Ingyenes HPV elleni védőoltás 2019: szeptember 12-ig igényelheted a gyermekednek! - Kik kaphatják meg? Miért fontos?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Ingyenes HPV elleni védőoltás 2019: szeptember 12-ig igényelheted a gyermekednek! - Kik kaphatják meg? Miért fontos? Szeptember 12-éig igényelhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás azoknak a lányoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályába járnak. Miért fontos a védőoltás? Jövő csütörtökig, szeptember 12-éig igényelhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás azoknak a lányoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályába járnak - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI érdeklődésére.

7. osztályos lányok kaphatják meg a HPV elleni védőoltást
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is lehetőség van a hetedikes lányok önkéntes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltására az oktatási intézményben. Ehhez szülői nyilatkozat szükséges, amelyet szeptember 12-éig kell az iskolába visszajuttatni - írták.

Az oltási sorozat első részletét októberben, a második oltást hat hónap múlva, áprilisban kapják meg a lányok.

Az iskolai kampányoltás során adott vakcina a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus kilenc típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet.

Közölték azt is, hogy a tavalyi tanévben a jogosultak 81,1 százaléka kérte a méhnyakrák elleni védőoltást.
 

Tényleg hatékony a védőoltás - kutatási eredmény


Brit és kanadai tudósok egyébként nemrégiben minden idők legátfogóbb tanulmányában mutatták ki, hogy a méhnyakrák szinte valamennyi típusát előidéző vírus ellen 10 éve megjelent oltóanyag nagyon hatékony az ilyen fertőzések megelőzésében.

65 tanulmányt elemeztek
A tanulmány a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban jelent meg, ebben a kutatók a fejlett országokban 60 millió emberre kiterjedő 65 korábbi tanulmány eredményeit elemezték és meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy az oltás "jól működik a méhnyakrák megelőzésében", és egy évtizeden belül jelentősen csökkenteni fogja az ilyen betegségeket.

A kutatók összevetették az oltás megjelenése előtti és a fejlett országokban az oltási programok elindítása után nyolc évvel kimutatott adatokat a méhnyakrákot, a nemi szervi szemölcsök megjelenését és a rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedést illetően.

Azt találták, hogy a HPV 16-os és 18-as típusának előfordulása a lányok 15-19 éves korosztályában 83 százalékkal csökkent, a 20-24 éves korosztályban 66 százalékkal.
 
A nemi szervi szemölcsök előfordulása ugyanezen korosztályokban 67, valamint 54 százalékkal csökkent.

A rákot megelőző állapotban lévő sejtnövekedés eseteinek száma 51 százalékkal csökkent a 15-19 és 31 százalékkal a 20-24 évesek esetében.
A tanulmányról itt olvashatsz bővebben »

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2019.09.05