Fejsérülés tünetei kisgyermekeknél: Mikor kell orvoshoz vinni a gyereket? Mikor elég az otthoni megfigyelés?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Fejsérülés tünetei kisgyermekeknél: Mikor kell orvoshoz vinni a gyereket? Mikor elég az otthoni megfigyelés? Akinek pici gyereke van, jól tudja, hogy a gyerekek esnek-kelnek, gyakoriak a sérülések - de milyen esetben kell orvos, és mikor gyógyulhat otthon a gyermeked? Kőnig doki elmondja. Akinek pici gyereke van, jól tudja, hogy a gyerekek esnek-kelnek, gyakoriak a sérülések - de milyen esetben kell orvos, és mikor gyógyulhat otthon a gyermeked? Kőnig doki elmondja.

- A gyerekek fejnehezek, a testükhöz képest a fejük nagy és nehéz, ezért magasabban van a súlypontjuk, és könnyebben elesnek - hangsúlyozza a népszerű gyereksebész a videójában, melyet kimondottan a fejsérülésekről készített még a koronavírus-helyzet elején, de az elmondottak most is aktuálisak.

Sokszor beütik a fejüket
Mint kiemeli, a 2-4 éves korosztály éppen a járástanulás időszakában van, így természetes, hogy gyakran elesnek. Ráadásul ők még nem teszik ki a csuklójukat maguk elé zuhanáskor, így nem véletlen, hogy sokszor a fejük is megsérül.

Bármennyire is ijesztő tud lenni látványra egy ilyen esés, szerencsére a legtöbb sérülés banális, így nem szükséges minden alkalommal az orvoshoz rohangálni a gyerekkel.

Mikor kell orvos a fejsérülés miatt?
- ha többször hány a gyerek
- ha elvesztette az eszméletét
- ha nem emlékszik, hogy pontosan mi történt
- látászavara van
- a beszéde nem tiszta
- nem reagál, nincs magánál
Ezek az agyrázkódás jelei - az agyrázkódásról még többet megtudhatsz korábbi cikkünkből »

Mikor nem kell orvos?
- ha a gyerek csak kicsit szédül
- kis hányingere van vagy csak egyszer hányt
- ha aluszékony - a szervezet természetes reakciója, hogy pihenni akar, hagyd nyugodtan aludni - ugyanakkor, ha elalszik a gyerek, és 6-8 óra elteltével nehezen vagy egyáltalán nem tudod felébreszteni, az baj, akkor vidd orvoshoz!



Ami fontos egy fejsérülés után, hogy ne kapcsold be a tévét az unatkozó gyereknek, ne nézzen tabletet vagy okostelefont se most egy pár napig. Ezek a készülékek ugyanis nagy frekvencián villognak, fárasztják az agyat, a szemet, emiatt a gyerek csak még rosszabbul lesz.

Ezek helyett inkább teremts ingerszegény környezetet, vedd elő a mesekönyvet és mesélj neki, ezenfelül pedig pár napig tartsd a gyermeked megfigyelés alatt, mondja a doki.

Itt megnézheted a teljes videót!



Forrás: Youtube
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2020.06.08