Laktózérzékenység és tejallergia: Ez a lényeges különbség a két betegség között! - Tünetek, megelőzés, táplálkozás

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Laktózérzékenység és tejallergia: Ez a lényeges különbség a két betegség között! - Tünetek, megelőzés, táplálkozás A tejfogyasztást követő egészségi panaszokat okozhatja valódi allergia, vagy intolerancia. Mi a különbség a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között? A tejfogyasztást követő egészségi panaszokat okozhatja valódi allergia, vagy intolerancia. Mi a különbség a laktóz-intolerancia és a tejfehérje allergia között?

Először is, fontos leszögezni, hogy bár a köznyelv gyakran egymás szinonimájaként használja a két kifejezést, a tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával!
 

Laktózérzékenység tünetei, teendők


Laktóz-intolerancia
A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt a laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévő laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel.

A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez. Ilyenkor beszélünk laktóz-intoleranciáról. A laktózérzékenység általában 20-40 éves kor környékén jelentkezik, de idősebb korban olyanok is szenvedhetnek tőle, akiknek korábban semmi gondjuk nem volt a tejtermékek megemésztésével.

Laktóz-intolerancia tünetei:
- haspuffadás
- hasi görcsök
- hasmenés
- hányinger, hányás
- szélsőséges esetben kóros fogyás


 

Tejallergia tünetei, teendők


Tejallergia
Ezzel szemben a tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tehéntej béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

Tejallergia sokszor gyerekeknél jelentkezik, de hároméves korukra a legtöbb gyermek kinövi. A felnőtt korra megmaradó tejallergia csak minden 10. tejallergiásra jellemző.

Tejallergia tünetei:
- a laktóz-intoleranciához hasonlóan itt is hányinger, hányás, hasmenés,
de emellett olyan allergiás tünetek is jellemzők, mint
- bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés, viszketés)
- gége bedagadása
- szélsőséges esetben anafilaxiás sokk

Örökölhető-e az allergia?
A taplalekallergia.hu közlése szerint ha minkét szülő allergiás, akkor a születendő gyermeknek 70%-os esélye van, hogy ő is allergiás lesz.
Egy allergiás szülő esetében a születendő gyermeknek 33%-os az esélye az allergiára. Előfordulhat az is, hogy valaki átmenetileg a várandósság alatt lesz érzékeny a tejre, de ez a szülést követően általában spontán elmúlik.
 

Megoldás-e a laktózmentes táplálkozás?


Fontos különbség!
A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek. Fontos megemlíteni, hogy más állatok - például juh, kecske - teje is ugyanúgy panaszt okozhat az arra érzékeny személyeknél!

Milyen tejhelyettesítő, laktóz- vagy tejmentes termékeket fogyaszthat, aki érzékeny, vagy allergiás a tej egyes összetevőire?
Laktózt tartalmazó élelmiszerek, illetve összetevők például a tej, a tejpor, a tejszín, a tejföl, a joghurt, a kefir, a sajt, a túró, a vajíró, a savó, a savópor, a margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), a tejcukor (laktóz) és a tejsavó alapú édesítőszer.

Laktóz-intolerancia esetén az érintettek egy idő után felismerik, hogy mely termékek és ezek milyen mennyiségben okoznak náluk tüneteket. Nagyon sok tejtermék elérhető laktózmentes formában, így már kapható egyebek közt laktózmentes tej, tejföl, joghurt és túró. Emellett laktózmentesnek hívja a köznyelv és az élelmiszeripar az olyan tejtermékeket is, amelyekben a tejcukor elbontását laktáz-enzim hozzáadásával biztosítják.

Olvasd el ezt is!
Laktózérzékenység: A tejmentes étrend nem megoldás, mondja a szakember »


Tejfehérje-allergia esetén a tejfehérje-mentes étrend jelent megoldást. Ez azt jelenti, hogy semmilyen tej, vagy tej felhasználásával készült étel, ital nem fogyasztható. A szója-, rizs- és zabitalok szóba jövő alternatívák, azonban a szója önmagában is allergiát válthat ki az arra érzékeny személyekben.

Alaposan nézd meg, mit vásárolsz
Ha akár magadnak, akár olyan személynek vásárolsz vagy készítesz ételt, aki érzékeny, vagy allergiás a tejre, akkor vásárláskor alaposan nézd meg a termék címkéjét, hiszen olyan élelmiszerekben is lehet laktóz vagy tejfehérje, amelyekről nem feltételeznéd.

Vendéglátóhelyen is pontosítani kell
Ha pedig vendéglátóhelyen étkezel, akkor mindenképpen közöld, hogy laktóz-intoleranciában vagy tejérzékenységben szenvedsz, nehogy kellemetlen vége legyen. Előfordulhat, hogy azt gondolják, a laktózmentes termékekkel való főzéssel kiküszöbölhető a probléma, de ha tejallergiás vagy, akkor hangsúlyozni kell, hogy semmiféle - sem "normális", sem laktózmentes - tejtermék nem megfelelő számodra.

Forrás: Nébih, Webbeteg cikkei (tejallergia, laktózérzékenység)
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2020.06.29