Rosszul lett egy cukorbeteg lány Békásmegyeren, senki nem akart segíteni neki - Az édesanya számolt be a történtekről

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Rosszul lett egy cukorbeteg lány Békásmegyeren, senki nem akart segíteni neki - Az édesanya számolt be a történtekről Nem segítettek diabéteszes lányán, írta meg egy anyuka a Facebookon, azt remélve, hogy így felhívhatja az emberek figyelmét a cukorbetegség veszélyeire. Hogyan veheted észre, hogy a gyermeked cukorbeteg? Ezt is elmondjuk. Egyre több gyerek küzd 1-es típusú diabétesszel Magyarországon is, ennek ellenére a legtöbben fejében, akik nem érintettek, sok félreértés és meg-nem-értés van a betegséggel kapcsolatban.

Mint korábbi cikkünkben rámutattunk, az 1-es típusú diabétesz leginkább gyermekkorban alakul ki, és nem azért, mert a gyerek egészségtelenül táplálkozik, hanem mert az immunrendszere valamiért hibásan működik: elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Autoimmun betegségről van szó
Éppen ezért kezelésének legfőbb eleme az élethosszig tartó inzulinpótlás, ennek hiányában az anyagcsere felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben, a vér vegyhatása pedig savas irányba tolódik el, mely folyamat életveszélyes is lehet. Ilyenkor a beteg szédül, fáradtnak érzi magát, elhomályosodik a látása, akár el is ájulhat.

Nem segítettek a lányán - igaz történet
Az tehát, ha valakit "illuminált" állapotban látunk az utcán vagy köztéren, közel sem jelenti azt, hogy az illető csakis részeg vagy drogos lehet, ugyanúgy előfordulhat, hogy diabéteszes, aki segítségre szorul. Bár szerencsére sokan segítőkészek ilyen helyzetben, sajnos ellenpéldák is előfordulnak - mint ahogy arról nemrégiben egy édesanya, Pásztohy Panka is beszámolt a Facebookon.

"Sokan tudjátok, hogy Lili, a nagyobbik lányom, egyes típusú cukorbeteg 11 éves kora óta. Most 17 éves. Tegnap Békásmegyeren, a Pünkösdfürdő buszmegállóban rosszul lett. Érezte, ha feláll, elájul. Valószínűleg a vérnyomása volt túl alacsony, bár estére a cukra is nagyon magas lett. (Nem csak alacsony cukornál lehet elájulni, nem csak akkor lesz magas, ha valaki édességet eszik.)

Mikor érezte, hogy baj van, egy arra sétáló édesanyától próbált segítséget kerni, aki a kislányával ment kézen fogva. Elmondta, hogy cukorbeteg, nagyon rosszul van, valószínűleg el fog ájulni, pillanatra álljanak meg. A nő arrébb húzta a kislányát, és undorral az arcán annyit mondott, nem ér rá. Nem tud segíteni.

Ekkor hívott engem telefonon. Mondtam, menjen be a közeli étterembe, ha tud, én pedig rohantam. Lili inzulinpumpával él. Szerettem volna megmutatni, hogy is néz ki ez, de nem találtam olyan fotót, ahol látszik. Nem is baj, hiszen nem a betegsége határozza meg őt...

De miért ilyenek az emberek? Miért ilyen egy édesanya? Ha siet is, hívjon mentőt, ha nincs telefonja, szóljon be az étterembe, hogy hívjanak ők! Hogy tudott így továbbmenni és magára hagyni egy fiatal lányt? Ha az ő gyermeke szorul majd más segítségére, akkor elvárja majd, hogy figyeljenek rá?

Figyeljünk egymásra, és ha valaki szól, hogy cukorbeteg és nincs jól, ne hagyjuk magára. Szerencsére Lili már jobban van, időben odaértem."


Véletlenen múlt, hogy rájött
Mint az anyuka a poszt alatti kommentben hozzátette, egy véletlenen múlt, hogy annak idején rájött Lili cukorbetegségére, hiszen - mint írta - a rengeteg ivás, evés és a hirtelen fogyás nem feltétlenül juttatja egy szülő eszébe a diabéteszt. Főleg, hogy soha senki nem volt a családjukban, aki ezzel küzdött volna. Szerencsére látott egy állatorvosos műsort, melyben egy cukorbeteg cica életét mutatták be - és felismerte, hogy a lánya is hasonló tünetekkel küzd. Így felhívta a háziorvosukat és elmondta neki a gyanúját, aki azonnal elküldte Lilit laborra - a vizsgálat pedig valóban kimutatta a diabéteszt.

- Ma már tudom, hogy a tünetei mennyire egyértelműek voltak, hogy ha előbb hallok erről a betegségről, akkor nem kell szenvednie heteket - ismerte el az édesanya, és mivel illusztrátorként dolgozik, készített is egy plakátot, hogy felhívja a szülők figyelmét erre a betegségre.

cukorbeteg
Forrás: Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

A Sportos Cukorbetegek Egyesülete pedig egy videót is készített, hogy minél többekhez eljusson az információ - ebben ők is azt hangsúlyozzák, hogy a kórosan alacsony vércukorszint és a túlzott alkoholfogyasztás tünetei könnyen összekeverhetőek, ezért figyeljünk oda és nyújtsunk segítséget.



Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2019.09.03