Koronavírus: Ez most a magyarországi helyzet! - Mit tegyél szülőként, ha a gyerek a koronavírusról kérdez?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Koronavírus: Ez most a magyarországi helyzet! - Mit tegyél szülőként, ha a gyerek a koronavírusról kérdez? A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van, de egyelőre nincs tudomása a hatóságoknak fertőzöttekről. Mit tegyél, ha a gyerek is kérdezősködik? A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van, de egyelőre nincs tudomása a hatóságoknak fertőzöttekről. Mit tegyél, ha a gyerek is kérdezősködik?

Kerüld el a pánikot
A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van; továbbra is indokolt az óvatosság, miközben el kell kerülni a pánikot - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója február 26-án, reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakember kifejtette, bár Kínában már csökkenőben van a fertőzöttek száma, a "másodlagos gócokban", mint több európai országban vagy Iránban még csak most kezdődött a járvány felfutása.



Inkább ne utazz Észak-Olaszországba
Az óvatosságot érintően azt mondta, ha valamelyik észak-olasz városba lenne lefoglalt útja, valószínűleg lemondaná, de nem azért, mert tart a betegségtől, hanem mert nem akar karanténba kerülni.

Közölte: világjárványról akkor beszélünk, ha bizonyos számú ország érintett egy adott betegségben. Ugyanakkor ez csak játék a szavakkal, hiszen a vírus sem veszélyesebb, sem veszélytelenebb nem lesz, ha a világjárvány kritériumai teljesülnek - mutatott rá.

Nagyobb a halálozási arány, mint az influenzánál
Rusvai Miklós kitért arra is, hogy egyelőre a mortalitási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál. Előbbinél 2 százalék feletti, de pontos adat még nincs, utóbbinál 1 százalék alatti. Hozzátette, a magas mortalitási adat jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.

A melegebb időjárást nem kedveli a vírus
A koronavírus - a fizikai ellenálló képességét tekintve - nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a "beszáradásra" és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése - mondta el Rusvai Miklós.
 

Ha a gyerek kérdezősködik a koronavírusról - Hogyan reagálj?


A gyerekek is sokat hallanak a koronavírusról, a betegségről szóló hírek uralják a médiát és a közösségi médiát. Érdemes beszélgetni velük a témáról - ebben segítenek az UNICEF tippjei.

1. Hallgasd meg
Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremts olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyd meg neki a kezdeményezést.

2. Ragaszkodj a tényekhez
Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedésé, ne kelts pánikot a gyermekedben és lehetőleg hiteles forrásokból tudakozódj.

Ez is érdekelhet:
Ezt kell tudnod szülőként a koronavírusról »


3. Beszélj a védekezés lehetőségeiről
Bár a koronavírus a jelek szerint többnyire az idősebbeket támadja meg - ez a tudósok szerint a gyerekek erősebb immunválasza miatt lehetséges - fontos a védekezés. Mondd el a gyereknek, mit tehet a megbetegedés ellen, például takarja el a száját köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, és lehetőleg kerülje az arca piszkálását, archoz nyúlást



4. Legyél tudatos
A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradj nyugodt és higgadt, valamint kövesd a híreket, a megfelelő helyről informálódj az eseményekkel kapcsolatban, figyelj a hatóságok útmutatásaira. Ha kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban, akkor hívhatod a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöld számát »

Ezt is olvasd el!
Influenza, koronavírus - Mikor kell feltétlenül orvos? Gyermekgyógyász tanácsai »


Forrás: MTI, Unicef
Fotó: MTI, WHO, Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.02.26