Influenza, koronavírus: Mikor vidd a gyereket orvoshoz? Mikor elég az otthoni ápolás? - Gyermekorvos válaszol az aggódó szülőknek

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Influenza, koronavírus: Mikor vidd a gyereket orvoshoz? Mikor elég az otthoni ápolás?  - Gyermekorvos válaszol az aggódó szülőknek Tombol az influenzajárvány, sokan félnek a koronavírus miatt, így az orvosi rendelők állandóan dugig vannak - ám a szülők sokszor nagyobb kárt okoznak a gyermekeiknek azzal, ha a zsúfolt váróban ücsörögnek velük, miközben a gyereknek csak enyhe tünetei vannak. Tombol az influenzajárvány, sokan félnek a koronavírus miatt, így az orvosi rendelők állandóan dugig vannak - ám a szülők sokszor nagyobb kárt okoznak a gyermekeiknek azzal, ha a zsúfolt váróban ücsörögnek velük, miközben a gyereknek csak enyhe tünetei vannak.

Dr. Kovács Ákos hernádi gyermekorvos ezért néhány jó tanácsot osztott meg a Facebook-oldalán, hogy megnyugtassa az aggódó szülőket - egyebek közt elmondta azt is, melyik gyereket ápoljuk otthon tüneti kezeléssel, és mikor kell orvoshoz fordulni.
 

Mikor vidd a gyereket orvoshoz? Mikor elég az otthoni ápolás?  - Gyermekorvos válaszol


A koronavírus miatt aggódók megnyugtatására fontos megjegyezni, hogy hazánkban még nem jelentettek fertőzést, és világszerte is nagyon kevés a gyermekkori esetek száma.

Ezzel szemben hagyományos influenza bőven van, és számos más enyhébb lefolyású légúti vírusfertőzés is okoz tömeges megbetegedést. Az orvosi rendelők, várók zsúfolásig megteltek.



Jó tudni: a koronavírus fertőzés influenza-szerű tünetekkel indul, és a "mezei" influenzától a tünetek alapján egy rutin orvosi vizsgálattal nem különíthető el.

Az orvosi váróban is meg lehet fertőződni!
Az a hely, ahol a legnagyobb a kockázata egy esetleges fertőzésnek, ahol a legkevésbé vagyunk biztonságban, éppen a köhögős, tüsszögős betegekkel zsúfolt orvosi váró, rendelő. Ráadásul egy mindennapos, légúti vírusfertőzés igénybe veheti annyira az immunrendszert, hogy ilyenkor egy valódi influenzára, másodlagos bakteriális fertőzésre (tüdőgyulladás, középfül-gyulladás) is fogékonyabbá válik a szervezet.

Arra kérek tehát mindenkit, hogy enyhe panaszokkal:
- náthával, torokfájással,
- láztalan, vagy két-három napos, tartósan 39 fokot nem meghaladó lázzal járó köhögéssel,
- hasmenéssel
lehetőleg maradjanak otthon és a gyermeküket otthonukban alkalmazott tüneti kezeléssel (bő folyadékpótlás, meleg tea, méz, orrszívás, orrcsepp, fájdalomcsillapítók) ápolják.

További jó tanácsok az otthoni ápoláshoz:
1. Lehetőleg minél kevesebb recept nélkül kapható gyógyszert használjanak, jelenleg nincs olyan ismert készítmény, ami jelentősen lerövidítené ezeknek a vírusos fertőzéseknek a lefolyását.
2. 6 év alatti gyermeknek ne adjanak köptető és köhögéscsillapító gyógyszert.
3. A lázat nem kell csillapítani, mert az immunrendszer 39 fokon dolgozik optimálisan, (ez az oka a láznak!) a hidegebb gyerek sem gyógyul gyorsabban. A lázas gyermek fájdalmát, szenvedését kell enyhíteni.
4. A köhögés néha száraz, néha hurutos, ez a legtöbb esetben nem mond semmit, az orrfolyást szinte mindig kíséri köhögés is, ez nem jelent tüdőgyulladást.
5. Ugyancsak nem mérvadó a náthás váladék színe, a zöldes orrváladék sem jelent feltétlenül arcüreggyulladást.
+Legyenek türelemmel, egy átlagos légúti vírusfertőzés gyermekkorban egy hétig tart.

Orvosi vizsgálatot igényel minden lázas (végbélben mérve 38,0 C) 3 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemő akkor, ha fennáll
- nehézlégzés,
- préselő, ziháló légvétel,
- feltűnő bágyadtság, aluszékonyság,
- táplálhatatlanság,
- sorozatos hányások,
- ha 12 órán át nincs pisis pelenka,
- bármilyen hirtelen állapotromlás,
- heves fül- vagy fejfájás,
- furcsa kiütések,
- kifejezett nyelv-, szemhéj duzzanat

Ha ilyen tüneteket nem észlelünk, ne kockáztassunk egy esetleges komolyabb fertőzést azzal, hogy a betegekkel teli helyiségben várakozunk náthás gyermekünkkel!

A "csak hallgasson rá, doktor úr, jön a hétvége" meg a "már jól vagyunk, csak igazolásért jöttünk, de azért nézzen rá, doktor úr" panaszokkal érkező felelőtlen tömegek értelmetlenül nehezítik meg a súlyosabb betegek ellátását is.

Gondolkozzunk és cselekedjünk felelősen gyermekünk és az őket körülvevő közösség egészségének megóvása érdekében! Köszönöm!

Forrás: Facebook/Dr. Kovács Ákos rendelés (engedéllyel!)
Fotó: Freepik/pressfoto (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2020.02.07