Dr. Novák Hunor: Minden gyereket úgy kell tekinteni, mintha koronavírusos lenne! - Mi a legfontosabb teendőd szülőként?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Dr. Novák Hunor: Minden gyereket úgy kell tekinteni, mintha koronavírusos lenne! - Mi a legfontosabb teendőd szülőként? Dr. Novák Hunor újabb videóval jelentkezett a koronavírusról, melyben egyebek közt elmondta, mikor gyanakodj gyermekednél koronavírus-fertőzésre és mit tehetsz szülőként. Dr. Novák Hunor újabb videóval jelentkezett a koronavírusról, melyben egyebek közt elmondta, mikor gyanakodj gyermekednél koronavírus-fertőzésre.

Mint a gyermekorvos hangsúlyozza, ahogy halad előre a járvány, egyre többet tudunk meg róla, így az is nyilvánvalóbb, mik a leggyakoribb tünetek, melyeknél koronavírusra gyanakodhatunk:

Leggyakoribb tünetek gyakorisági sorrendben:
- láz
- fáradtság
- száraz köhögés
- izomfájdalom
- nehéz légzés
- váladékos köhögés

További tüneteket ebben a cikkünkben találsz »

Ugyanakkor, ahogy Novák Hunor kiemelte, gyerekeknél az esetek többségében tünetmentesen zajlik a fertőzés - vagy esetleg csak egy-egy tünet jelentkezik, mondjuk egy sima torokfájás vagy akár hasmenés. Csak a gyerekek kisebb részénél lehetnek súlyosak a tünetek, de ők általában azok, akik súlyosabb alapbetegség (szervtranszplantált vagy kemoterápiát kapó gyermek) mellett fertőződnek meg. És a nagy számok törvénye alapján nagyon ritkán, de előfordulhat az is, hogy egy gyermek belehal a fertőzésbe.



Mindenkit tesztelni lehetetlen
A korábbi protokoll szerint bizonyos tünetek jelentkezése mellett akkor számított valaki potenciális koronavírus-fertőzöttnek, ha a tünetek előtt külföldön járt.

Mivel azonban most már lassan átlépünk a tömeges megfertőződések szakaszába, a betegség helyileg is terjed, tehát az, hogy valaki járt-e az elmúlt egy hónapban külföldön, nem annyira releváns.

Bár a WHO ajánlása szerint folyamatosan tesztelni kellene a gyanús eseteket, de ez egyszerűen lehetetlen, hiszen akkor tulajdonképpen mindenkit (gyereket és felnőttet is) tesztelni kéne, aki lázas, köhög, piros a torka vagy bármilyen légúti tünete van.

A tesztelés egyénenként több tízezer forintba kerül, és csakis az úgynevezett torok-garat kenet a megfelelő, a vérből nem lehet megbízhatóan kimutatni a koronavírus-fertőzöttséget.

Mit tegyen a szülő, aki Covid-fertőzésre gyanakszik a gyermekénél?
Ezért a gyermekorvos azt mondja, hogy minden olyan gyereket, aki a fent említett tünetek egyikét mutatja, kezeljünk potenciális fertőzöttként - ám ha azt vesszük, hogy sokan tünetmentesen is lehetnek fertőzőek, akkor tulajdonképpen "minden magyar állampolgárt koronavírusos fertőzöttnek lehet tekinteni".

A legfontosabb teendő tehát, hogy mindenki maradjon otthon. Ha a gyerek (vagy felnőtt) tüneteket mutat, akkor lehetőség szerint izoláljuk - hordjon otthon is maszkot, hogy mást ne fertőzzön meg, fokozottan ügyeljünk a higiéniára, különítsünk el neki egy szobát, gyakran fertőtlenítsünk. Kérjünk meg valakit, hogy vásároljon be nekünk, szóval ne menjünk emberek közé. Ez az izoláció a WHO ajánlása szerint a tünetek megszűnése után még 2 hétig tartson.

Itt nézheted meg a videót!



Ez is érdekelhet!
Mikor vidd a gyereket orvoshoz? Mikor elég az otthoni ápolás? Gyermekorvos válaszolt az aggódó szülőknek »


Forrás, képernyőfotó: Youtube/Dr. Novák Hunor

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2020.03.26