Koronavírus: Amit szülőként tudnod kell róla! - A koronavírus tünetei, terjedése, megelőzése, veszélyeztetettek

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Koronavírus: Amit szülőként tudnod kell róla! - A koronavírus tünetei, terjedése, megelőzése, veszélyeztetettek Koronavírus: mit kell róla tudni? Hogyan terjed a koronavírus? Kikre veszélyes elsősorban? Milyen tünetekkel jár a koronavírus? Hogyan lehet megelőzni? Mit mond a WHO - kell járványtól tartani? Mint 2020. január elején kiderült, újfajta koronavírus okozta a 2019 decemberében észlelt, tüdőgyulladással járó járványt a közép-kínai Vuhanban, mely azóta más kínai városokon kívül felbukkant az Egyesült Államokban is - magyarországi megbetegedésről egyelőre nem tudni.

Maguk a koronavírusok nem új felfedezések, azt eddig is tudták róluk, hogy légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak, és cseppfertőzéssel terjedhetnek. Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói szintén koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok leszögezték: a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

4 veszélyes fajtája van a koronavírusoknak
Szlávik János infektológus az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában kifejtette, a koronavírusnak - amely elsősorban állatokat fertőz - négy, emberre veszélyes fajtája van, ezek felső légúti megbetegedéseket, torokgyulladást, náthát okoznak.

Arra is utalt, hogy a fertőzés egy másik változata, a távol-keleti koronavírus 2002-ben több mint nyolcezer embert betegített meg Kínában és Hongkongban, közülük mintegy nyolcszázan, tehát a fertőzöttek 10 százaléka meghalt.

A közel-keleti változat - amely a tevéről került át az emberre - jelenleg is fertőz például Szaúd-Arábiában és a környező országokban, ez összességében csak kétezer megbetegedést okozott, de a halálozási aránya már 25 százalék körül van.



Állatról emberre terjed
A Kínában most felbukkant, új típusú koronavírusról - melynek hivatalos neve: nCoV-2019 - egyelőre nem tudják, hogy melyik állatról került át az emberre, de vannak olyan kutatók, akik a kígyókat "gyanúsítják", ami érdekes lenne, hiszen általában emlősök, például denevérek játsszák a közvetítő szerepet - jegyezte meg a szakember.

Mindazonáltal azt is hozzátette, valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre, mivel a mostani megbetegedések mind a közép-kínai Vuhan tartományban jelentkeztek. A nem kínai megbetegedések hátterében az áll, hogy a vuhani betegek különböző országokba utaztak - mondta, hozzátéve, ezért volt jó döntés, hogy lezárták a fertőzött területet.
 

Koronavírus: Mire figyelj szülőként?


Kiket érint elsősorban a betegség?
A szakember szerint a mostani betegség - úgy tűnik - a fiatal gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves; az eddigi halálos áldozatok idős, beteg emberek közül kerültek ki, a legfiatalabb áldozat 36 éves volt.  

Mennyi a lappangási ideje?
A vírus lappangási ideje 7-8 nap, ami éppen elég arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre is elutazzanak.

Milyen tünetekkel jár?
Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához - egyebek közt láz, fejfájás, torokfájás, köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek -, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, ennek feltételei már megvannak Magyarországon.

Hogyan terjed a vírus?
A vírus cseppfertőzéssel terjed és csak élő sejtekben szaporodik, ezért például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

Hogyan lehet megelőzni?
Mivel egyelőre nem létezik ellene védőoltás, így fokozottan figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra (ezekkel egyébként a náthát vagy az influenzát is nehezebben kapjuk el):
- javasolt például a minél többszöri alapos - legalább 20 másodpercig tartó - kézmosás nem csak étkezés előtt és vécéhasználat után, hanem akkor is, ha tömegközlekedtünk vagy zsúfolt helyen jártunk
- a "tüsszentési etikett" betartása - szükség esetén ne a tenyerünkbe, hanem a könyökhajlatba, ruhaujjba tüsszentsünk
- ha lehet, kerülni kell a zsúfolt helyeket, érdemes akár maszkot is viselni (patikában kapható)



Mit mond a WHO? Kell-e járványtól tartani?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. A kínai hatóságok a Wuhani nemzetközi repülőtéren január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt. Ugyanakkor kérik a nemzeti hatóságokat, hogy a valószínűsített és a megerősített eseteket 24 órán belül jelentsék a világszervezetnek.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, és kevés az esélye a járványnak; a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült a szükséges intézkedések megtételére és jelentési kötelezettséget ír elő az egészségügyi szolgáltatóknak, valamint a helyi hatóságoknak.

Ez is érdekelhet!
A leggyakoribb vírusos megbetegedések, ha oviba, suliba jár a gyerek - Gyermekorvos tanácsai »


Forrás: MTI, ÁNTSZ
Fotók: Pixabay, MTI, WHO

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.01.27