D-vitamin: Minden második magyar még nyáron is D-vitamin hiányos! - Hogyan vihetsz be elegendő D-vitamint?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


D-vitamin: Minden második magyar még nyáron is D-vitamin hiányos! - Hogyan vihetsz be elegendő D-vitamint? Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti, mondja a szakember. Májustól szeptemberig a D-vitamin pótlásához az is elég lenne, ha pólóban, rövidnadrágban elsétálnánk bevásárolni, és ez alatt a negyed óra alatt testfelületünk mindössze ötödét napfény érné. Ennél többre nincs is szükség, több napozással nem keletkezik egyre több D-vitamin, a napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek.

Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára rámutatott: Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti.

Ha ez megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint:
- a daganatok száma harmadával,
- a combnyaktöréseké negyedével,
- a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne,
- és egyes számítások szerint akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában.

Végső eredményként pedig 2-3 évvel nőne az átlagéletkor - emelte ki a szakember.



Miért fontos a D-vitamin?
Ez a rendkívül érdekes molekula már 500 millió éve jelen van a földön. Alapvető szerepe a sejtek szaporodásának gátlása, a sejtek differenciálódásának fokozása, huszonötezer génünk tizedének működését képes befolyásolni. Rajta keresztül az egész evolúció meglátható, ráadásul hatalmas gyakorlati jelentősége van.

Az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán az ötvenes évek elején Holló István professzor az elsők között a világon endokrinológiai oldalról közelítette meg a kalcium-anyagcserét, és már évtizedekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a D-vitamin jelentőségére.

A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de a klinikán régóta foglalkoznak a további aspektusokkal, emelte ki Dr. Lakatos Péter.

- Tudjuk, hogy hiányának szerepe lehet bizonyos daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, a keringési rendszer problémáiban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és olyan hormonális betegségek előfordulását is fokozhatja, mint például a cukorbetegség. Az elmúlt hatvan évben végzett munkánkat igazolja, hogy a D-vitamin jelentősége az utóbbi évtizedben az egész világon központi kérdéssé vált.

Mennyi D-vitaminra van szüksége a szervezetnek? Magyar ajánlás
2012-ben az orvosi társaságok összefogásával Magyarországon született a D-vitamin bevitelével kapcsolatos közös szakmai ajánlás, mely megemelte a D-vitamin napi dózisát 200 NE-ről 1500-2000 NE-re.

A D-vitamin-ellátottságnak hatalmas népegészségügyi jelentősége van, milliókat érint. Az ország egész lakosságának életminősége javulna, ha mindenki megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutna.

D-vitamin: Minden második magyar még nyáron is D-vitamin hiányos! - Miért kell a szervezetünknek a D-vitamin?
(Táblázat forrása: Magyar Táplálkozási Akadémia)

Ha a D-vitamin csomagolásán mikrogramm van megadva, akkor így számold át: 10 mikrogramm D-vitamin = 400 NE D-vitamin.

A Táplálkozási Akadémia egy korábbi összefoglalójában azt is megemlíti, a D-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin szintézis körülbelül kétszer olyan intenzív, mint az idősekében. Fekete bőrszínűeknél öt-tízszer több napsugárzásra van szükség az optimális D-vitamin-szint kialakulásához. Ezt a folyamatot a bőrpigmentáció és a kor mellett befolyásolja még egyebek közt a földrajzi szélességi fok, az évszak és a napszak, a felhőzet, a légköri szennyeződés, a szabadban töltött idő, a fényvédő krémek használata, árnyékolás vagy éppen a fedetlen bőrfelület.

10-15 perces, az arcot, végtagokat vagy a hátat érő, nyári, nappali (főként 10:00 és 15:00 óra közötti) napfény elegendő az optimális D-vitamin-szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D-vitamin-képző hatása elenyésző.
A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D-vitamin képzésére.

Ez is érdekelhet!
D-vitamin babáknak, kisgyermekeknek: Mennyi az ajánlott mennyiség? Mi történik, ha az előírtnál több D-vitamint adsz a gyereknek? »


Forrás: Semmelweis Médiasarok, Táplálkozási Akadémia
Fotó: Freepik, Pngtree

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.06.10