Főoldal > Cikkek > Betegségek > Dr. Novák Hunor: Nyugodtan menjen közösségbe a taknyos, köhögős, antibiotikumot szedő gyerek - Szülők Lapja

Dr. Novák Hunor: Nyugodtan menjen közösségbe a taknyos, köhögős, antibiotikumot szedő gyerek

Szülőklapja képRengeteg olyan gyermekkezelési tanács van, ami már idejét múlt, mégis sokan csinálják még mindig. Dr. Novák Hunor az RTL Klub Reggeli című műsorában igyekezett cáfolni a leggyakoribb tévhiteket.

Szerző: Szülők lapja
2020-02-05
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Rengeteg olyan gyermekkezelési tanács van, ami már idejét múlt, mégis sokan csinálják még mindig. Dr. Novák Hunor az RTL Klub Reggeli című műsorában igyekezett cáfolni a leggyakoribb tévhiteket.

Népi gyógymódok - Felejtsük el!
Mint a gyermekorvos a műsorban megjegyezte, sokan hívei a természetes gyógymódoknak nátha vagy influenza esetén, mert úgy vélik, az általuk alkalmazott módszer tényleg beválik. Így aztán disznózsírral kenik a gyerek hátát köhögés ellen, hagymát tesznek a párnája alá, hogy tisztítsa a légutakat vagy ecetes-vizes zoknit húznak a lábára láz ellen.

Az igazság azonban az, hogy ezek a betegségek az esetek többségében enyhe lefolyásúak és előbb vagy utóbb maguktól megszűnnek - így a legnagyobb tévedés azt hinni, hogy a gyógyulás a népi praktikának köszönhető.  

Lázcsillapítás - Egyénre szabottan
Dr. Novák Hunor hangsúlyozta, hogy a láz egyáltalán nem veszélyes, és a láz kezelésében és megítélésében mi, magyarok évtizedekkel le vagyunk maradva a fejlett országokhoz képest.

Az például, hogy a magas láz károsítja az agyat, a szívet, a tüdőt vagy görcsöt okoz, csupán hiedelmek, semmiféle ilyen veszély nem áll fenn. Ha pedig a gyereknek 40-41 fokos a láza, de emellett nyugodtan alszik, akkor semmiféle kárt nem okoz, ha hagyjuk pihenni.

A gyermek lázát akkor kell csillapítani, ha rosszul érzi magát, rossz tőle a közérzete - függetlenül attól, hogy hány fokos a láza. Ha például 40 fokos lázzal mesét néz a gyerek és csak picit bágyadt, akkor ne adjunk neki semmit. De ha akár 38 körüli a hője és nyűgös, vagy nem akar inni, akkor csillapítsuk a lázat, hiszen különben fennállhat a kiszáradás veszélye. Tehát a lényeg, hogy minden gyereknél egyénre szabottan járjunk el.

Priznic, hűtőfürdő - Szörnyű élmény marad a gyereknek
Mivel az esetek többségében a gyerek nagyon kellemetlennek éli meg a hűtőfürdős lázcsillapítást, így inkább kerüljük az alkalmazását, tette hozzá az orvos.

Taknyos, köhögős, antibiotikum-kúrán lévő gyerek az oviban, suliban? - Miért ne!
Dr. Novák Hunor szerint orvosilag semmi értelme elkülöníteni a gyereket az első tüsszögésnél, enyhe náthánál - úgy véli, ez inkább egyfajta pótcselekvés. A náthát ugyanis vírus okozza, és mint a koronavírusos hírekben is kiemelték, a vírusoknak van bizonyos lappangási ideje, tehát már akkor fertőznek, amikor a gyerek még semmi jelét nem mutatja betegségnek. Így aztán hiába vesszük ki a közösségből az első köhögésnél, ő már rég összefertőzött mindenkit. Arról nem beszélve, hogy egy anya gyakran az állásával játszik, ha állandóan otthon van a kicsit köhögő, kicsit taknyos gyerekkel.

Persze ha nagyon rosszul van a gyerek, vagy a köhögése zavarja a többieket például az alvásban, akkor indokolt, hogy elkülönítsük, de az eseten elsöprő többségében igenis a beteg, köhögős, taknyos, vagy épp antibiotikum-kúrán lévő gyerek nyugodtan menjen közösségbe - ez egyébként a gyermekorvos szerint teljesen hétköznapi a nyugati országokban.


Dr. Novák Hunor az RTL Klub Reggeli című műsorában

Orvosi igazolások - Nincs törvényben rögzítve, hányat igazolhat a szülő
Dr. Novák Hunor felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs törvényben rögzítve a szülő által igazolható napok száma, ezt csak az adott iskola házirendje szabja meg, éppen ezért a szülők kezdeményezhetik, hogy ezt a számot felemeljék - amire akad is több példa az országban.

Szerinte ami most van, az egy "abszurd, rossz, nevetséges" rendszer, ami nem tekinti felnőttnek a szülőt, ezért bármilyen betegséggel orvoshoz kell rohangálni azt kockáztatva, hogy az orvosi váróban aztán a gyerek még egy-két betegséget összeszed, ráadásul felesleges teher mind a szülőknek, mind az orvosnak.

Hányós-hasmenéses vírus kezelése: Nem kell diéta!
A gyermekgyógyász kiemelte azt is, hogy ha ha egy csecsemőtől nem vonjuk meg az anyatejet betegség esetén sem (ami ugye tele van zsírral, fehérjével), akkor miért kellene vaj nélküli pirítóssal és keksszel diétáztatni a nagyobb gyerekeket? Egyszóval nyugodtan egyen a gyerek, amit kíván, nem fog tovább tartani a hasmenés.

Ugyanígy abszurd gondolat az is, hogy nem lehet tejet adni a lázas vagy hurutos gyereknek - ezek mind elavult tévhitek, amiket ideje figyelmen kívül hagyni. 

Forrás, képernyőfotó: RTL Klub/Reggeli

Címkék: betegségek, lázcsillapítás, beteg gyerek, láz ellen, hasmenés ellen, népi gyógymódok, dr. novák hunor

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Influenza 2020: Kitört a járvány, a betegek harmada 14 év alatti gyerek! - Influenza tünetei, megelőzése, védőoltás
Influenza 2020: Kitört a járvány, a betegek harmada 14 év alatti gyerek! - Influenza tünetei, megelőzése, védőoltás

Az influenza hirtelen kezdődik, és a leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. A legtöbb érintett 35 év alatti gyerek és fiatal felnőtt.

tovább a cikkre
Koronavírus: Amit szülőként tudnod kell róla! - A koronavírus tünetei, terjedése, megelőzése, veszélyeztetettek
Koronavírus: Amit szülőként tudnod kell róla! - A koronavírus tünetei, terjedése, megelőzése, veszélyeztetettek

Koronavírus: mit kell róla tudni? Hogyan terjed a koronavírus? Kikre veszélyes elsősorban? Milyen tünetekkel jár a koronavírus? Hogyan lehet megelőzni? Mit mond a WHO - kell járványtól tartani?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza