Országos tisztifőorvos: Ha valaki maszkot visel, akkor használja jól! - Mire jó a szájmaszk és mire nem?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Országos tisztifőorvos: Ha valaki maszkot visel, akkor használja jól! - Mire jó a szájmaszk és mire nem? Hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszába lépünk, hangzott el az Operatív törzs március 26-ai, csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Müller Cecília a maszk-kérdésről is bővebben beszélt. Hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszába lépünk, hangzott el az Operatív törzs március 26-ai, csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Müller Cecília a maszk-kérdésről is bővebben beszélt.

Jelenleg 261 regisztrált koronavírusos beteg van Magyarországon, de az országos tisztifőorvos elmondta, becslések szerint a valódi fertőzöttek száma ennek többszöröse lehet. Az ország minden területéről jelentettek eseteket, ezért továbbra is fontos a higiéniás szabályok betartása: gyakori kézmosás, gyakran használt felületek fertőtlenítése, távolságtartás - és a maszk viselése is.


A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő Jónás Andrásné, az önkormányzat közfoglalkoztatott házi segítségnyújtója ebédért megy a 97 éves Szabó Sándornénak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszabon 2020. március 25-én.

Maszk viselése: kinek ajánlott, mitől véd meg?
Utóbbi kapcsán néhány fontos dologra felhívta a figyelmet: mint hangsúlyozta, az orvosi maszk elegendő azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem végeznek invazív ellátást, valamint azoknak is fontos viselni, akik betegek és így bárkit megfertőzhetnek, hiszen - mint a nátha vagy az influenza -, a Covid-19 is cseppfertőzéssel, tehát tüsszentéssel, köhögéssel terjed.

Mindezeken felül számos más szituáció előfordulhat, ahol ajánlott maszkot viselni, például aki beteget ápol az otthonában, vagy ha valakinek biztonságérzetet nyújt, hogy maszk van rajta.

Kapcsolódó cikkünk:
Néha a legrosszabb maszk is jobban véd, mint a legjobb maszk - Orvos véleménye »


Ugyanakkor, mint kiemelte, a maszk önmagában nem elégséges: ez nem fogja megállítani a járvány terjedését, az összes higiénés szabályt kell betartani - ezek betartását pedig "semmilyen arcmaszk nem teszi feleslegessé"!

Sőt, mint hozzátette, adott esetben hamis biztonságérzetet adhat a maszk, vagy megnöveli az önfertőzés lehetőségét azáltal, hogy ha állandóan nyúlkáljuk, fogdossuk az arcunkat, mert mondjuk kényelmetlen a viselése. Ezek a maszkok nem zártak, így csakis a cseppfertőzés tovaterjedését akadályozzák meg.

Ez is érdekelhet!
Így készíthetsz házilag szájmaszkot - Van, amelyiket varrni sem kell! »


Ami pedig a levételt illeti, azt is úgy kell kivitelezni, hogy ne éppen akkor fertőzzük meg magunkat:
- ha valakin gumikesztyű is van, először vegye le a gumikesztyűt és dobja ki
- aztán alaposan mosson kezet
- csak ezt követően vegye le a maszkot

Mikor tetőzhet a járvány?
Gulyás Gergely ugyancsak csütörtöki sajtótájékoztatóján egyébként elhangzott, a koronavírus-járvány Magyarországon június-júliusra tetőzhet, de semmi sem biztos, a a magyar virológusok és matematikusok folyamatos számításokat végeznek. Ugyanakkor, ahol Müller Cecília hangsúlyozta, ha a megbetegedések lassítása miatt további korlátozó intézkedéseket vezetnének be, a most érvényben lévő higiéniai szabályok nem változnának, ezeket továbbra is be kell tartani.

Forrás: Kormány
Fotó: MTI/Balázs Attila

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.03.26