Főoldal > Cikkek > Betegségek > Vakbélgyulladás gyerekeknél: Milyen tüneteknél gyanakodj vakbélgyulladásra? - A vakbélgyulladás okai, kezelése - Szülők Lapja

Vakbélgyulladás gyerekeknél: Milyen tüneteknél gyanakodj vakbélgyulladásra? - A vakbélgyulladás okai, kezelése

Szülőklapja képA köznapi nyelven vakbélgyulladásként ismert betegség - bár kezelése rutinműtétnek tűnhet -, felismerésének nehézsége miatt mégis az aggódó szülők réme. Mik a vakbélgyulladás tünetei? Elkerülhető-e a műtét?

Szerző: Szülők lapja
2020-06-24
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A köznapi nyelven vakbélgyulladásként ismert betegség - bár kezelése rutinműtétnek tűnhet -, felismerésének nehézsége miatt mégis az aggódó szülők réme. Mik a vakbélgyulladás tünetei? Elkerülhető-e a műtét?

A vakbélgyulladás, azaz a heveny féregnyúlvány-gyulladás sürgős sebészeti beavatkozást igénylő kórkép, amely megfelelő, időben elvégzett beavatkozás nélkül napjainkban is súlyos szövődményeket okozhat. Ezért fontos a tüneteket időben észlelni és orvoshoz fordulni.

Mi okozhat vakbélgyulladást?
A féregnyúlvány-gyulladás kialakulásának pontos oka ismeretlen, de szerepet játszik az üreg elzáródása:
- ez lehet székletrög, elmeszesedett idegentest, mint például egy gyümölcsmag, vagy a féregnyúlványba került bélféreg általi elzáródás
- vagy a falában elhelyezkedő, felső légúti, illetve a bél vírusos megbetegedése során megvastagodó, nagy mennyiségű nyirokszövet is okozhatja az elzáródást

A bél ürege elzáródik, a benne termelődő nyák miatt falában feszülés alakul ki, a jelenlévő baktériumok gennyes gyulladást indítanak el.

Mi a féregnyúlvány?
A féregnyúlvány, egy a vastagbél kezdeti szakaszából, a vakbélből kiinduló, 1-2 cm átmérőjű 6–10 cm hosszúságú, vakon végződő féregszerű képlet.Falában nagy mennyiségű nyiroktüsző helyezkedik el, melyek mennyisége tinédzser korban a legnagyobb, ez valamilyen immunológiai szerepre utal, de igazi funkciója ismeretlen. Az esetek nagyobb részében a has jobb alsó felében helyezkedik el, de előfordulhat, hogy a bélrendszer normál fejlődése során bekövetkező forgásba hiba csúszik, ezért változatos lokalizációban helyezkedhet el, megnehezítve a kórkép felismerését.

Mi történik, ha begyullad a féregnyúlvány?
A szerv nyirokelvezetése a gyulladás és a falfeszülés miatt romlik, vizenyő alakul ki, a féregnyúlvány nyálkahártyáján fekélyek alakulnak ki. Keringése fokozatosan romlik, a megbetegedést követő 48-72 órán belül falában elhalás, majd nyílás - perforáció - alakul ki, és a korábban csak a féregnyúlványt érintő gennyes gyulladás a környező szervekre, majd az egész hasüregre ráterjed. A hasüregben tályog alakulhat ki, mely sebészi beavatkozás, antibiotikus kezelés nélkül súlyos, akár életet veszélyeztető következményekkel járhat.

Sokféle tünete lehet
A heveny féregnyúlvány-gyulladás diagnózisa egyszerű, és egyben bonyolult is, hisz szinte valamennyi hasi kórkép utánozhatja, és maga is sokat utánozhat, ezért hasfájás esetén mindig gondolni kell rá.

A klasszikus tünetek a gyomor, köldök területére lokalizálódó, bizonytalan hasi fájdalommal kezdődnek. Kezdetkor a magas láz ritka, hányás előfordulhat, de a magas láz, szűnni nem akaró hányás, hasmenés inkább vírusfertőzés mellett szól. A beteg jellegzetesen kissé előrehajolva, görnyedten jár, a fájdalom lépcsőzéskor, ugráláskor fokozódik, fekve a jobb csípőízületet behajlítva tartja. A féregnyúlvány kilyukadását követően előrehaladott esetekben, előfordulhat magas, 39 fokot meghaladó láz, hasmenés, bélelzáródás miatt kialakult hányás, mely a diagnózist megnehezíti.Jellemző tünetek gyermekeknél:
- fokozatosan súlyosbodó jobb alhasi panaszok
- hányás, hányinger
- sápadtság, elesettség
- láz
Ilyen esetben forduljunk minél előbb gyermeksebészhez!

Az időben operált heveny vakbélgyulladás - rutinműtétet követően - pár napos kórházi tartózkodás alatt, szövődménymentesen gyógyul.

Mi történik az orvosi vizsgálat alatt?
A beteg vizsgálatakor általában jobb alhasi fájdalmat észlelhetünk, de ez a kezdeti szakban nem biztos, hogy ennyire körülhatárolt, ezért fontos a beteg többszöri vizsgálata, megfigyelése.

A laboratóriumi vizsgálatok emelkedett gyulladásos értékeket mutatnak. Nagy segítség a hasi ultrahangvizsgálat, ahol a megvastagodott, vizenyős falú, gyulladt féregnyúlvány jól ábrázolódik a gyakorlott ultrahangos vizsgáló kezében.

Egyéb képalkotó vizsgálatra - CT, MRI - csak nagyon bizonytalan, szövődménnyel járó esetekben lehet szükség.

Csak műtéttel gyógyítható
A heveny féregnyúlvány-gyulladás egyetlen kezelési módja a gyulladt nyúlvány eltávolítása, a gyulladás súlyosságától függően antibiotikum adása. A műtét történhet hagyományos nyitott módon, illetve laparoszkópos úton is.

Kisgyermekkorban - 4-5 éves kor alatt - az anatómiai és a korosztállyal járó kommunikációs nehézségek miatt még a gyermek ellátásra specializálódott szakemberek számára is nehéz a diagnózis, a folyamat gyorsabban halad előre, így a betegek 50-70%-a sajnos perforációval kerül műtétre.

Előfordulhat, hogy a nehezen elkülöníthető gyulladt belek miatt csak antibiotikum terápiát követően, 8-12 héttel később lehet a féregnyúlványt eltávolítani.

Szövődményes esetekben, ha hasüregi tályogot vagy a féregnyúlvány kilyukadását észleljük, szükség lehet úgynevezett drain-cső behelyezésére, mely a műtét után képződött genny levezetésére hivatott.

Hála a fejlett diagnosztikus módszereknek, a betegek nagy része időben kerül műtétre, és pár nap kórházi tartózkodást, és 1-2 hetes otthoni lábadozást követően, maradandó tünetek nélkül térhet vissza korábbi aktív életébe.

A modern antibiotikum terápiának, gondos műtéti technikáknak, szakszerű utógondozásnak köszönhetően a fejlett világban még a súlyos szövődményekkel járó esetekben is 1 % alatti a végzetes kimenetel.

Forrás: Dr. Tóth Katalin/Bethesda kisokos (Az írás megjelent a Képmás Magazinban.)
Fotó: Pixabay
Kezdőfotó: Freepik

Címkék: vakbélgyulladás, féregnyúlvány-gyulladás, vakbélgyulladás gyerekeknél

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Figyelem, kullancsveszély: Városi parkban, játszótéren is megcsíphet a kullancs! - Miért veszélyes a kullancscsípés?
Figyelem, kullancsveszély: Városi parkban, játszótéren is megcsíphet a kullancs! - Miért veszélyes a kullancscsípés?

A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

tovább a cikkre
D-vitamin: Minden második magyar még nyáron is D-vitamin hiányos! - Hogyan vihetsz be elegendő D-vitamint?
D-vitamin: Minden második magyar még nyáron is D-vitamin hiányos! - Hogyan vihetsz be elegendő D-vitamint?

Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti, mondja a szakember.

tovább a cikkre
Endometriózis: A betegség, ami minden 10. nőt érint! - Mitől alakulhat ki? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni?
Endometriózis: A betegség, ami minden 10. nőt érint! - Mitől alakulhat ki? Mik a tünetei? Hogyan lehet kezelni?

Minden tizedik nőt érint az endometriózis. De mi is ez a betegség? Mitől alakul ki? Milyen tüneteknél lehet endometriózisra gyanakodni?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Natúr krémtúró

Natúr krémtúró

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Túró Kefir, vagy joghurt Cukor

Recept:

A túrót kefirrel, vagy natúr joghurttal, ízlés szerinti cukorral keverjük ki.

1 éves kor után a cukor helyett mézet is tehetünk hozzá!

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Sok óvodás korú gyerek még este 11-kor is a tévét bámulja - Ilyen műsorokat néznek leginkább, derül ki egy kutatásból

vissza vissza