhatnak. Ilyenkor az erek falában gyulladás lép fel, erre csapódhatnak ki a véralvadékot képző elemek, elzárva az eret, ezáltal a mögötte lévő agyi területen vérellátási zavart és ennek következtében agyi elhalást okozva.

A csecsemőkori stroke tünetei
Csecsemőknél figyelemfelkeltő jel lehet:
- a gyermek magas hangú, sivító sírása,
- a szemek eltérő tengelyállása,
- a kutacs elődomborodása,
- a végtagok mozgásában észlelt aszimmetria,
- nehéz táplálhatóság,
- nagyfokú aluszékonyság,
- többszöri hányás láz nélkül,
- petyhüdt izomzat,
- görcsrohamok.
Ezen tünetek esetén mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges!

A csecsemőkori stroke diagnosztizálása
Diagnosztikában a fizikális vizsgálat után, kutacson át végzett UH vizsgálat (még nem záródott kutacson esetén), EEG és szükség esetén MR vizsgálat  végezhető.

A gyermekkori stroke okai
Nagyobb gyermekeknél a vérzéses stroke leggyakoribb okai: sérülések, agyi érfejlődési rendellenességek.

Ischemias, érelzáródással járó stroke oka itt is gyulladásos és fertőző betegségek lehetnek.

A gyermekkori stroke tünetei
A stroke tünetei gyermekeknél és felnőtteknél hasonlóak:
- tudatzavar,
- görcsroham,
- végtaggyengeség,
- végtagi bénulás,
- hányás,
- zavartság,
- térbeli, időbeli orientációs zavar,
- imbolygó, célt tévesztő járás,
- eszméletlen állapot

Ezen tünetek sok egyéb betegség vagy mérgezés esetén is előfordulhatnak, ezért amennyiben ilyen állapotú beteget látunk utcán vagy bárhol, mindenképpen sürgősen mentőt kell hívni, mivel az ok kiderítése csak komoly orvosi vizsgálattal lehetséges. Az időben történő ellátás jelentősen javíthatja a beteg életkilátásait és a gyógyulási esélyeit!



A felnőttkori stroke okai
Felnőtteknél a stroke-ot az érelzáródást általában meszesedés, plakkok bevérzése okozza, a vérzéses folyamatok mögött gyakori a magas vérnyomás, sérülés, baleset, hirtelen, erős fizikai megterhelés kiváltotta érruptúra - a meszes erek rugalmatlanná válnak, a tágulási képességük csökken.

Olvasd el ezt is!
A stroke 7 jellemző tünete: ha ezeket tapasztalod, azonnal hívj orvost! »

Megelőzhető a stroke?
A stroke meghatározása szerint hirtelen beálló állapotról van szó, ezért előjelekre elvétve számíthatunk. Agyi érfejlődési rendellenességeknél az agynyomás lassú növekedése látászavart, migrénes panaszt, reggeli hányingereket, hányást, a mozgás diszharmonikussá válását, és esetleg epilepsziás görcsöket okozhat. Ennek kivizsgálása - amennyiben lehetséges műtéti megoldása - megelőzheti a stroke kialakulását, de ez igen kis százaléka az összesen előforduló esetnek.

Élet a stroke után
A stroke utáni állapot rehabilitációja  a beteg állapotától, a meglévő tünetektől függ. Fontos minél előbb elkezdeni a mozgás, beszéd, járás, stb. korrekcióját, növelve ezzel a minél teljesebb funkciók visszaállításának esélyét.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
Fotók: Rawpixel, Freepik/wavebreakmedia_micro

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2022.08.09