C-vitamin: Hazai zöldségek, gyümölcsök, amiknek magas a C-vitamin tartalma! - Dietetikus szakember ajánlása

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


C-vitamin: Hazai zöldségek, gyümölcsök, amiknek magas a C-vitamin tartalma! - Dietetikus szakember ajánlása Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ. Melyik hazai zöldségben, gyümölcsben van a legtöbb C-vitamin? Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ.  

Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait.

Nem mindegy, milyen állapotában fogyasztod a paprikát
Mint egy előadásán bemutatta, a paprika nagyon változatos növény, sokféle típusa van, amelyeknek máskor van az érési idejük és más a vitamintartalmuk is. Kiderült, az sem mindegy, hogy az emberek mikor, az érési folyamat mely pontján eszik meg a paprikát.

A kutatások igazolták, hogy érettebb állapotban magasabb a paprika vitamintartalma. Ebből a szempontból a legoptimálisabb időszak a biológiai érettség csúcsa, amikor megérett a növény magja. Innentől kezdve gyorsan és folyamatosan csökken a vitamintartalom.



A docens elmondta: a kutatások során döbbenten tapasztalta, hogy az azonos színű, azonos érettségi állapotú paprikák közül a sérülteknek felével-ötödével kevesebb a C-vitamin tartalma.

Az előadásában ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy felesleges és értelmetlen sérült bio gyümölcsöt vagy zöldséget venni, mert ezekben jóval kevesebb a vitamintartalom, mint azokban, amelyek a hagyományos zöldségestől származnak, de épek.

Ezekben a hazai zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb C-vitamin
Gilingerné Dr. Pankotai Mária kiemelte: minden paprikafajtának magas a C-vitamin tartalma, de ő leginkább a magyar, helyben szedett, sötétpiros, szépen beérett kápiát javasolja. A kápiának ugyanis nagyon magas a C-vitamin tartalma, magasabb például, mint a pritamin paprikáé.

A gyümölcsökénél a lista elején a fekete bodza, pontosabban a bodzabogyó áll.



A docens szerint a bodzával az a baj, hogy nehéz feldolgozni a bogyóját, ezért a többség inkább a virágait hasznosítja, amiben viszont minimális a C-vitamin tartalom.

Figyelem!
Az ehető fekete bodza ágai lefelé hajlók, a virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngenek.
A hozzá hasonló, ám mérgező gyalogbodza viszont kisebb, az ágai felfelé állnak, a virágok csakis az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el, a növény termése pedig szintén felfelé áll. (forrás: netfolk.blog.hu)


Második helyen áll a feketeribizli, a harmadik helyen pedig a szeder.



Mindkettőhöz könnyű hozzájutni Magyarországon, ezért azt javasolta, hogy mindenki egyen belőlük amennyit csak tud - persze leginkább akkor, amikor érett a termésük.

Ez is érdekelhet!
C-vitamin szükséglet: Mennyi C-vitamint adjunk a babának, kisgyereknek ősszel és télen? »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2019.10.08